hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kadir gecesi okunacak en güzel tevbe istiğfar duası! İstiğfar Tövbe duası! Tövbe Namazı Nedir, Nasıl Kılınır? Tövbe (İstiğfar) Nasıl Edilir, Kaç Rekat Kılınır?

    Kadir gecesi okunacak en güzel tevbe istiğfar duası İstiğfar Tövbe duası Tövbe Namazı Nedir, Nasıl Kılınır Tövbe (İstiğfar) Nasıl Edilir, Kaç Rekat Kılınır
    expand

    İslam dininde kişi ne kadar kötü amel ve günah işlerse işlesin ölüm anı gelip çatmadan tövbe etmesi günahlardan arınmasına vesile olmaktadır. Allahu Teala affetmeyi seven ve affedici olduğu için tövbe etmek onun en sevdiği ibadetlerdendir. Tövbe etmek için içtenlikle dua etmek ve tövbe ettiği ameli bir daha işlemeyeceğine söz vermek gerekmektedir. Tövbe etmek için namaz kılmak da tövbe etme şekillerindendir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tövbe Namazı Nedir? Nasıl Kılınır?

    Tövbe namazı kişinin işlediği günahlardan pişman olarak Allahtan af ve mağfiret dilemek için kıldığı bir namazdır. Tövbe etmenin gizli yapılması açık yapılmasından daha makbul olmasından dolayı tövbe namazının da gizli şekilde kılınması alimlerce önerilmektedir.
    Tövbe namazı 2 rekat bir namazdır. Nafile bir namaz olduğu için 2 şer rekat kılarak istenildiği kadar kılınabilmektedir. 

    Tövbe Namazı Kılınışı

    Niyet ettim Allah rızası için tövbe namazı kılmaya denilerek namaza niyet edilir.
    Allahu Ekber denilerek namaza başlanır.
    Sübhaneke okunur. Besmele çekilir arkasından zammı sure okunur.
    Allahu Ekber diyerek rükuya varılır.
    Rükuda 3 kez Subhane Rabbiyel Azim denilerek Semiallahu Limen Hamideh denilip ayağa kalkınca Rabbena Lekel Hamd denilir.
    Allahu Ekber denilip secdeye varılır. Secdede 3 kez Subhane Rabbiyel Ala denilir. Allahu Ekber denilerek oturulur. Tekrar Allahu Ekber denilip secdeye varılır 3 kez Subhane Rabbiyel Ala denilerek secdeden kalkılır.
    2.rekat;
    Besmele çekilir.
    Fatiha okunur ve zammı sure okunur.
    Allahu Ekber denilip rükuya gidilir 3 kez Subhane Rabbiyel Azim denilerek Semiallahu Limen Hamideh denilip Rabbena Lekel Hamd denilerek ayağa kalkılır.
    Allahu Ekber denilip secdeye varılır. Secdede 3 kez Subhane Rabbiyel Ala denilir. Allahu Ekber denilerek oturulur. Sonra tekrar Allahu Ekber denilip secdeye varılır 3 kez Subhane Rabbiyel Ala denilip Allahu Ekber diyerek son kez oturulur.
    Son oturuşta ettahiyyatü, salli, barik ve Rabbena duaları okunarak selam verip namaz bitirilir.

    Tövbe İstiğfar Nedir? Nasıl Tövbe İstiğfar Edilir?

    Tövbe istiğfar etmek kişinin işlemiş olduğu tüm günahlardan dolayı Allahu Tealadan bağışlanma dilemek demektir. İstiğfar etmenin islam dininde önemi çok büyüktür. Hazreti peygamber zamanında yaşayıp birçok günah işleyen kişilerin tövbe etmek için ona geldikleri ve tövbe istiğfar ederek günahlarından döndükleri hatta ileri derecede işkencelere maruz kalarak İslam dinini savundukları da hazreti peygamberin hayatını anlatan bir çok kitapta ve hadislerde nakledilmiştir.

    Hazreti peygamber döneminde tövbe istiğfar eden kişilerin hayatları örnek teşkil etmek için anlatılmaktadır. İnsan ne günah işlerse işlesin Allahu Teala istiğfar ederse af edeceğini bildirmektedir.

    İnsanlar ne kadar kötü günah işlerlerse işlesinler Allahu Tealanın affı ve mağfireti çok büyük olduğu için istiğfar etmeyi bırakmamaları ve hu konuda ümitsiz olmamaları beyan edilmektedir.
    İstiğfar etmek af dilemek için ümitli olmayı gerektiren bir ameldir. Nasılsa cehenneme gireceğiz düşüncesiyle bir çok insanın tövbe istiğfara yanaşmaması daha büyük bir günah kapısı açmaktadır.

    Bir çok dini ilimlerde Allahtan ümit kesmemek ve tövbe için her ne günah olursa olsun vazgeçmemek gerektiği bildirilmektedir.

    Tövbe istiğfar etmek için kişi öncelikle kalben ve aklen işlediği günahlardan pişman olmalıdır. Bilerek veya bilmeyerek işlenilen her günahtan tövbe etmeye niyet etmelidir.
    Abdest alarak kıbleye dönüp ellerini açarak dua etmek ve tövbe etmek huzura ermek için çok önemli bir yoldur. Tövbe duasını da okumak tövbe istiğfar etmenin en faziletli yollarındandır.

    Tövbe İstiğfar Duası

    Tövbe duası; estağfurullah estağfurullah estağfurullah el azim el Kerim ellezî lâ ilâhe illâ hu el hayyel gayyume ve etubu ileyh. Tövbete abdin zâlimin li nefsi la yemlukı illa nefsi mevten hayâten velâ nüşûrâ. Veseluttevbete vel mağfirete vel hidayete lenâ innehu huvettevvabürrahiym.

    Tövbe duası okunması ve ezberlenmesi bilerek veya bilmeyerek işlenilen günahların yok olması için edilen bir duadır. Tövbe etmek isteyip duayı ezberleyemeyen kişiler ise istiğfarı zikir şeklinde yapabilmektedirler. Zikir şeklinde estağfurullah kelimesinin söylenmesi de tövbe istiğfar anlamına gelmektedir.

    Tövbe istiğfar etmenin bir çok yöntemi bulunmaktadır. Özellikle salavat okumak salavatı tefriciye ve Salavatı münciye okumak tövbe etmek için Salavatı şerife okumak da tövbe etmeyi kolaylaştıran amellerdendir.

    Tövbe İstiğfar Namazı Kaç Rekattır?

    Tövbe istiğfar namazı nafile bir namazdır. Diğer nafile namazlar gibi 2 rekat kılınmaktadır. Kılınışı ise sünnet namazlardaki iki rekat gibi kılınmaktadır. İstiğfar namazı günahlardan bağışlanma ve affedilme isteği ile kılındığı için istenilen sayıda kılmak kişiye bağlı olmaktadır.
    Tövbe etmek isteyen kişi tövbe namazı kıldıktan sonra geçmiş kaza namazlarını da kılması tövbe yerine geçen bir amel olmaktadır. Tövbe eden kişi daha önce yapmadığı ibadetleri yerine getirme gayreti içinde olması tövbesinin kabulüne vesile olması için mühim bir belirtilir.

    Tövbe İstiğfar Etmenin Faziletleri

    Tövbe istiğfar eden bir kişi tekrar tövbe ettiği amelleri işlese dahi tekrar tövbe etse Allahu Teala onu tekrar af ve mağfiret edeceğini bildirmektedir. Tövbe istiğfar için asıl olan içten, yürekten tövbe etmek olmaktadır. Kalben yapılan tövbe gözyaşlarıyla yapılan istiğfar Allahu Tealanın affına vesile olmayı kolaylaştırmaktadır. Tövbe istiğfar için ister namaz kılınsın ister dua edilsin affın sahibi yüce Allah olduğu için insanların birbirlerinin günahlarını söylemeleri, ortaya dökmeleri yahut kınamaları Allahın affetmesini değiştirmemektedir. Allahu Teala af eden ve affetmeyi seven olarak kendini kullarına bildirmiştir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow