hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erzurum İlçeleri Nelerdir? Erzurum'un Kaç İlçesi Vardır, Nüfusu Kaçtır? Erzurum Haritası…

    Erzurum İlçeleri Nelerdir Erzurumun Kaç İlçesi Vardır, Nüfusu Kaçtır Erzurum Haritası…
    expand

    Erzurum; Türkiye'nin bir ili olup, Doğu Anadolu'da bulunmaktadır. Türkiye'nin nüfus sıralaması içerisinde 29. sırada bulunan bu şehir, yüzölçümü büyüklüğü açısından dördüncü sırada bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Erzurum şehri, Dadaşlar Diyarı şeklinde de bilinir. Erzurum, soğukluğuyla ön plana çıkmaktadır. Erzurum'un yüz ölçümü 25.000 km2 olarak belirtilmektedir. Erzurum; Doğu Anadolu Bölgesi'nde en büyük üçüncü şehir olarak bilinir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Erzurum İlçeleri Nelerdir?

     Erzurum'un ilçeleri sırasıyla; Aziziye, Aşkale, Çat, Hınıs, Horosan, İspir, Karaçoban, Karayazı, Köprüköy, Norman, Oltu, Olur, Palandöken, Pasinler, Şenkaya, Tekman, Tortum, Uzundere, Yakutiye olarak sıralanabilir.

     Erzurum'un Kaç İlçesi Vardır?

    Erzurum'un toplam olarak, 20 ilçesi bulunmaktadır.

     Erzurum'un Nüfusu Kaçtır?

     Erzurum'un nüfusu bir önceki seneye göre yaklaşık olarak 3.780 kişi azalmıştır. Bununla beraber Erzurum'un nüfusu 2020 senesine göre 758.279 olarak belirtilmektedir. Nüfusun; 378.661'i erkek ve 379.619'u kadından oluşmuştur.

     Erzurum Haritası

     Erzurum; Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alıp, doğu tarafındaki en büyük şehir olma özelliğine sahiptir. Erzurum, Türkiye'nin en kalabalık 29. şehri olarak tanımlanmıştır. Bir bölümü Karadeniz Bölgesi sınırları içerisinde olan Erzurum, denizden sadece 1.9 kilometre yükseklikte konumlanmıştır. Palandöken yamaçlarında kurulan şehir, çok önemli bir geçmişe sahip olup, türlü medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Zengin topraklara sahip olmasının dışında, oldukça önemli ticaret yolu olan İpek Yolu'nun Erzurum'dan geçmiş olması, Erzurum'u çok önemli bir konumda tutmaktadır. Bununla beraber Anadolu'daki ilk yerleşim yerlerinden birisi olma konusunda çok önemli rol oynamıştır. Şehrin geçim kaynağı, hayvancılık ve tarım olmasının yanı sıra kış turizmiyle de ön plana çıkar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Erzurum'da Ne Yenir?

     Erzurum'da tadılması gereken tarifler;

     - Çiriş Pancarı,

     - Su Böreği,

     - Kadayıf Dolması,

     - Aşotulu Ayran Aşı Çorbası,

     - Şalgam Dolması,

     - Çırtma,

     - Hasuta,

     - Lalanga,

     - Dut Çullaması,

     - Gliko şeklinde sıralanabilir.

     Erzurum'da Gezilecek Yerler

     Erzurum'da gezilecek birden fazla yer bulunmaktadır. Bununla beraber gezilecek yerlerden birkaçı aşağıdaki gibi olacaktır;

     - Erzurum Kalesi: Bu kale; Roma İmparatoru Theodosius açısından beşinci yüzyılda yaptırılmış olan bir kaledir. Uzunluğu ise iki bin metre kadardır. Büyüleyen güzelliğiyle beraber eşsiz bir manzaraya sahip olan bu kale, son zamanlarda Türkler açısından Kışla şeklinde kullanılmaktadır.

     - Narman Peri Bacaları: Kırmızı rengi ve ilginç olan şekilleri ile çok dikkat çeken bir yapı olan Narman Peri Bacaları, ismini aldığı Narman ilçesinde bulunmaktadır. Yağmurun ve rüzgarın toprağı aşındırmasıyla ortaya çıkan bu jeolojik yapılar, Doğu Anadolu Bölgesi'nde sadece burada görülür. Kapadokya'daki yapılarla buradaki oluşumların meydana gelme şekli açısından, değişiklik gösterdiği belirtilebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     - Tortum Şelalesi: Tortum Şelalesi; Erzurum’a 100 kilometre kuzey bölümünde yer almakta ve 16 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Uzundere ilçesinde yer alan Tortum Şelalesi, dünyanın en büyük şelalelerinden birisi olma niteliğini taşımaktadır. Tortum Gölü'nün Tev Vadisi'nde bulunan heyelan kütlesini aşıp, dökülmesi ile ortaya çıkmıştır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow