Doğanın Soğuk Kalbi: Tayga Ormanlarının Özellikleri Ve Ekosistemi
Kuzey Kutup Dairesi'nin hemen güneyinde bulunan ve en yakın kuzey komşularıyla benzer özellikler sergileyen tayga, kuzey ormanı olarak da bilinir. Engin manzaralar, sessiz göller ve uzak, el değmemiş güzelliklerle dolu bir manzaradır. Şehrin karmaşasından kilometrelerce uzaktaki tayga ormanları, en yakalanması zor ren geyiklerine, vahşi ayılara, Sibirya kaplanları gibi pek çok canlıya ev sahipliği yapar.

Tayga Ormanları
Dünyanın en büyük taygası, Ural Dağları'ndan Pasifik Okyanusu'na kadar uzanan Rusya'dadır. Burada bulunan göller ziyaretçiler arasında popülerken, İskandinavya'da tayga Aurora Borealis'i deneyimlemek için harika bir yerdir. Doğu Finlandiya, vahşi yaşamı gözlemlemek için de harika bir yerdir.
Tayga, Kanada, kuzey İskandinavya (İsveç, Norveç ve Finlandiya'nın bazı bölgeleri), kuzey Rusya ve ABD'nin Alaska eyaleti ile Kuzey Kutup Dairesi'nin hemen altında bulunur ve hepsi bu yaşam alanına ev sahipliği yapar.

Doğanın Soğuk Kalbi: Tayga Ormanlarının Özellikleri
Dünya yüzeyinin yaklaşık %27'sini kaplar. Buz ve sürekli karla donmuş bir arazi ile karakterize edilen Tundra biyomunun güneyinde yer alır. Tayga biyomu konumu nedeniyle oldukça soğuktur. Daha sıcak olan ılıman yaprak döken ormanların ve otlakların kuzeyindedir. Tropik Yengeç'in üzerinde, 50° ve 70° kuzey enlemleri arasında yer alır.
Tropikal yağmur ormanları, Yengeç Dönencesi ile Oğlak Dönencesi arasındadır ve bu nedenle sıcaktır. Bununla birlikte, Tayga biyomu, Yengeç Dönencesi'nin üzerindeki bir sonraki ana enlem olan Kuzey Kutup Dairesi'ne yakın bir konumdadır. Bu enlemin etrafındaki alanlar dondurucu soğuktur.
Ayrıca, soğuk Kuzey Kutbu havasını biyomun içine üfleyen soğuk rüzgarlar vardır ve bu da onu yılın büyük bölümünde aşırı soğuk yapar. Bu nedenle, bu iklime yarı arktik iklim denir. Tayga ormanlarının özellikleri;

Uzun yaprak dökmeyen ağaçlar,
Az yağış,
Soğuk hava,
Sığ toprak,
Sürekli donmuş toprak,
Tundra ve ılıman ormanlar arasında bulunur,
Asidik turba bataklıkları,
Göller,
Dağlık manzaralar,
Küçük orman,
Soğuk kışlar ve kısa yazlar,
Yoğun kar yağışı,
Koniler ve çamlar,
Sığ kökler,
Boreal ormanı (güney taygada) olarak tanımlanmaktadır.
Tayga Ormanlarının Ekosistemi
Biyom, çeşitli bitki türlerine ev sahipliği yapar. Bu bitkiler son derece soğuk bir iklime adapte edilmiştir. Biyom esas olarak iğne yapraklı ağaçlardan, yaprak dökmeyen ve ladinlerden oluşur. Bu kozalaklı ağaçlar, Tayga biyomundaki en baskın ağaç türüdür.
Kavak ve huş ağacı gibi, geniş yaprak yapıları sayesinde bu biyomun iklimine rağmen ışık emilimini en üst düzeye çıkarabilen başka bitki türleri de vardır. Bazı likenler ve yosunlar da bulunur.
Soğuk sıcaklıklar ve iklim değişiklikleri nedeniyle bu biyomda hayatta kalabilecek hayvan sayısının bir sınırı vardır. Yine de, memeliler, kuşlar ve çeşitli böcek türlerinden oluşan birçok hayvan türü vardır. Zorlu koşullara rağmen, çeşitli türler taygada hayatta kalmak için adapte olmuştur.
Ağaçların arasında vaşak, Sibirya kaplanı, kurt, tavşan, ayı ve geyik gibi memeliler gezinirken, orman zemininde fare gibi küçük kemirgenler bulunabilir. Yaz aylarında taygayı yuva olarak gören göçmen kuşlar, kışın güneye uçarlar.