Epidemi Nedir, Neye Denir? Tarihin En Büyük Epidemileri...
Dünya ve insanlık tarihi boyunca, insan hayatını etkileyen birçok olay yaşanmıştır. Bunlar savaşlar, krizler ve salgın hastalıklar olarak bilinir. Her birinin insanlar üzerindeki olumsuz etkileri ise tartışmasız olarak kabul edilir. Bunlardan biri de insanlık tarihi boyunca yaşanan epidemilerdir. Epideminin ne olduğu, tarihteki epidemiler gibi konular da oldukça merak edilmektedir.

Epidemi Nedir, Neye Denir?
Herhangi bir yerde ve herhangi bir sebepten ortaya çıkan bir bulaşıcı hastalığın, belirli bir sürede birden çok insana yayılmasına epidemi denmektedir. Epidemi, belirli ve sınırlı bir alanı etkileyen salgın hastalıklardır. Eğer bu hastalık, çok geniş yerlere ve dünyanın farklı bölgelerine yayılırsa artık pandemi olarak adlandırılır.
Epideminin genel sebebi, konakçı organizmaların popülasyonunda olan genel değişimler sonucu yeni patolojilerin ortaya çıkmasıdır. Nadir görülen veya yeni bir hastalık olarak çıkan salgınlar epidemi olarak adlandırılabilir. Ancak soğuk algınlığı gibi alışılagelmiş vakalar epidemi durumu olarak ilan edilmez.
Epidemi bu yüzden belirli bir dönemde, belirli bir zaman aralığında, beklenenden fazla insanı etkilemesi durumunda ilan edilir. Epidemi, salgın kelimesi yerine kullanılabilirken, pandemi daha geniş bir alanı temsil etmede kullanılır.

Tarihin En Büyük Epidemileri...
İnsanlık tarihinde birçok salgın hastalık zamanla pandemi şekline gelmiştir. Ancak tarih boyunca epidemi olarak adlandırılan da birçok salgın yaşanmıştır 1708 - 1709 yılları arasında etkili olan grip salgını, yine 1761 - 1762 yıllarında ortaya çıkmıştır. Ardından 1800'lü yıllarda da grip salgını olarak ortaya çıkan birçok grip salgını yaşanmıştır. Ancak bunlar pandemi boyutuna ulaşmamıştır.
Tarih boyunca birçok salgın hastalık önce epidemi olarak adlandırılsa da zamanla daha geniş bir alan yayılmasından dolayı pandemi olarak ilan edilmiştir. Pandemi ile arasındaki en büyük fark ise pandeminin daha önce bilinmeyen bir hastalık olarak ortaya çıkmasıdır.
Epidemi ise zaten bilinen bir hastalığın daha dar bir alanda kontrol edilebilenin dışında artmasıdır. Örneğin bir okulda kızamık salgını başlaması epidemi iken kara veba gibi tüm dünyayı etkileyen hastalıklar pandemi olarak adlandırılır.

Epidemilerden korunmanın birçok yolu olmaktayken pandemi olarak adlandırılan salgınlar, ölümle sonuçlanabilmektedir. Epidemilerden korunmanın birçok yöntemi olmasının yanı sıra ciddi ve ölümcül değillerdir. Ancak her ikisi de ciddi maddi ve manevi kayıplara da sebep olabilecek sonuçlar ortaya çıkarabilir.
Dünya tarihi boyunca ortaya çıkan epidemiler, özellikle tıp imkanlarının yetersiz olduğu dönemlerde ciddi sonuçlara sebep olmuş ve kayıplar yaşanmıştır. Dünya tarihi boyunca birçok epidemik vaka yaşanmıştır. Yaşanmaya da devam edecektir.
Epidemi, ne zaman ortaya çıkarsa çıksın, sağlık ve yaşam açısından tehdit içeren, rahatsızlık veren ve hatta daha ağır sonuçlara sebebiyet verebilen salgınlardır. Pandeminin, dünyanın birçok yerine yayılmış bir salgın olması da kaçınılmazdır. Dünyada yeni biten Covid19 salgını ve hala devam eden Aids, insanlık için yakın tarihteki ciddi tehlikelerden biridir.