Kelvin Nedir, Neyi İfade Eder? Kelvin: Sıcaklık Ölçümü Ve Bilimsel Kullanımı
Aydınlatma alanlarında kullanılmakta olan araçlar öncesinde belirlenmiş olan tekniklere göre üretilmektedir. Bu çeşitlerden biri de Kelvin değeridir. Kelvin değeri ısı değeri olarak da ifade edilmektedir. Dolayısıyla elektrik sektöründe de çokça bilinmekte olup Kelvin değerinin hesaplanması zordur. Elektrik Elektronik alanında uzman olan kişiler Kelvin kavramını sık sık duymaktadırlar. Tabi ki bu tarz ve buna benzer birimlerin tanımı Uluslararası Birim Sistemine göre tanımlanmaktadır.

Kelvin Nedir?
Günümüzde uluslararası birim sistemlerine göre ifade edilen temel sıcaklık ölçü birimlerine genel olarak Kelvin denmektedir. Birim olarak K harfi ile gösterilmektedir. İskoçlu bilim adamı Lord Kelvin tarafından isimlendirilmiştir.
Aydınlatma alanında bulunan araçların üretiminde kullanılmakta olan bir birimdir. Bu alanlarda Kelvin değeri ve de renk sıcaklığı gibi kavramlar sık sık duyulmaktadır. Bu bağlamda Kelvin'in belirli bir tanımı, sembolü ve alakalı olarak açıklamaları da bulunmaktadır.

Neyi İfade Eder?
Kelvin kavramı incelendiğinde yerel sıcaklığın ölçülmesinde sürecinde tanımı gereği sıcaklığın ölçümünü ifade etmektedir. Dolayısıyla sıcaklığın ölçü birimdir. Bilimsel veriler ile alakalı olarak Kelvin birimi kullanıldığında günlük yaşamda sıcaklık birimi amacıyla en fazla kullanılan Celsius olarak bilinmektedir.
Bilimsel olarak bakıldığında ısı ölçümlerinin tespit edilmesin de Kelvin birimine sık sık rastlanmaktadır. Bu bağlamda kullanılan hesaplamalarda Kelvin'in sıfır noktası olarak -273.15 Celsius olarak hesaplanmaktadır.
Sıcaklık Ölçümü ve Bilimsel Kullanımı
Tarihte önemli Bilim adamlarından Lord Kelvin termodinamikte bilinen mutlak sıfır kavramını ilk defa gazlardan bütün maddelere uygulayan kişidir. Birim aralıklarına bakıldığında Kelvin, Celsius derecesinin aynısıdır. Bununla birlikte sıfır noktası olarak da mutlak sıfırı baz almaktadır. Bilindiği üzere Kelvin sıcaklık birimi derece işareti kullanılmadan yazılmaktadır. Bu durumu ortaya koyan ise ilk defa 1967 yılında 13. Ağırlık ve Ölçüler Genel Konferansıdır.

Kelvin Nerelerde Kullanılır?
Hem bilim dünyasında hem de günlük hayatta Kelvin sürekli olarak insanların karşısına çıkmaktadır. Kelvin değeri kendi içerisinde negatif bir değer ya da sayı almamaktadır. Bu özelliği nedeniyle bilim dünyası tarafından kolay bir şekilde kullanılmaktadır.
Örnek olarak Kelvin değeri sıvı azot ve sıvı helyum benzeri düşük sıcaklık maddelerinin ölçülmesi işlemleri çok uygun olduğu görülmektedir. Bu bağlamda Kelvin değerinin sıcaklık ile arasından fark hesabının daha kolay olmasının nedeni negatif değerin olmamasından kaynaklanmaktadır.
Kelvin Renk Sıcaklığı Tablosu
Bilimsel literatür içerisinde Kelvin renk sıcaklığı tablosu yer almaktadır. Bu tablo içerisinde renklerin sıcaklığı Kelvin birimi üzerinden hesaplanmıştır. Yapılan tasarıma örnek olarak kırmızı 1000K, turuncu 2000K ve de mavi tonlara göre kendi içerisinde değişkenlikler göstermektedir. Aynı şekilde bakıldığında 10000K olarak da renk sıcaklık tablolarında bulunmaktadır.
Santigrat olarak tanımlanan ve yaygın görülen dereceleri tanımlanan bu birim ile hesaplamak çok kolaydır. Ayrıca Kelvin değerinin bulunması amacıyla yer alan her santigrat derecelerine 273,15 sayısı eklenmelidir. Bu değerlendirme Kelvin sıcaklık değerlerinin bilimsel açıklamasıdır.