Beykoz'daki Ceneviz kalesine restorasyon

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beykoz sırtlarındaki tarihi Ceneviz Kalesi'ni aslına uygun olarak restore ederek turizme kazandıracak.
Büyükşehir Belediye Meclisi, mülkiyeti maliye hazinesi ve Milli Savunma Bakanlığı'na ait olan kalenin, Büyükşehir'e devrine ilişkin Hukuk Komisyonu raporunu görüştü.
Devir işlemlerinin tamamlanmasından sonra kalenin röleve, restitüsyon, restorasyon ve çevre düzenlemesi yapılacak.
Anadolu Kavağı'nda Karadeniz'e paralel bir şekilde 500 metre uzanan kalenin genişliği 60 ile 130 metre arasında değişiyor.
Boğaz'ın girişini kontrol etmek amacıyla yapılan kale, 14'üncü yüzyılın başlarında 1305 yılında Şile Kalesi ile birlikte Türklerin eline geçti. Bu tarihten sonra birkaç defa el değiştiren kale, İstanbul'un fethinden sonra tamamen Türk hakimiyetine girdi.
Kalenin içine yerleşen garnizon ve Türkler için evler yapıldı ve II Bayezid zamanında cami ile hamam inşa edildi.
Kalenin bir duvarının aşağıda boğaz kıyısına kadar indiği anlaşılıyor. En yukarı kısımda ise bu bölümü ayıran üç burçlu bir perde duvarı bulunuyor.
Büyükşehir Belediye Meclisi, Vefa'daki Atıf Efendi Kütüphanesi'nin restorasyonuna da onay verdi.
Sultan I Mahmud'un defterdarlarından divan sahibi Şair Atıf Mustafa Efendi tarafından 1741 yılında kurulan kütüphanenin en son 1992 yılında onarımı yapıldı.
Atıf Efendi Kütüphanesi, 1678 yılında Köprülü Mehmet Paşa'nın oğlu Köprülü Fazıl Ahmet Paşa tarafından inşası tamamlanan ve bağımsız binaya sahip ilk kütüphane olan Köprülü Kütüphanesi'nden sonra, Osmanlı Devleti'nde bağımsız binaya sahip ikinci kütüphane özelliğini taşıyor.
Kütüphane binasının planı, 18'inci yüzyıl sivil mimari sanatının inceliklerini yansıtan Türk Barok tarzında.
Yapısı ve konumuyla dikkat çekici olan kütüphanede el yazması ile eski harfli basma kitap olarak yaklaşık 28 bin eser yer alıyor.
Bu eserler arasında Nefi'nin divanı, çok sayıda hat, çok eski kitap nüshaları, güzel ciltler, tezhip ve minyatürlü eserler ile mühür albümleri bulunuyor.