Mavi bayrak plaj açısından 'prestij'

Türkiye'nin mavi bayraklı plaj sayısında 12 yılda yüzde bin 500, marina sayısında ise yüzde 56 artış yaşandı.
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Genel Müdürü Erol Güngör, vakfın 1993'te Turizm Bakanlığı önderliğinde, Türkiye'de mavi bayrak uygulaması başlatılması amacıyla kurulduğunu söyledi.
Sağlıklı plaj, bakımlı ve kontrol edilen çevreyi simgeleyen mavi bayrak uygulamasının, turizm açısından önemli olduğunu belirten Güngör, ''TÜRÇEV, mavi bayrağı veren Avrupa Çevre Eğitim Vakfı'na üyedir. Mavi bayrak bulunduğu yerde, plaj açısından prestij sağlamaktadır. Uluslararası özelliği olması nedeniyle de yöreye ayrı bir değer kazandırmaktadır'' dedi.
"Korumak çok zor"
Güngör, Türkiye'ye gelen turistlerin geçmişte kalite kontrolü için tesislerin yıldız sayısına baktığını, bugün ise mavi bayraklı olup olmadığını araştırdıklarını belirterek, ''mavi bayrak, uluslararası standart anlamını taşımaktadır. Bayrağı almak kolay, ancak korumak çok zor bir görevdir'' dedi.
Güngör, mavi bayrak sayısının, çevre bilincinin gelişmesiyle çoğalabileceğini açıkladı:
''Türkiye, turizmde Akdeniz ülkeleri ile rekabet edebilmek için mavi bayrak sayısını daha da artırmalıdır. Bu da plaj ve marinaların deniz suyu kalitesini artırmak, turistlerin can güvenliğini sağlamak, çevre bilinci ve plaj binalarının kalitesini artırmakla mümkündür.'
1994 yılında mavi bayraklı plaj sayısı 12, marina sayısı ise 9'du. Gelinen noktada 2006 yılında 192 plaj ve 14 marina mavi bayrak aldı. Yıllar içinde mavi bayraklı plaj ve marina sayısında artış ve düşüşler yaşandı. Ülkenin mavi bayraklı plaj sayısında 12 yılda yüzde bin 500, marina sayısında ise yüzde 56 artış yaşandı.''
Türkiye'nin mavi bayrak uygulaması yapılan 33 ülke arasında yedinci sırada yer aldığını belirten Güngör, ''Türkiye'de 3 binden fazla belediye var. Bunlar arasında arıtma tesisi olan belediye sayısı sadece 300'dür'' dedi.
Karadeniz'e verilemiyor
Karadeniz'de 2001'de Trabzon'un Sürmene ilçesine bağlı Çamburnu beldesindeki bir tesisin plajına mavi bayrak verildiğini hatırlatan Güngör, "bayrak, sonraki yıl geri alındı" dedi.
Güngör, Karadeniz'de mavi bayrağın başka hiçbir yöreye verilemediğine de dikkat çekti:
''Bu çok önemli bir sorundur. Karadeniz'de mavi bayrak olmamasının en büyük nedeni bölgede kentsel arıtma tesisleri bulunmayışıdır. Karadeniz'de deniz kirliliği tesislerin mavi bayrak almalarını engellemektedir. Maalesef Marmara Bölgesi'nde de mavi bayraklı tesis çok az sayıdadır.
Bunun nedeni de yine arıtma tesislerinin yeterli olmayışıdır. Bu konuda İSKİ'nin çalışmaları devam etmektedir. Önümüzdeki yıllarda arıtma tesisleri sorununun çözülmesiyle bölgede mavi bayraklı tesis sayısının artacağına inanıyorum."