Hakem Nasıl Olunur? Hakem Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? Hakem Olma Şartları Nelerdir?

Futbol ülkemizde ve tüm dünyada en çok dikkat çeken spor dallarından biridir. Özellikle de son yıllarda futbolculara ödenen yüklü miktardaki paralar nedeniyle futbol sporu adeta bir endüstri haline geldi. Dolayısıyla sektörde futbol maçlarını yönetecek kaliteli ve adil hakemlere olan ihtiyaç da artmaya başladı.
Hakem Nasıl Olunur?
Hakem futbol, basketbol ve voleybol maçlarını yönetmekten, saha içi kuralların uygulanmasından sorumlu olan kişidir. Hakem olmak isteyen kişilerin öncelikle Anadolu Üniversitesi tarafından açılan Hakemlik Sertifika Programlarına katılıp, yazılı sınavı başarı ile tamamlamaları gerekmektedir. Ayrıca İl Hakem Kurulu tarafından düzenlenen Atletik Testi de geçmeleri gerekmektedir.
İki sınavı da başarılı ile tamamlayan kişiler aday hakem olarak mesleğe adım atmaya hak kazanırlar. Hakem olmak için üniversitelerde belirli bir bölümden mezun olma koşulu yoktur. Ancak üniversitede Beden Eğitimi ve Spor Bölümünde okumuş kişilerin atletik testte başarılı olma şansları daha yüksek olmaktadır.
Hakem olmak için bir diğer yol da İl Hakem Kurulu tarafından düzenlenen Aday Hakem Kurslarına katılmaktır. Yine aynı şekilde kursların bitiminde yapılacak olan yazılı ve atletik sınavları geçen kişiler aday hakem olma hakkı kazanırlar. Ardından istenilen evrakları tamamlayıp İl Hakem Kuruluna teslim ettikten sonra hakemlikleri onaylanır.
Hakem Olma Şartları Nelerdir?
Hakem olabilmek için gerekli olan eğitimler en az 5 ay sürmektedir. Bu eğitimlere katılmak için ve eğitimlerin ardından hakem olabilmek için bazı kriterlerin sağlanması gerekmektedir. Bu kriterler aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
18 yaşını doldurmuş olmak. 30 yaşını aşmamış olmak.
En az lise ve dengi bir okuldan mezun olmak.
Belirlenen kuruluşlarda hakemlik kurslarına katılmak.
Atletik ve yazılı sınavlarda başarılı olmak.
İl Hakem Kurulu tarafından istenilen evrakları eksiksiz teslim etmek.
Aday Hakemlerin hakemlik belgelerinin onaylanması için İl Hakem Kuruluna teslim etmeleri gereken evraklar şu şekildedir:
Hakemlik yapmasına engel olmadığını gösteren, son 6 ayda temin edilmiş sağlık raporu. (Burun, kulak, dahiliye, göz, nöroloji kontrollerinden sağlam ibareli, başhekim onaylı rapor)
Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı.
Aday hakem sertifikası (Sertifika eğitimlerinden mezun olanlar için)
Son 6 ay içinde çekilmiş 2 tane vesikalık fotoğraf.
Son 6 ay içinde alınmış arşiv adli sicil kaydı.
Hakem Olmak İçin Gerekenler Nelerdir?
Hakemlik mesleğini icra etmek için işin teorik kısmında gerekli eğitimlere katılıp, sınavları başarı ile tamamlamak gerekmektedir. Ancak hakemlik mesleğinde başarılı olabilmek için kişinin bazı kişisel özelliklere sahip olması ya da bazı kişisel özelliklerini geliştirmesi gerekmektedir.
Kişilere hakemlik mesleğinde avantaj sağlayan özellikler aşağıdaki şekildedir:
Hakemlik mesleğini sevmek.
Objektif olmak.
Fiziksel olarak maçlarda gereken eforu sergileyebilecek kadar kuvvetli olmak.
Gözlem yeteneğinin güçlü olması.
İletişim kurma becerilerinin gelişmiş olması.
Çözüm üretme konusunda başarılı olmak.
Problem çözme becerisine sahip olmak.
Öfke kontrolü yapabilmek.
Yoğun çalışma temposuna hazır olmak.
Takım çalışmasına yatkın olmak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Mayıs ayında kar sürprizi! Uludağ beyaza büründü
1 MAYIS KARGOLAR AÇIK MI? Bugün kargolar dağıtım yapıyor mu? PTT, Aras, Yurtiçi, MNG, UPS, Sürat kargo çalışma durumu!
Kim der ki 58 yaşında! Salma Hayek'in güzellik sırrı! Fit görünümünü ve pürüzsüz cildini buna borçlu
SIRRINI AÇIKLADI! Uzak Şehir'in Alya'sı Sinem Ünsal formunu bakın neye borçlu...
Damak Zevkine Göre Türk Kahvesi Tarifi! Sade, Orta, Az Şekerli, Şekerli, Sütlü... Bol Köpüklü Türk Kahvesi Nasıl Hazırlanır? İşte Sırrı