hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hayvanlar İle İlgili Hadisler: Peygamber Efendimizin Hayvanlar İle İlgili Sözleri...

    Hayvanlar İle İlgili Hadisler: Peygamber Efendimizin Hayvanlar İle İlgili Sözleri...
    expand

    Hayvanlar ile ilgili pek çok hadis bulunmaktadır. Allah bütün hayvanları insanların hizmetine vermiş bulunmaktadır. Yaşayabilmesi için, eti, sütü, tüyünden yararlanarak ve gücünü kullanabilmesine izin vermiştir. Peygamber Efendimiz; Hayvanlara merhamet edene Allah’ın merhamet edeceğini duyurmuştur. Yerdekilere merhamet edene göktekiler de size merhamet etsin şeklinde merhamet çağrısı yapmıştır. Hayvan hakları konusunda hem Kur'an hem de Peygamber Efendimizin yasakları bulunmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hayvanlar İle İlgili Hadisler

    Hayvanlar, insanlara her türlü fayda sağlayan canlılardır. Beslenmede eti, sütü, yünü, derisi hatta terapi olarak sesinden faydalanılmaktadır. Allah Kur’ an ayetleri arasında da hayvanlar yer vermiştir. Allah varlığı ve birliğine şahit olarak ifade edilen pek çok hayvan bilinmektedir.

    Peygamber Efendimiz hayvanlara merhamet edene Allah’ın da merhamet edeceğini duyurmuştur. Gücünden, etinden, sütünden ve yününden yararlanılan hayvanlara hiç bir şekilde haksız muamele edilmemesi önerilmektedir.

    Peygamber Efendimizin Hayvanlar İle İlgili Sözleri…

    Hayvanların insanlara emanet olarak gönderildiği iş gücü ve gıda olarak kullanılmasının dışında korunması gerektiği ifade edilmektedir. Peygamber Efendimiz hayvanlara eziyet edenlere atfen, Allah’ dan korkulması gerektiğini söylemiştir.

    Nahl Suresi hayvanlar hakkına geniş yer vermiştir. Giyim eşyası olarak, iş yükünü hafifletici olarak ve binek hayvanı olarak kullanılan koyunlar, keçiler, atlar, katırlar ve eşeklerden bahsetmektedir. Nimetler olarak Türkçe’ ye çevrilen En’am suresi de sığır, koyun, keçi, deve gibi hayvanlardan bahsetmektedir.

    Hayvanlardan yararlanılmasını hak olarak veren Allah zarar verilmesi konusunda da kesin yasaklar getirmiş bulunmaktadır. Bu da hayvanlara iyilik edenlerin ödüllendirileceği ve zarar verenlerin cezalandırılacağı anlamına gelmektedir.

    Hayvanların Hakları

    İnsanlara hayvanların her şeyinden yararlanabileceğine izin veren Allah, hak etmediği muameleye maruz bırakılanların da korumasını emretmektedir. Bir kadının bindiği deveye hakaret ettiğine şahit olan Hz. Muhammed’ in kadını deveden indirdiği rivayet edilmektedir.

    Kur’an da örümcek anlamında bulunan Ankebut suresi, karınca olarak tanımlanan Neml sureleri bulunmaktadır. Bal arısı olarak ifade edilen Nahl süresi, Ebabil kuşunu anlatan Fil sureleri hayvanlar hakkında derin ifadeler taşımaktadır.

    Hayvan hakları konusunda kesin hükümler bulunmaktadır. Peygamber Efendimiz, hayvana damga vurulması ve dövüştürülmesini kesin olarak yasaklamaktadır. Kuşun yuvasını bozana hemen düzeltmesini ve karıncaları yakanlara öfkelenerek, canlılara, ateşi yaratan ancak ateşle muamele edebilir.

    Dediği bildirilmektedir. Hayvanlarda doğanın denge unsurlarıdır. Ve korunup kollanması gerekmektedir. Bu konularda Peygamber Efendimizin kesin olarak yasakladığı davranışlar bulunmaktadır. Bunlar arasında, kürkü için öldürmek, horoz, deve dövüşleri, keyif için öldürülmeleri ve ayı oynatılması gibi durumları yasaklamaktadır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow