Her üç balıktan bir sofraya ikisi çöpe

Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü’nün yayınladığı rapora göre tüm dünyada avlanan her üç balıktan yalnızca biri sofraya ulaşıyor. Belirli türler endişe verecek kadar fazla avlanırken, balık çiftliklerindeki kontrolsüz artış nedeniyle küresel balık üretimi rekor seviyeye ulaşmış durumda.
Dünya çapında yakalanan üç balıktan yalnızca biri insanlar tarafından tüketiliyor, diğerleri ya denize geri atılıyor ya da tüketilmeden bozulup çöpe gidiyor. Yesilist'te yer alan habere göre, Çin başta olmak üzere, balık çiftliklerinin sayısındaki artış nedeniyle tüketilen tüm balıkların yarısı çiftliklerde üretiliyor.
Tarım ve Gıda Örgütü’nün raporuna göre, bunun aksine; yakalanan yabani balıkların sayısında ise 1980’lerin sonundan bu yana kayda değer bir değişiklik görülmedi. Satılan balık türlerinin üçte biri ise normalden fazla avlanıyor. Balık çiftliklerinin sayısı artarken, nüfus artışına göre yapılan hesaplamalar 2030 yılında dünyanın şu an olduğundan %20 daha fazla balık tüketeceğini öngörüyor. Balık çiftlikleri hem deniz kirliliğine yol açtıkları hem de çiftlikte yetiştirilen balık yemlerinde sardalya ve hamsi gibi balıklar bulunduğundan deniz ekosistemine ve balıklara zarar veriyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ANNELER GÜNÜ TARİHÇESİ! Anneler Günü nasıl ortaya çıktı?, ilk kez ne zaman kutlandı?
ANNELER GÜNÜ NE ZAMAN 2025? Anneler Günü yarın (11 Mayıs) mı, hangi gün?
9 MAYIS 2025 CUMA HUTBESİ KONUSU VE PDF METNİ: Bu haftaki Cuma hutbesi konusu ne?
Lezzetli ekmekler köy tandırında pişiyor
BİRİNİN SİZDEN HOŞLANDIĞINI GÖSTEREN 6 İŞARET! Uzman isim tek tek sıraladı! Meğer en büyük aşk belirtisi...