hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hz Adem İle İlgili Ayetler Ve Mealleri... Kuran-I Kerim'de Hz Adem Hakkındaki Tüm Ayetler...

    Hz Adem İle İlgili Ayetler Ve Mealleri... Kuran-I Kerimde Hz Adem Hakkındaki Tüm Ayetler...
    expand

    Hz. Adem, hem yaratılan ilk insan hem de ilk peygamberdir. Eşi, Hz. Havva'nın isminin Kuran'ı Kerim'de geçmez. İkisi cennetteki yasak ağacın meyvesinden yediği için cennetten kovulmuştur. Ancak Allah, Hz. Adem ile eşinin tövbesini kabul etmiş ve onları dünyaya göndermiştir. Hz. Adem'in üçüncü oğlu Hz. Şit'in, dünyada doğan ilk peygamber olduğuna inanılır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hz Adem ile İlgili Ayetler ve Mealleri

    1- Hicr Suresi - 26

    Velakad Haleknal İnsane-Min Salsalin Min Hamein Mesnunin

    And olsun ki biz insanı bir çamurdan yarattık.

    Bu ayette doğrudan doğruya Hz. Adem'den bahsedilmese de, yaratılan ilk insan o olduğu için, çamurdan yaratılan da Hz. Adem'dir. Allah, Hz. Adem'i ve eşini yarattıktan sonra onlara kendi ruhundan üflemiştir.

    2- Ve ya Ademuskun Ente ve Zevcukel Cennete Fe Kula Min Hayse Şituma Vela Tekraba Hazihi Şecarate Fetekuna Mine Zalimine

    Ey Adem! Sen ve eşin cennete yerleşin. Dilediğiniz gibi yiyip için ancak şu ağaca yaklaşmayın. Yoksa zalimlerden olursunuz.

    Bahsedilen ağaç "Bilgelik Ağacı'dır." Ancak bu ayet de yoruma açıktır. Birçok müfessir bahsedilen ağacı farklı şekilde yorumlamıştır. Sonuç olarak Şeytan, yılan kılığında cennete girip Hz. Adem ve eşini kandırmış, yasak olan ağacın meyvelerinden yemelerine neden olmuştur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Allah'ın emrine itaat etmeyen Hz. Adem ve Hz. Havva ceza olarak dünyaya sürülmüştür. Bunun üzerine Şeytan da Allah'tan kıyamet gününe kadar mühlet istemiş, insanların çoğunu saptıracağını söylemiştir.

    Kuran-ı Kerim'de Hz. Adem Hakkındaki Tüm Ayetler

    1- İsra Suresi / 61

    Biz tüm meleklere "Adem'e secde edin." diye emrettik. Şeytan hariç tüm melekler emrimize itaat etti. Şeytan ise kibirlendi ve kafirlerden oldu.

    Bu ayetten de anlaşıldığı üzere şeytan, aslında bir melektir. Ancak diğer melekler gibi Allah'ın emrine itaat etmemiş ve kafirlerden biri olmuştur. "İblis" ise şeytanın bir adı değil, sıfatıdır. İblis kelimesinin sözlük anlamı Allah'tan ümidini kesmektir. Şeytan, Allah'ın sonsuz gazabına uğradığı için, ona İblis denmektedir.

    2- Araf Suresi - 11

    Biz sizi yarattık sonra da size suret verdik. Size şeytan dışında tüm melekler secde etti,

    Allah, insanı en güzel biçimde yaratmıştır. Bu yüzden insan için "ahsen-i takvim" yani "en güzel biçimde yaratıldı." ifadesi kullanılmıştır. Ayrıca Allah, Hz. Adem'e tüm isimleri öğretmiş ve ona ruhundan üflemiştir. Bu nedenle melekler Hz. Adem'e secde etmişlerdir. Şeytan ise ateşten yaratıldığını ve ateşin çamurdan üstün olduğunu iddia ederek Rabbimizin emrine itaat etmemiştir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow