hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İş ve hayatınız arasındaki denge için 5 ipucu

    İş ve hayatınız arasındaki denge için 5 ipucu
    expand
    KAYNAKHüseyin Koyuncuoğlu / cnnturk.com

    Birçoğumuzun ortak sorunu... İşinizin, aileniz ve sosyal hayatınızdan zaman çaldığını düşünüyor musunuz? Uzmanlara göre, işinizle hayatınız arasındaki dengeyi kuramadığınız için bu duygulara kapılıyorsunuz. İşiniz yerine ailenize, sevdiklerinize ve kendinize zaman ayırabilmeniz için size 5 ipucu...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hepimizin iş yerinde benzer profilde çalışanlar vardır. Yaptıkları işte çok iddialıdırlar, durmadan çalışırlar, hatta eve iş bile götürürler. Ama yine sık sık şahit olmuşsunuzdur ki, başarılı olarak tanımladığımız bu kişiler, zamanla depresif bir ruh haline bürünürler ve kolayca tükenmişlik sendromuna yakalanırlar.
    Patronların gözünden baktığımızda bu kişiler, iş hayatında başarılı olabilirler, örnek çalışan olarak bile nitelendirilebilirler. Ancak işi bu kadar hayatımızın odağına sokmak, hayatımızın iş dışında kalan bir kısmı için çok büyük bir tehlikedir. Daha da kötüsü, iş odaklı çalışanlar hayatına verdikleri zararı bir gün mutlaka fark ederker ki; mesele bu farkındalığı geç olmadan yaşayabilmekte...

    Sizde çok çalışıp çalışmadığınızın farkında varmak, işinizle, eviniz ve aileniz, arkadaşlarınız arasında denge kurmak istermisiniz? Şimdi gelin size bu konuda 5 ipucu verelim...

    1- İş hayatınızda ipin ucunu kaçırıp kaçırmadığınızı farketmenin en doğal yolu, aileniz ve arkadaşlarınızdan aldığınız geri bildirimlerdir.
    Aileniz ve yakın çevrenizden sizi görememekten, zaman geçirmediğinizden şikayetçi olan kişiler varsa; bir durup mola verme zamanınız gelmiş demektir. Sadece çevreniz değil, belki de kendinize ayrıdığınız zamandan çalıyor da olabilirsiniz.

    2- Sorunun farkına vardınız diyelim....
    Atılacak ilk adımlardan biri çalışma saatlerinizi gözden geçirmek ve bir ayarlama yapmaktır. Mevcut mesai saatleri dışında yapmış olduğunuz feragatlardan vazgeçin ve mesai saatinizin sabah 9 akşam 6 olduğunu önce kendinize sonra da patronlarınıza hatırlatın. Mesai saatleri dışındaki bir sorunun ertesi gün de çözülebilir.

    3- İşlerinizi önceliklendirin!
    Çalıştığınız sektör ve şirketinizde olağandışı durumlar yoksa, yapılması gereken işler için mutlaka bir son tarih vardır. Siz de bu tarihleri dikkate alarak, görevlerinizi değerlendirin ve planlayın. Bugün sizi oyalayacak ve yapılması için son günde olmadığınız bir iş yerine, son güne yaklaşan işleri dikkate alın ve onlarla zaman geçirin. Bu önceliklendirmeyi yaparsanız, görevlerin son gününde fazla mesai yapma şansınızı en aza indirmiş olursunuz.

    4- İşlerinizi önceliklendirme, planlama konusunda teknolojiden faydalanın!
    Yapacağınız işler karmaşık ve fazla sayıda olabilir, süreler konusunda netlikler olmayabilir. 20 yıl önce olsa, ajanda kullanın, masanıza küçük küçük notlar, hatırlatmalar yazın önerilerinde bulunabilirdik. Ama artık iş süreçlerine yönelik yazılımlar mevcut. Bu programlar sayesinde mesai saatlerinizi 10 dakikalık bloklara kadar indirgeyebilir, planlayabilir ve size hatırlatmasını sağlayabilirsiniz.

    5- Artık bir tatil yapın!
    Stresli çalışmaların ardından herkes küçük bir arayı hak eder...Günlük mesai saatlerinden artan saatler, hafta sonları dışında yasal izinlerinizi kullanmaktan çekinmeyin. Unutmayın yeteri kadar dinlenmeden, yeteri kadar üretken olamazsınız.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow