hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsraf İle İlgili Hadisler: Peygamber Efendimizin İsraf İle İlgili Sözleri...

    İsraf İle İlgili Hadisler: Peygamber Efendimizin İsraf İle İlgili Sözleri...
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    İslam dinimizde Peygamber efendimiz aile içinde israf yapmamaya çok özen gösterilirdi. İsrafın çok gereksiz şeylere harcama yapmak, saçıp savurmak olduğu bilinmektedir. Bu nedenle Allah tarafından da yasaklanmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yüce Allah’ın bize vermiş olduğu nimetlerden ihtiyaç kadar faydalanmak gerekmektedir. Peygamberimize göre de hangi konuda olursa olsun, bir sınırı aşmak, çok ölçüsüz hareketlere bulunmak da israftır. Allah'ü Teala'da Yiyiniz, içiniz ve israf etmeyiniz buyurmuş ve israfı da yasaklamıştır.

    İsraf İle İlgili Hadisler

    İsraf kelimesinin geçtiği ayetler;

    A’râf, 7/31 ayete göre; varlığımızın ve iş yapma gücümüzün sağlanması için gerekli olan gıdaları almak, insani olduğu gibi dini bir görev olmaktadır. İnsanlar bu işlevi yerine getirirken de yeteri düzeyde gıda almaları mecburiyet olmaktadır. Dinimiz, ihtiyaç duyduğumuz gıdayı azaltıp, iş gücümüzün kaybedilmesini tasvip etmediği gibi, gerektiğinden fazla yemenin içmenin de yasak oluğunu buyurmuştur.

    Araf Suresi 31. ayette;

    - Ey Ademoğulları her mescit de mutlaka ziynetinizi takının ve temiz- güzel giyinin. Yiyin, için ama asla israf etmeyin. Yüce Allah israf eden kullarını sevmez.

    Enam suresi 41. ayette;

    - Hasat günü geldiğinde de hakkını verin, israf etmeyin. Şüphesiz Allah israf eden kullarını sevmez.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nisa Suresi 6.ayette;

    - Yetimleri deneyin. Kişiler evlenme çağına erdikleri zaman, reşit olduklarını görürseniz, tüm mallarını kendilerine verin. Zaman içinde büyüyecekler ve mallarını da geri alacaklar deyip, israf ederek ve aceleye getirip mallarını yemeyin.

    Peygamber Efendimizin İsraf İle İlgili Sözleri

    Kur’an-ı Kerim’de çok açık bir dil ile israf etmeyin şeklinde çok sayıda ayetler vardır. Bunun hükmü de kesindir. Kısacası israf haramdır.

    Yüce Allah’ın hoşlanmadığı ve de yasakladığı işlerden olan israf, kullara tarafından yapılırsa Allah israf eden kullarını sevmez.

    Aynı zamanda israf bir tek İslam dininde yasaklanmamıştır. Başka dinlerde de israf yasaklamıştır. Peygamberimizin israf ile ilgili pek çok sözü vardır.

    Bir gün Peygamber efendimiz birinin abdest alırken suyu çok kullandığını ve israf ettiğini görür. Sonrasında da sorar

    - Bu israf nedir? Abdest alan kişi de

    - Abdestte hiç israf olur mu? şeklinde diye karşılığını verir. Peygamber efendimiz,

    - Evet der ve ekler. Akan koca bir nehrin kenarında da olsanız, olması gerekenin üzerinde su kullanmanız israf olur. Buyurur.

    Peygamberimiz, Yüce Allah, kulunun üzerinde nimetinin görülmesinden büyük bir hoşnutluk duyar. buyurmuştur. Peygamber efendimiz:

    - İnsan karnını tıka basa, ölçüsüz bir şekilde doldurmayacak, fakat güç ve takatten düşecek ölçüde de aç kalmayacaktır. şeklinde sözlere sahiptir.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow