hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul Zeytinburnu Kazlıçeşme Fatih Camii Nerede? Fatih Camii'ne Nasıl Gidilir? Fatih Camii Hakkında Bilinmesi Gerekenler

    İstanbul Zeytinburnu Kazlıçeşme Fatih Camii Nerede Fatih Camiine Nasıl Gidilir Fatih Camii Hakkında Bilinmesi Gerekenler
    expand

    Fatih Camii Türkiye'nin bir hayli önemli niteliğe sahip olan tarihi yapılarından bir tanesini oluşturmaktadır. Osmanlı dönemi içerisinden kalma olan motifler taşınmaktadır. Fatih cami içinde toplam olarak 409 tane mezar taşı bulunmaktadır. 47 tane mezarın kimlere ait olduğu konusu ise tam olarak bilinmemektedir. Mezar bölümünün içerisinde 113 tane kadın, 117 tane de erkek mezarı yer almaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fatih Camii Nerededir?

    Fatih Camii ve Külliyesi, İstanbul içinde yer alan Fatih ilçesinde ve II. Mehmed tarafından yaptırılan cami ve külliye olmaktadır. Külliye içerisinde on altı tane medrese, darüşşifa, tabhane, maret, hamam ve kütüphane yer almaktadır. Şehrin yedi tane tepesinden bir tanesinde inşa edilmiştir.

    Fatih Cami 1766 tarihinde gerçekleşen depremde yıkılmasının ardından yeniden onarılarak 1771 tarihinde günümüzdeki şeklini almıştır. 1999 Gölcük Depremi kapsamında zeminin üzerinde kaymalar tespit edilmiştir. Fatih Camide 2008 senesinde Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından zemin restorasyon ve güçlendirme çalışmalarına başlanmıştır ve bununla birlikte 2012 senesinde yeniden ibadete açılmıştır.

    Fatih Camiinin Tarihçesi ve Restorasyon Süreci Nedir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fatih Camii, İstanbul'un fethedilmesinin ardından yaptırılan ilk cami unvanını taşıyan bir camidir. Fatih Camii Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un fethedilmesinden sonra yaptırılmış olan bir camiidir. 1766 senesinde yaşanmış olan çok büyük bir depremde Fatih Cami çok zarar görmüştür. Bu cami 1971 senesinde ise restore edilerek özelliğini kaybederek açılmıştır.

    Gölcük depremindeyse bu yapının alt tarafında kayma ortaya çıkmıştır. Bu nedenle de ibadete bir süre ara verilmiştir. 2012 tarihine gelindiğinde ise yeniden restore edilmesi ile beraber ibadete devam edilmiştir. Fatih Camiinin mimarlığını Atik Sinan yapmıştır. Bu caminin yapılmış olduğu ilk zamanki haliyle günümüzdeki hali arasında oldukça büyük farklılıklar yer almaktadır. Bununla birlikte Fatih Camii ilk Türkçe ezanın da okunmuş olduğu camidir.

    Fatih Camiye Nasıl Gidilir?

    Fatih Camii İstanbul ilinin Fatih ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Fatih camiye özel araç vasıtası ile gitmeyi düşünen kişilerin Karaköy tarafından gelerek Galata köprüsünü geçmeleri gerekmektedir. Haliç tarafından ise Atatürk bulvarına geçilmesi durumunda tabelaların takip edilerek camiyi kolay bir biçimde bulabilmektedirler. Toplu taşıma araçları aracılığı ile bu alana gitmek isteyen kişiler Yavuz Selim ve Eminönü duraklarından kalkmakta olan otobüsler ile beraber Fatih Cami'ne gidebilmektedirler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

    Fatih Cami'nin içerisinde yer alan merkez olan kubbe dört fil ayağı üstünde bulunmaktadır. Merkez kubbenin çevresi ise yarım kubbe ile çevrili bir halde ortaya çıkmaktadır. Yarım kubbenin etrafında da tam ve yarım olan kubbeler mevcut halde bulunmaktadır. Abdest muslukları da bu alanda bulunmaktadır. Fatih caminin kapsamına bakıldığında iki şerefeli şekilde olan iki tane minaresi bulunmaktadır. Cami minarelerinin şerefe tarafında kadar olan bölümler 1771 senesinde gerçekleşmiş olan depremden daha öncesine ait bulunan kısımları oluşturmaktadır. Fatih Caminin taş kulaklarıysa 2. Abdülhamit dönemi içerisinde yaptırılmıştır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow