Kabağı sakın böyle yemeyin
Kabak, en çok tüketilen sebzelerden biri. Oldukça sağlıklı olan bu sebze, özellikle diyet sürecinde olanlar için çok fazla tüketilir. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Kabak oldukça sağlıklı bir sebze olsa da çiğ tüketilmesi oldukça tehlikelidir. Peki, kabak çiğ tüketildiğinde neler olur?
Çiğ tüketilen kabak sebzesinin zehirli olduğu bildirildi. Tüketilmesi halinde şiddetli karın kramplarına, şiddetli mide bulantısına ve kanlı ishale neden olabileceği vurgulandı. Sebze yemeklerinde kullanılan ürünlerin hazırlanma sürecinde acı tat vermemesine dikkat etmek gerekir. Kabak, ısıya dayanıklı bir sebzedir ve bu sebeple hazırlandıktan sonra kalan acı madde cucurbitacin içermektedir. Bu madde, insan tüketimine uygun olsa da kendi kendi yetiştirme ve tekrar tekrar zehirleme etkisine sahiptir. Zehir, gastrointestinal sistemdeki mukoza zarını çözmesi sebebiyle şiddetli vakalarda ölümcül olabileceği bildirildi.
ÖNEMLİ BİR BESİN TAKVİYESİ OLDUĞU UNUTULMAMALIDIR
Kabak, bedenin işleyişini destekleyen vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir. Özellikle içeriğindeki potasyum (asit ve baz dengesini sağlar), kalsiyum, fosfor (enerji üretimi ve depolanması süreçlerinde yer alır), demir, A ve C vitamini (bağışıklık sistemini destekler) önemli besin kaynaklarıdır. Kabak, içerdiği karotenoidler, bağışıklık sistemini korur; bu sayede vücudu bulaşıcı hastalıklara karşı korumakla birlikte kansere karşı mücadelede de etkilidir. Aynı zamanda Antioksidanlar lutein ve zeaksantin ayrıca yaşa bağlı göz hastalıkları gelişme riskini azaltabilir. KABAK YETİŞTİRMENİN İPUÇLARI Eğer evde kabak yetiştirmek istenirse, kabakgiller üreten bitkilerin ortaya çıkması ve geri çarprazlama meydana gelebileceğinden, daima süs kabaklarının yanında yetiştirilmediğinden emin olunmalıdır. Aynı zamanda kabak her zaman yeni alınan tohumlarla yetiştirilmelidir.
KABAK NE KADAR SÜRE SAKLANIR?
Kabak, yapısı sebebiyle uzun süre saklanabilen bir sebze değildir. Yani, market ya da pazardan alınan kabaklar kısa sürede tüketilmelidir. Yoksa kısa zamanda bozulacak ve tüketilemez hale gelecektir. En iyisi satın alınan günde tüketilmesidir. Çünkü buzdolabında bile beklerken toksik maddeler oluşturma ihtimali vardır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dışı çıtır, içi pamuk gibi! Yiyen müptelası oluyor! Evde kumpir tarifi ve püf noktaları! '15 dakikada hazırlanıyor!'
Seviyor mu, sevmiyor mu? ABD'li psikolog ipucunu verdi! Bu 5 işarete dikkat!
Hepsi Ev Yapımı! Malzemesi Az, Yapımı Kolay... Kış Soğuklarında Şifalı Ve İçinizi Isıtacak 3 Tarif
Güney Amerikalıların sağlık sırrı! Kışın her yaştan insana şifa oluyor! Kaşık kaşık yiyen nezle ve grip olmuyor!
Hafif Tatlı Kifaye, Artık Coğrafi Tescilli: Konya’nın Lezzetli Mirası!