hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kayıp Kimlik Başvurusu [Adım Adım] Kimlik Kaybolunca Ne Yapılır?

    Kayıp Kimlik Başvurusu [Adım Adım] Kimlik Kaybolunca Ne Yapılır
    expand

    Kimlik kartı herkese özel resmi bir belge niteliğine sahiptir. Kimliğini kaybeden kişilerin uygulaması gereken çeşitli adımlar bulunmaktadır. Yeni kimlik almak isteyen kişilerin öncelikli olarak internet üzerinden kayıp kimlik başvurusunda bulunması gerekmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kişinin kimliğini kaybetmesi veya çaldırması durumunda yeniden kimlik çıkartmak için yapması gereken bazı hususlar bulunmaktadır. 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununa göre ise kimliğini kaybeden kişilerin yeni nüfus cüzdanı çıkarmaları için resmi bir kimlik ibraz etmesi gerekmektedir.

    Kayıp Kimlik Başvurusu [Adım Adım]

    Kimliğini kaybeden veya çaldıran kişilerin yeni bir kimlik çıkarabilmek için öncelikli olarak kayıp kimlik başvurusunda bulunması gerekmektedir. Kimlik kartı, her Türkiye vatandaşının sahip olması gereken bir belge olarak ifade edilmektedir. Kimliğini kaybeden veya çaldıran kişilerin öncelikli olarak ALO 199 çağrı merkezini araması gerekmektedir.

    Kimliğini kaybeden kişiler için ise ödenmesi gereken bir ceza bulunmaktadır. Kimlik çıkartmak isteyen kişilerin belirli bir ücret karşılığında, belgeleri hazırlayarak yeni bir kimlik çıkartması mümkün olmaktadır. Kimlik kartı her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının sahip olması gereken bir belge olarak bilinmektedir.

    Kişiye ait olan kimlik kartının özel bilgiler içerdiğini söylemekte mümkündür. Bazı durumlarda kişilerin kimlik kartlarını kaybetmeleri ve çaldırmaları gibi durumlar söz konusu olabilmektedir. Bu gibi durumların yaşanması halinde ise hemen kayıp ve çalıntı bildiriminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

    Kimliğini kaybeden ve çaldıran kişilerin ilk olarak ALO 199 çağrı merkezini araması gerekmektedir.

    Kayıp kimliğin tekrar alınması için öncelikli olarak randevu alınması gerekmektedir.

    Kimlik çıkarma başvurusu için ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi sitesi kullanılarak randevu oluşturulabilmektedir.

    https://randevu.nvi.gov.tr/ adresine girerek kişinin bağlı olduğu kurumdan randevu alabilmesi mümkün olmaktadır.

    İnternetten randevu almak istemeyen kişiler de ALO 199 hattını kullanarak da randevu oluşturabilmektedir. Kayıp edilen kimliğin tekrar çıkartılabilmesi için kimlik cezası;

    PTT şubelerine,

    Vergi Dairesi Müdürlüklerine,

    Gelir İdaresi Başkanlığına,

    https://alo199.nvi.gov.tr/ ve https://randevu.nvi.gov.tr/ internet adresinden yatırılabilmektedir.

    Nüfus cüzdanının tekrar çıkarılabilmesi için öncelikle kimliğinizi kanıtlamak için yanınızda bir belge götürmeniz gerekmektedir. Ehliyet ve pasaport gibi. Aynı zamanda bir adet biyometrik fotoğraf ve harç ödeme makbuzunun da götürülmesi gerekmektedir.

    Kimlik Kaybolunca Ne Yapılır?

    Kimliğini kaybeden kişilerin öncelikli olarak kimliklerini kaybettiklerine dair bir başvuru yapması gerekmektedir. Kişinin nüfus cüzdanını kaybetmesi halinde idari bir para cezası verildiğini söylemekte mümkün olmaktadır.

    Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartının kayıp bedeli 166 TL olmaktadır. Kişinin kimliğini kaybetmeden yenilemek istemesi durumunda ise ödemesi gereken ücret 83 TL olmaktadır.

    Kişinin kimliğini kaybetmesi durumunda öncelikli olarak ALO 199 hattını arayarak kimliğini kaybettiğini bildirmesi ve kimlik kartı çıkarmak için randevu oluşturması gerekmektedir. Ardından gerekli olan belgelerin hazırlanması gerekir. Kimliğini kaybeden kişilerin emniyete müracaat etmesi veya gazeteye ilan vermesi ise kişisel tercihidir.

    Kayıp kimlik için öncelikle istenilen belgelerin hazırlanması gerekmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son 6 ay içinde çekilen bir adet biyometrik fotoğraf gerekmektedir.

    Kimliğinizi kaybetme cezası olan 166 TL cezanın ödenmesi gerekir.

    İhtiyaç duyulması halinde Nüfus Müdürlükleri tarafından aile cüzdanı, pasaport, ehliyet, memur cüzdanı, basın kartı veya avukat kartı gibi belgeler istenebilmektedir. Bu belgelerden herhangi birisinin olmaması durumunda ise başvuruya giderken anne, baba veya eşle birlikte gidilmesi gerekmektedir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow