hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kaza Namazı Nedir? Nasıl Kılınır? Kaza Namazı Ne Zaman Kaçta? Kaza namazı kaç rekattır?

    Kaza Namazı Nedir Nasıl Kılınır Kaza Namazı Ne Zaman Kaçta Kaza namazı kaç rekattır
    expand

    Dinimizde namazını kılamamış olan kişilerin bir vakit namazlarını vaktinin dışında kılarlar ise o namazı kaza yapmış olurlar. Yani namazını vaktinin dışında kılma durumuna kaza denilmektedir. Kaza namazı kişilerin bazı durumlarda tercih etmesi gerektiği namazlardır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kaza Namazı Nedir?

    Günümüzde namazını kılamamış olan kişi bir vakit boyunca namazını normal vaktinin dışında kılar ise o namazı kaza etmiş olmaktadır. Yani vakit namazını olması gerektiği vaktinin dışında kılmaya kaza adı verilmektedir. Namazı vaktinde kılmaya aslında namazı eda etmek denilmektedir. Vakit namazlarını kaza durumuna bırakmak bilinçli yapılmaması gerekli olan bir harekettir. Ancak kılınamamış olan herhangi bir namaza “vaktinde kılınmadı o yüzden artık geçti” gibi bir ifade kullanmak söz konusu olmamaktadır. Çünkü vaktinde kılınamadığı için kaçırılan namazın kaza edilmesi dinimize göre farz olmaktadır. Yani vaktinde kılınmamış bulunan beş vakit olan farz namazın kazası farz olmaktadır. Bu durum vitir namazında da değişkenlik göstermektedir. Çünkü vitir namazının kazası da vacip olmaktadır.

    Kaza Namazı Kaç Rekattır?

    Dinimize göre kaza edilecek olan bu vakit namazının farzları ne şekilde kılınıyorsa yine aynı şekilde kaza namazında da kılınmaktadır.
    Sabah namazı kazasının 2 rekât farzı kılınır,
    Öğle namazı kazasının 4 rekât farzı kılınır,
    İkindi namazı kazasının 4 rekât farzı kılınır,
    Akşam namazı kazasının 3 rekât farzı kılınır,
    Yatsı namazı kazasının 4 rekât farzı kılınır,
    Vitir namazı kazasının 3 rekât aynen kılınır.

    Kaza Namazı Nasıl Kılınır?

    Dinimizde kazaya kalmakta olan namazlar genel olarak o namazın farz olan rekatlarını kılmak sureti ile gerçekleştirilir. Kaza namazında kılınacak farzların kılınışı vakit namazları farzlarının kılınışı ile aynıdır. Kazaya kalan namazların kılınmasını şekli, kaza edilecek olan vakit namazının kılınma şekli ile aynı olmaktadır.

    Kaza Namazı Ne Zaman Kılınır?

    Günümüzde kaza namazı kılmak amacı ile belirli bir zaman bulunmaz. Kerahat vakitlerinin dışında, vakti kaçırılan herhangi bir namaz, gün içerisinde ve ya daha sonra da kaza edilebilir. Öğle namazını kaçıran bir kişi kazasını yatsı namazının hemen peşine yapabilir. Yani öğlenin kazası öğle vakitlerinde yapılacak gibi bir sınırlama bulunmaz.

    Kaza Namazına Nasıl Niyet Edilir?

    Dinimize göre her ne kadar kaza namazında, vakit namazının da farzı benzer şekilde kılınıyor olsa dahi niyet şekli farklı olur.

    Örneğin;
    Sabah namazının kazası adına niyet edilme şekli; “Niyet ettim Allah rızası için, vaktine tam yetişip de kılamadığım bu sabah namazını kılmaya” ya da “Niyet ettim Allah rızası için, üstümdeki bu sabah namazını kaza etmeye” diye niyet edilerek toplam 2 rekat farz kılınmaktadır.
    Öğle namazı kazası adına; “Niyet ettim Allah rızası için, tam vaktine yetişip de kılamamış olduğum öğle namazını kılmaya” ya da “Niyet ettim Allah rızası için, üzerimde var olan bir öğle namazını da kaza etmeye.” şeklinde bir niyet edilerek toplam 4 rekat farz kılınmaktadır.
    İkindi namazı kazası adına; “Niyet ettim Allah rızası için, tam vaktine yetişip de kılamamış olduğum ikindi namazını kılmaya” ya da “Niyet ettim Allah rızası için, üzerimdeki bir ikindi namazını da kaza etmeye.” şeklinde bir niyet edilerek toplamda 4 rekat farz kılınmaktadır.
    Akşam namazı kazası adına; “Niyet ettim Allah rızası için, vaktine tam yetişip de kılamadığım bu akşam namazını kılmaya” ya da diğer bir deyiş ile“Niyet ettim Allah rızası için, tam üzerimde olan akşam namazını da kaza etmeye.” şeklinde bir niyet edilerek toplamda 3 rekat farz kılınmaktadır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow