hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kibir İle İlgili Ayetler Ve Mealleri... Kuran-I Kerim'de Kibir Hakkındaki Tüm Ayetler...

    Kibir İle İlgili Ayetler Ve Mealleri... Kuran-I Kerimde Kibir Hakkındaki Tüm Ayetler...
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Kibir, Şeytan'ın Allah'a karşı işlediği en büyük günahtır. Çünkü O, Allah'ın Hz. Adem'e secde edin emrine itaat etmemiştir. Bunun nedeni ise kendisinin ateşten, Hz. Adem'in ise çamurdan yaratılmış olmasıdır. Şeytan, ateşin çamurdan üstün olduğunu savunarak büyüklenmiştir. Kuran'ı Kerim'de başta Yunus, Hud, Saffat, Hicr ve Nahl olmak üzere, birçok ayette kibir günahından bahsedilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kibir İle İlgili Ayetler ve Mealleri

    1- Duhan Suresi / 19

    Ve en la tealu ala ilahi

    Allah'a karşı büyüklenmeyin.

    İnsan, ne zaman doğacağını ve öleceğini bile bilmeyen aciz bir varlıktır. Buna karşın Allah, insana zeka ve irade vererek onu yeryüzündeki halifesi ilan etmiştir. İnsan zekasını ve iradesini Allah'a karşı büyüklenmek için kullandığı takdirde, hiçbir zaman içine düştüğü çıkmazdan kurtulamayacaktır.

    2- Duhan Suresi / 31

    Min Firavne İnnehu Kane Aaliyen Minel Musrifine

    Firavun, kibirlenme konusunda haddini aşanlardan biriydi.

    Firavun, Mısır İmparatorluğu'nda güç sarhoşluğuna kapılmış ve kendisini Tanrı ilan etmişti. Kendisiyle konuşmaya gelen Hz. Musa'nın peygamberliğini yalanlamış, kendisine gösterilen mucizeleri de sihirbazlık olarak nitelendirmiştir.

    Ordusuyla birlikte Hz. Musa ve kavminin arkasından giderken, ikiye yarılan Nil Nehrinde boğularak can vermiştir. Bu kıssadan çıkarılacak çok ders vardır. Firavun aciz bir kul olmasına rağmen dünyada sahip olduğu gücün etkisiyle kendisini Tanrı ilan ettiği için, işlediği kibir günahının bedelini en ağır şekilde ödemiştir

    Kuran-ı Kerim'de Kibir Hakkındaki Tüm Ayetler

    1- İsra Suresi / 37

    Yeryüzünde kibirlenerek yürüme. Çünkü Allah'a kibirlenenleri sevmez.

    Birçok ayette insanın kibirlenmemesi ve kendini büyük görmemesine dair emirler vardır. Onlardan biri olan İsra Suresi / 37. ayette de insanın kibirlenerek yürümemesi, yani kimseye üstünlük taslamaması, emredilir. Kendini bilen herkes, böbürlenmek yerine tevazu sahibi olur. Asıl bilgelik, kendi acizliğinin farkında olmakla başlar.

    2- Nahl Suresi / 29

    Yeryüzünde büyüklük taslayanların varacakları yer (cehennem) ne kötü bir yerdir!

    Sadece Allah'ı, uyarıcı ve müjdeleyici olarak gönderdiği peygamberleri ve ahiret gününü inkar edenler değil, kibirlenenler ve kendisini diğer insanlardan ya da varlıklardan üstün görenler de cehenneme gidecektir. Bazı hadis kaynaklarında kibir günahını işleyenlerin cehennemin 5. katı olan Hutame'ye ve 6. katı olan Leza'ya gönderileceği bildirilir.

    3- Hicr Suresi / 31

    Şeytan, diğer meleklerle birlikte secde etmekten kaçındı ve kibirlenenlerden oldu.

    Şeytan, Allah'ın emrini hiçe sayıp ona itaat etmedi. Ceza olarak sonsuza kadar lanetlendi. Bunun nedeni kendisini insanlardan ve diğer meleklerden üstün görmeseydi. Böylelikle melek mertebesinden şeytan mertebesine düştü.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow