hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kibir İle İlgili Hadisler: Peygamber Efendimizin Kibir İle İlgili Sözleri...

    Kibir İle İlgili Hadisler: Peygamber Efendimizin Kibir İle İlgili Sözleri...
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Kibir, kendini üstün görme büyük görme olarak tanımlanmaktadır. Kendisinden başka hiç kimseyi beğenmemek, küçük ve hakir görmek kibrin özellikleri arasında yer almaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kibir İle İlgili Hadisler:

    bir kişinin kendisini üstün görmesi üstün gururu korumaya çalışması ve başkalarını ezmek, hakir ve küçük görmek hasetler arasında yer almaktadır. İnsanlar nefsleri gereği dünya hayatının sonsuz olacağını kendini inandırmaya çalışmaktadırlar ancak dünya geçici ve tüm insanlık bir gün ebedi hayata geçeceklerdir. Zamanı kısıtlı olan dünya hayatında nefsleri körelten kibir ve gurudan uzak durması İslam dini tarafından öğütlenmektedir.

    Hz Peygamberimiz Kibir ile ilgili çeşitli hadisler buyurmuştur. Kibir ile ilgili hadislere göz atılacak olursa; bir kişi kıymetli ve gösterişli bir elbise içinde kendisini çok beğenmiş ve kasılarak yürümeye başlamışken Allah onu ansızın yerin dibine geçirmiştir. O kimse kıyamete kadar yerin altında debelenmeye devam edecektir.

    Bir kimse kibirlenir ve beğenirse kendisini zalimler grubunda bulur Zalimlerin başına gelecek olan azaptan kibirlenen o kimsede nasibini alacaktır.

    Peygamber Efendimizin Kibir İle İlgili Sözleri...

    Resulullah iyiliğin tanımını yapar mısın diye sorulduğunda iyilik yüksek ahlaktır. Günah ise Vicdanının sızlatan ve insanların bilmesi istenmeyen bir şeydir. diye buyurmuştur.

    Elbisesini gururla ve kibirle yerlere sürüyen kişi Allah’ın merhametine nail olamaz diye belirtmiştir.
    Peygamber efendimiz kötü ve katı kalpli kaba ve kibirli kimseler ile birlikte yürüyen gurur timsali kişilerin cehennem ehlinde olacağını buyurmuştur.

    Bir kimsenin kibirlenmesi kalbini körleştirecek ve kalbini kirletecektir. İnsanlığı ve kainatı yaratan Allah esirgeyen ve merhameti sonsuz olmasına karşılık bu kimselerin kötü kalpli ve kibirlenmesi şüphesiz ki Allah’ın azabına uğrayacaktır.

    Kibir çok kötü bir davranıştır. Kibirli kimseler Allah’ı unutmuştur. Kibirli olan bir kimse salih ameli işleyemez işlese de kabul olmayacaktır. Allah’ın tüm yarattıklarına alçak gönüllükle yaklaşılmalı ve merhamet ile sevgi ile yaklaşılmalıdır. Düşmez kalmaz bir Allah’tır. sözü buradan meydana gelmiştir.

    Bugün çok zengin olan ve kibirlenen bir insan 1 saat sonra her şeyini kaybetmiş yoksul bir kimseye dönüşebilir bu durum insanoğlunun ne kadar zayıf olduğunu ve maddi menfaatler ile bir yere gelinemeyeceğini dolayısıyla gerçek olanın kalp ve ahlak temizliği olduğunu fark etmesi ve davranışlarını bu anlamda düzenlemesi önem arz etmektedir.

    Kibir ile ilgili Peygamberimizin ve büyük zaatların sözleri vardır. Buna göre kibirli olan ahirette Allah’ı gazaplı ve öfkeli bulur, Allah CC kibirliği alçartır, alçak gönüllüyü ise yükseltir diye buyurmuştur.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow