Komiser Nasıl Olunur? Komiser Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? Komiser Olma Şartları Nelerdir?
Komiserlik toplum içerisinde saygı duyulan ve rağbet gören meslekler arasında yer alır. Son zamanlarda komiser olmak isteyen kişilerin sayısı da bir hayli fazladır. Bu mesleğe meraklı olan kişiler komiserlik ile ilgili detaylı araştırmalar yapabilirler.
Komiser Nasıl Olunur?
Polis Şube Müdürlüğü’ne ait polis memuruna komiser denir. Polis şubesinin tüm sorumluluğu komiserdedir. Karakolun teminatı ve huzuru komiser tarafından sorulur. Komiserler bir polis grubunu iyi bir şekilde yönetir. Yapılması gerekenleri anlatır ve polislere emir verir. Bulunduğu bölgede ani gerçekleşen olaylara müdahale etmek komiserin yaptığı işler arasındadır.
Komiser olabilmek için lisans veya önlisans mezun olmak gerekir. Açılmış olan polis okulları da tercih edilen yerler arasındadır. Polis Amirleri Eğitim Merkezi komiser yardımcısı yetiştirir. Buraya giden kişiler gerekli şartları sağlandığı zaman komiser olabilirler.
Komiser Olmak İçin Gerekenler Nelerdir?
Her isteyen kişi komiser olamaz. Komiser olabilmek için belli şartları sağlamak gerekir. İlk olarak istenen okulları bitirmek gerekebilir. Komiserlik mesleği için bir takım eğitimleri almakta gerekir. Komiser olmak için yukarıda da bahsedildiği gibi lisans veya önlisans bölümlerinden mezun olmak gerekir.
Yaşı tutan kişiler Polis Amirleri Eğitim Merkezi ile eğitime başlayabilirler. Bu eğitim için 18 yaşını doldurmuş olmak ve 30 yaşından gün almamış şartıyla alımlar olabilir.
Komiser Olma Şartları Nelerdir?
Komiser olmak isteyen kişiler belirtilen şartlara uymalıdır. Bu şartları eksiksiz sağlayan kişileri komiser olabilirler. Komiser olmak için şartlar şunlardır;
- Komiser olmak isteyen kişi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalıdır.
- Lisans mezunu olmak gereklidir. Ön lisans mezunu kişilerin ise PAEM eğitimine katılıp sonrasında lisans eğitimine tamamlamanız istenir.
- Komiser olmak isteyen kişiler KPSS’ye girip, sınavdan P3 dalında 70 ve üzeri net puan almalıdır.
- Erkekler askerlik görevini tamamlamalıdır.
- Sağlık koşulları bu meslek için engel olmamalıdır. Mülakatlardan geçen adaylar komiser olabilme şartlarını taşırlar.
- Güvenlik soruşturmasından başarı işe geçilmelidir.
- Fiziki yapı da önemlidir. Komiser olmaya yatkın bir fiziğe sahip olmak gerekir.
- Kişinin boy ve kilo oranı belli bir orantıda olmalıdır. Boyuna göre çok kilolu veya çok zayıf kişiler komiserlik mesleği için uygun değildir.
- Herhangi bir ameliyat izi olmamalıdır.
Komiserin Görevleri Nelerdir?
Komiserlik polis ve emniyette üst rütbeler arasındadır. Komiser, ülke güvenliğinin sağlanmasında sorumlu kişilerdir. Bulundukları yerdeki vatandaşların huzur bütünlüğünü sağlarlar. Emniyet teşkilatında ise üst rütbelerde bulunur ve komiser yardımcılarını denetlerler.
Polis emniyet teşkilatının düzenli bir şekilde işlemesine yardımcı olurlar. Şube işleyişinden sorumlu olmalarıyla beraber işlerin düzenli bir şekilde gerçekleştirilmesine yardımcı olurlar. Ekipmanların eksiksiz bir şekilde korunmasını sağlarlar.
Üst rütbelerden gelen her işin yapılmasını sağlarlar ve gerektiğinde bizzat kendileri yaparlar. Karakollarda olan komiserler ise polislik görevlerini gerçekleştirirler. Fakat kıdem ve kademe olarak incelendiği zaman diğer polislerden ayrılırlar. Komiserler ülkede çıkan olumsuz olaylara müdahale ederler.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Doğanın Gizemli Canlıları: Damla Balığının Yaşamı Ve Özellikleri
Günaydın mesajları ve sözleri 2024: Sevgiliye, arkadaşa, dosta romantik, güzel, duygusal günaydın mesajları...
Doğanın Gücü: Rüzgarlar, Oluşumları Ve Etkileri
Giresun’un asırlık lezzet mirası; susamsız pekmezli simit
Doğanın Hayat Kaynağı: Akarsuların Özellikleri Ve Önemleri