hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kredi kartı ile kurban alınır mı? Borç parayla kurban kesilir mi? Kredi ile kurban kesilirse kabul olur mu?

    Kredi kartı ile kurban alınır mı Borç parayla kurban kesilir mi Kredi ile kurban kesilirse kabul olur mu
    expand

    Kredi kartı, banka kredisi ya da borç para ile kurban kesmek konusu araştırılıyor. Kredi kartıyla kurban satın almak caiz midir? sorusu gündemde... Konuyla ilgili yanıt arayanlar Diyanet'in açıklamasını haberimizde bulabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kurbanlık arayışları devam ederken vatandaşlar kurban kesme ibadetlerini kredi kartıyla yerine getirip getiremeyeceklerini merak ediyorlar. Peki ama kredi kartıyla kurban kabul olur mu?

    Kredi kartıyla kurban alınır mı?

    Diyanet İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer almaktadır: Kurban kesmekle mükellef olan şahıs, kurbanlık hayvanı nakit olarak alabileceği gibi kredi kartıyla tek çekim veya vadeli olarak da alabilir. Bu bağlamda bedelin kredi kartıyla ödenmesi kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak kredi kartı borcunu, ödeme tarihinde ödemek ve gecikmeden kaynaklanan faizli işleme düşmemek gerekir.
    Kredi kartıyla vadeli olarak kurban alırken, vadeyi bankanın uygulaması halinde ilave bir ücret ödenirse kesilen kurban geçerli olmakla birlikte, faizli işlem sebebiyle ayrı bir günah söz konusu olacağı için bundan sakınmak gerekir.

    Birçok kaynakta ''Kurban kesmek için kendinizi zorlamamalısınız.'' ifadesi yer almaktadır.

    Banka kredisiyle kurban kesilir mi? 

    Hürriyet'in haberine göre; 

    Kurban kesmek, âkil (akıl sağlığı yerinde), bâliğ (ergen), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 146).

    İster vacip isterse nafile olarak kurban kesecek kimse, kurbanını peşin satın alabileceği gibi, borçlanarak da satın alabilir. Bu, kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak faizli borç alması durumunda faiz verme yasağını işlediği için günaha girmiş olur. (Bkz. Bakara, 2/275-279; Müslim, Müsâkât, 105, 106; Ebû Dâvûd, Büyû’, 4). Kendi imkânlarıyla kurban kesemeyecek olanların böyle yöntemlere başvurmaları dinen uygun değildir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow