hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kuran okumaya Başlama Duası... Kuran-I Kerim Okunamdan Önce Okunacak Dualar Nelerdir?

    Kuran okumaya Başlama Duası... Kuran-I Kerim Okunamdan Önce Okunacak Dualar Nelerdir
    expand

    Kuran okumaya başlamadan önce mutlaka Kuran duası edilmesi hikmet ve faziletini artıran önemli bir adım olarak bilinmektedir. Bu bağlamda hem Kurana başlama duası doğru okunmalı hem de manasını öğrenerek manevi duyguların edebiyle öğrenilmesi önemlidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kuran'a Başlama Duası

    İslam Dünyasının en yüce kitabı olarak kabul edilen ve içerdiği tüm ayetlerle ayrı mucizelere tanıklık yapan Kuran-ı Kerim okumaya başlamadan önce Kuran'a başlama duasının edilmesi çok sevap kazandırmaktadır.

    Kuran-ı Kerim Ramazan ayında inmeye başlamıştır. Bu bağlamda Ramazan ayında Kuran-ı Kerim hatim yapılması çok faziletli olarak kabul edilmektedir. Kuran-ı Kerim okumaya başlamadan önce şu duanın yapılması uygun olacaktır.

    Bismillahirrahmanirrahim

    Allahümme bi l hakkı enzeltehü ve bil hakkı nezel Allahümme azzim rağbeti fihi vecalhu nuran li basari ve şifaen li sadri Allahümme zeyyin bihi lisani ve cemmil bihi vechi ve kavvi bihi cesedi ve rzukni tilavetehü ala ta atike anael leyli v etrafen nehari vahşurni mean nebiyyi salla llahu aleyhi vesseleme ve alihi ahyar

    Kuran-I Kerim Okunamadan Önce Okunacak Dualar Nelerdir?

    Kuran-ı Kerim okunmadan önce mutlaka Eüzü Besmele çekilmeli ve ardından mutlaka sadakallahül azim yani En iyisini ve en doğrusunu Allah bilir diyerek Kuran-ı Kerim başlama duası yapılmalı ve ardından Kuran-ı Kerim ilk ayeti olan Fatiha suresi ile Kuranı kerim okumasına geçilmelidir.

    Kurana başlama duası Türkçe mealine göre Esirgeyen ve bağışlayan Allahın adıyla; Allahım nazil kıldığın Kuran-ı kerim hakkı için Kurana karşı isteğimi artır, gözlerimi kuran ışığı ile aydınlat, göğüsüme bedenime Kuran-ı kerimi şifa et Rabbim Kuran ile dilimi zenginleştir, yüzümü nurlandır Rabbim bana Kuran-ı Kerim kuvveti ile güçlendir. Kuranı Kerim okunması emrinin üzerine rızıklandır. Kuran okumamı nasip eyle ya rabbim Beni Resulu ekrem ve onun ashabı ile birleştir.

    Kurana başlama duası Arapça edilebileceği gibi Türkçe de duası yapılabilmektedir. Kuran-ı Kerim her başlandığında besmele çekilmeli her ara verildiğinde sadakallahül azim denerek sonlandırılmalıdır. Bu bağlamda her bir harf okunduğunda mislince sevap kazanılacağı belirtilmiştir.

    Kuran-ı Kerim toplamda 114 adet sure 30 cüz ve 6666 ayetten oluşmaktadır. Her bir ayet ve sure kendine ait nuru ile taçlandırmıştır. Kuran-ı Kerim okunurken ve Kuranı kerim okunmaya başlamadan önce çeşitli dualar okunmaktadır. Kuran-ı Kerim okunmaya başlamadan önce çeşitli dualar okunabilmektedir.

    Kuran-I Kerim Duaları

    Kuran-ı Kerim okunmaya başlamadan önce, başlarken ve bitişinde çeşitli dualar ve özellikle bittikten sonra hatim duası yapılması uygun olacaktır Kuran-ı kerim her zaman hatim yapılabilir Fakat Ramazan ayı en mübarek aylar içerisinde yer alması sebebiyle bu ay içerisinde Kuran-ı kerim okunması ve hatim duası yapılması yer almaktadır.

    İhlas suresi, Fatiha suresi, ve Kurana başlama duaları yapılarak Bu yüce kitabın okunmaya başlanması uygun olmaktadır.

    İhlas Suresi; Kulhu vallahi ehad Allahüssamet lem yelid velem yuled velemyekün lahu kühuven ehad
    Fatiha Suresi: Elhamdurillahi Rabbil alemiyn errahmanirrahim malikün yevmiddiyn iyya kena büdu iyya kenastain ihtinas sıratel müstakıym sıratellezi elhamdi aleyhüm gayrıl mağdumin aleyhim veled dalin amin

    Tüm dualar ve surelerin tamamı Kuran-ı Kerim ayetleri içerisinde yer almaktadır. Bu anlamda bu surelerin hem Kuran okurken hem de bittikten sonra okunması önerilmektedir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow