hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kurban Bayramı’nda okunacak dualar, sureler ve yapılacak ibadetler neler?

    Kurban Bayramı’nda okunacak dualar, sureler ve yapılacak ibadetler neler
    expand

    “Kurban Bayramı’nda yapılacak ibadetler ve okunacak dualar nelerdir?” sorusu bayramın gelmesiyle birlikte gündem oldu. Bayramda ibadetlerini eksiksiz yerine getirip sevap kazanmak isteyen Müslümanlar yapılacak ibadetlere odaklandı. İşte konuyla ilgili detaylar…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Arefe gününden ibadetlere başlayanlar sorularına yanıt aramaya başladı. Bu mübarek tarihleri ibadet ederek geçirmenin faziletleri de saymakla bitmiyor. İşte Kurban Bayramı'nda yapılacak ibadetler, okunacak dualar ve tüm detaylar...

    KURBAN BAYRAMI GÜNÜ YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?

    1- NAMAZ KILMAK

    Bayram geceleri kaza namazı ve nafile namaz kılınması tavsiye olunmuştur.

    2- KUR’AN-I KERİM OKUMAK

    Allah dostları mübarek gün ve gecelerde çokça Kur’ân-ı Kerîm okunmasını tavsiye buyurmuşlardır.

    3- DUA ETMEK

    Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz, her fırsatta dua etmemizi istemiş, dualarımıza meleklerin "âmin" dediğini müjdelemişlerdir. Dualarımızda Allah'tan hayırlı ve güzel şeyler istediğimizi tavsiye etmişlerdir:

    “Kendinize hayırdan başka bir şeyle dua etmeyin. Çünkü melekler dualarınıza âmin derler” buyurmuşlardır. (Müslim, Cenâiz 7)

    4- SADAKA VERMEK

    Asr-ı saâdette bayrama, infakla, ikramla, sadakayla hazırlanılır; bayram, Allah için yapılan fedâkârlıklarla karşılanırdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    5- TEVBE İSTİĞFAR ETMEK

    Bayram gecelerinde günahlarımız için bolca tövbe istiğfar etmeliyiz. Tevbe, Hakk’a dönüş demektir. Hakk’ı unutan ya da O’ndan gafil olan bir kulun, girdiği yanlış yolun farkına varıp yüzünü ve gönlünü Rabbine yöneltmesi ve affını dilemesidir. Böyle bir kulun kalbi büyük bir nedâmetle, için için yanar ve ılık gözyaşlarıyla Rabbine gönlünü açar. İşte bu yanış ve pişmanlık “tevbe”dir. Ardından af dilemek için kalplerden taşan niyazlar da “istiğfar”dır.

    6- HAMD ETMEK VE ŞÜKÜR HALİNDE BULUNMAK

    Bayram gecelerde Allah’a çokça hamd etmeli ve şükür halinde bulunmalıyız.

    7- ALLAH’I ÇOKÇA ZİKRETMEK

    Mübarek gün ve gecelerde Allah’ı zikretmeye daha çok önem verilmelidir.

    8- SALAT Ü SELAM GETİRMEK

    Resûlullah Efendimiz’e salavat getirmeyi Allah Teala emretmiştir. Ayrıca hadis-i şeriflerde salavat getirenin bütün sıkıntılarının giderileceği, günahlarının bağışlanacağı bildirilmiştir.

    BAYRAMDA İBADET ETMENİN HÜKMÜ NEDİR?

    Sözlükte yaklaşmak, Allah'a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban dinî bir terim olarak, Allah'a yaklaşmak ve O'nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, IX, 452). Kurban bayramında kesilen kurbana udhiyye, hacda kesilen kurbana ise hedy denir. Akıl sağlığı yerinde, hür, mukim ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Cenab-ı Hakk'a yaklaşmakta, hem de maddi durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmaktadır (Serahsî, el-Mebsût, XII, 8; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 197).

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu ibadetin ruhunda Hakk'a yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban, bir müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir. Mezheplerin çoğuna göre udhiyye kurbanı kesmek sünnettir (İbn Rüşd, Bidâye, I, 429). Hanefî mezhebinde ise tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 146). Kurban, -fıkhî hükmü ne olursa olsun- müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri özellikle milletimizin dinî hayatında önemli bir yer tutmaktadır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow