hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kurban Eti Nasıl Dağıtılır? Kurban Eti Nasıl Pay Edilmelidir, Kaç Kişiye Dağıtılır?

    Kurban Eti Nasıl Dağıtılır Kurban Eti Nasıl Pay Edilmelidir, Kaç Kişiye Dağıtılır
    expand

    Kurban ibadeti, Kur’an-ı Kerim içerisinde, sünnet ile ve icmâ ile sabit olan bir ibadet çeşididir. Kurbanın meşru olan bir ibadet olması konusuna dair Kur’an-ı Kerim içinde deliller mevcut halde bulunmaktadır. Hz. İbrahim’in oğlu olan Hz. İsmail’in yerine bir tane kurbanın, Allah tarafından onlara fidye ya da kurban şeklinde verilmiş olduğu açık bir biçimde bildirilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Kurban Nasıl Dağıtılır?

     Diyanet İşleri Başkanlığı kapsamında bu konu değerlendirilmiştir. Bu kapsamda Hz. Peygamberimiz (s.A.S.), kurban etinin tam olarak üçe taksim edilerek bir kısmının kurban kesecek durumu olmayan yoksul kimselere dağıtılmasını, bir kısmının akrabalar ile tanıdıklarla ve komşular ile paylaşılması gerektiğini, geriye kalan bir bölümünün ise evde yenilmesini önermiştir.

     Kurban etinin tamamı ev içerisinde bırakılabilmektedir. Bunun dışında, maddi durumu iyi olan Müslüman kimselerin, toplumda muhtaç olanların arttığı bir dönem içinde kurban etlerinin birçoğunu hatta bütününü dağıtmalarının çok daha uygun olduğu belirtilmiştir. Şâfiî mezhebine bakıldığında ise, kurban etinin içinden az olsa bile fakir olan kişilere verilmesi gerekli görülmüştür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Kurban Eti Kaç Kişiye Dağıtılmalıdır?

     Kurban eti eşit kısımlara ayrılması gerekmektedir. Bunun için tartı yardımı ile eşit biçimde bölünmektedir. Kurbanın sakatatı da dahil olmak üzere yenilebilen tüm bölgelerinin paylaşılması gerekmektedir. Tartılmadan bölüşmek ve helâlleşmek caiz olmamaktadır, faiz olmaktadır. Yedi kişiden dört tanesine et ile beraber bir tane bacak, beşinci kişiye et ile beraber derisi, altıncı kişiye et ile beraber başı verilir ise, tartmadan paylaşmak o halde caiz olmaktadır.

     Yedinci kişiye bir şey koymak gerekmemektedir. Kurbanın mevcut etinin eşit olacak şekilde tartılmasının ardından, paylaşmak amacı ile kur'a çekmek daha iyi bir seçenek olmaktadır. Bir malı, ortakların arasında taksim edebilmek için, kur'a çekmek tamamen caizdir ve aynı zamanda da sünnettir. Kurban etinin tartılmadan paylaşılması, biri diğerine, defter, mendil kalem ve benzeri gibi bir araç verir ise, paylaşma sahih olmaktadır. Taksim etmeden önce etin bir bölümünü pişirip, ortak olanların müşterek yemeleri caiz olmaktadır Mutfakları bir olan baba oğlun ya da karı kocanın ortaklaşa kesmiş oldukları kurbanı, tartarak paylaşmaları gerekmektedir.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow