hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Madenlerin Teknolojide Kullanım Alanları Nelerdir? Madenlerin Özellikleri Nelerdir, Nerelerde Kullanılır?

    Madenlerin Teknolojide Kullanım Alanları Nelerdir Madenlerin Özellikleri Nelerdir, Nerelerde Kullanılır
    expand

    Madenlerin yapısı ve kullanımı kazandırılma aşamaları farklılık göstermektedir. Teknoloji alanında ve farklı alanlara çıkarılarak işlenmesi gerekmektedir. Kendiliğinden oluşan minerallerin insanlık adına kullanılması büyük önem taşımaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Maden Nedir?

    Madenler dünyada farklı amaçlar için kullanılmaktadır. İç ve dış etkilerin altında kendiliğinden oluşan mineraller farklı alanlarda kullanılmaktadır. Bu oluşan yapılar uzman kişiler tarafından teknolojiye kazandırılmak için çıkarılmaktadır. İşlendikten sonra kullanımı sunulması söz konusu olur. Madenler yeryüzünde damar ve yatak şeklinde bulunmaktadır. Madenlerin farklı kullanım alanları bulunmaktadır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte madenlerin kullanım alanları artmaktadır.

    Madenlerin Teknolojide Kullanım Alanları Nelerdir?

    Teknoloji alanında pek çok yerde madenlerin kullanımı mümkün olmaktadır. Bu alanların bazıları şunlardır;

    Otomotiv sektörü

    Yapay gübre üretimi

    Uçak yakıtı

    Elektrik sanayi

    Patlayıcı madde sektörü

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pillerin üretimi

    İnşaat sektörü

    Kimya sektörü

    Sağlık sektörü

    Tarım sektörü

    Kuyumculuk

    Madenlerin kullanılmadığı sektör yok gibidir. Her geçen gün madenlere olan ihtiyaç artmaktadır. İşlenmesi ve çıkarılması konusunda özenli olunması gerekmektedir.

    Türkiye’de Bulanan Madenler 

    Türkiye maden yatakları konusunda zengin bir bölgede yer almaktadır. Ülkemizde bulunan madenlerden bazıları şunlardır;

    Bakır

    Krom

    Demir

    Bor mineralleri

    Civa

    Kükürt

    Volfram

    Manganez

    Civa

    Fosfat

    Zımpara taşı

    Kurşun

    Çinko

    Uranyum

    Mermer

    Tuz

    Lületaşı

    Oltutaşı

    Gümüş

    Nikel

    Altın

    Kuvars

    Linyit

    Madenlerin Özellikleri Nelerdir?

    Madenlerin kullanım alanları yapılarına göre farklılık göstermektedir. Ayrıca her madenin değeri aynı olmaktadır. Örneğin altın en kıymetli maden olmaktadır.

    Altın; sarı parlak bir renge sahiptir. Paslanma ve kararma yapmaz. Doğada saf olarak bulunur ve bu maden kolay bir şekilde işlenebilir.

    Mermer; sert bir yapısı vardır. İnşaat sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. Saf mermer beyaz renkte olmaktadır. Üzerlerinde damarlar bulunur. Saydamlık özelliği değişkenlik gösterir. Saydamlık özelliği bulunanlar biblo, kül tablası yapımında kullanılmaktadır.

    Bakır; iletkenlik özelliği vardır. Gümüşten sonraki en iyi iletkendir. Dünyanın pek çok yerinde bulunmaktadır.

    Gümüş; parlak ve beyaz renkte olan değerli bir elementtir. Gümüş ışığı yansıtma özelliğine sahiptir. Kolayca şekillenebilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bor; yarı metaldir. Doğada karbon ve diğer elementlerle birleşik bulunur. Bor madeninin farklı kullanım alanları bulunmaktadır.

    Madenler Nerelerde Kullanılır?

    Madenlerin farklı kullanım yerleri bulunmaktadır. Altın madeni kuyumculuk sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca diş hekimliği, endüstri alaşımları alanında kullanımı vardır. Alüminyum yumuşak yapısı ile değişik yerlerde kullanılır.

    Bakıra alternatif olmaktadır. İnşaat sektörü, ev dekorasyonu, otomotiv sektörü, araba sanayi, elektrik elektronik sektöründe kullanılmaktadır. Bakır inşaat, kimya, aksesuar, boru, elektrik alanında kullanılması söz konusu olmaktadır. Bor ülkemizde yoğun olarak bulunan madenler arasında yer almaktadır. Kimyasal ilaçlar, beyazlatma, kozmetik, ilaç, çimento, elektronik, alanlarında kullanılmaktadır.

    Bunların yanında tekstil, nükleer yakıt, fotoğrafçılık alanlarında kullanılır. Gümüş ise diş hekimliği, ayna yapımı, kuyumculuk alanlarında kullanılmaktadır. Demir ise inşaat sektöründe kullanılır. Kükürt, ilaç, kibrit, lastik, savunma sanayinde kullanılmaktadır. Her madenin farklı kullanım alanları bulunmaktadır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow