Merak uyandırdı! Kakule Nedir, Nasıl Kullanılır? MasterChef Kakulenin Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
Keskin koku ve tadıyla yemeklerde sıkça kullanılan kakule, bir bitkidir. Daha çok Hindistan, Malezya, Nepal gibi ülkelerde yetişen kakule, doğu bitkisi olarak isimlendirilir. Yemeklerde kullanımının yanında, çay ve kahvesi yapılabilen kakule çok sayıda faydaya sahiptir. Kakule nedir, nasıl kullanılır, kakule zararları ve faydaları nelerdir gibi soruların yanıtlarını derledik.
Kakule, vanilya ve safranla birlikte doğuda yetişen en değerli bitkiler arasında yetişir. Sağlığa olan faydaları nedeniyle hemen her yerde tüketilen kakule bitkisi, özellikle salgın hastalıklara karşı önemli faydalara sahip bir bitki olarak görülüyor.
Kakule Nedir?
Kakule doğuda, Malezya, Hindistan ve Nepal'de sıkça yetişen, Zencefilgiller ailesine ait bitki türüdür. Türkiye'de yetişmeyen bu bitki, dünyanın hemen tüm ülkelerinde yemeklerde, kahvelerde ve çaylarda kullanılabiliyor. Özellikle sağlığa olan faydalarıyla bilinen bitki lezzet verici olarak tüketildiği söylenebilir.
Kakule Nasıl Kullanılır?
Kakule bitkisinin çok farklı kullanım yöntemleri bulunur. Toz formunda ve bitki şeklinde tüketilebilen kakule her alanda sıkça kullanılıyor. Yemeklerde lezzet arttırmak için daha çok toz haliyle yer alır. Bunun yanında bitkisi çay veya kahve yapımında kullanılabilir.
Kakulenin Faydaları Nelerdir?
Kakule, uzmanlar tarafından belirtildiği üzere önemli faydalara sahip bitki türüdür.
- l Midedeki asit miktarını düşürür. Mide bulantıları ve kusma durumlarında engelleyici görevi görebilir. Sindirimin kolaylaşmasını sağlayabilir.
- l Adet döneminde spazm ve kramp durumlarının yaşanmaması için kakule çayı tüketilebilir.
- l Yararlı hücre miktarını artırarak yüksek tansiyon oluşumunun önüne geçer.
- l Kanda şeker miktarını dengeler, aynı zamanda diş çürümelerini engelleyerek ağız kokusu oluşumunu engeller.
- l Depresyon, stres, panik atak gibi psikolojik sorunlarla baş etmek için kullanılabilir. Rahatlatıcı özelliği sayesinde uyku düzenini iyi seviyeye çıkarabilir.
- l A vitamini açısından zengin olduğundan hafızanın güçlendirilmesi için kakule bitkisi tüketilebilir.
- l Karaciğer ve akciğer sağlığını korumak için tüketilebilecek bitkiler gurubunda yer alır.
- l Boğazda meydana gelen iltihaplanmaların en az seviyeye indirilmesi için kakule bitkisi kullanılabilir.
- l İdrar söktürücü özelliği olduğundan kakule tüketimi önerilir. İdrar rahatsızlığı olanlar uzmanlara danışarak kakule bitkisi tüketebilirler.
Kakulenin Zararları Nelerdir?
Kakule bitkisinin bilinen çok önemli yan etkisi bulunmaz. Ancak kakule tüketilmeden önce uzmanlara danışılması gerekebilir. Özellikle çeşitli alerjik rahatsızlığı olanlar ve ağır hastalıkları bulunanların uzmanlara danışmadan tüketmeleri önerilmez.
Bununla birlikte, her gün kakule tüketilmesi halinde çeşitli yan etkileri görülebilir. Mide sorunları, ishal, kabızlık, baş ağrısı aşırı kakule bitkisi tüketimiyle birlikte meydana gelebilecek olası yan etkilerdir.
Kakule Çayı Nasıl Hazırlanır?
Hazırlanışı basit olan kakule çayı, son zamanlarda dünyada yaygın biçimde tüketilmeye başlandı. Kolay hazırlanabilen kakule çayı tüketerek sağlığınızı koruyabilirsiniz. Dilerseniz kakule bitkisini diğer bitkilerle karıştırarak demleyebilirsiniz. Kakule çayı hazırlamak için yapmanız gerekenler basittir.
l İlk olarak 2 bardak suyu kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra 1-2 dakika bekletin ve üzerinde kakule bitkisi ekleyin.
l Ekleme sonrasında yaklaşık 10 dakika demlenmesini bekleyin. Demini verdikten sonra 1 bardak olacak şekilde tüketebilirsiniz.
Kakule Kahvesi Nasıl Yapılır?
Kakule çayı yapılabildiği gibi kahve şeklinde tüketilmesi de mümkün olabiliyor. Bunun için yapılması gerekenler oldukça basittir.
- Malzemeler
- l 3 su bardağı kaynamış su
- l 1 tatlı kaşığı Türk kahvesi
- l 5 kakule bitkisi veya 1 tatlı kaşığı kadar kakule tozu
- Hazırlanış
- l 1 tatlı kaşığı Türk kahvesini ve kakule bitkisini 5 dakika olacak şekilde kaynatın. Kaynama bittikten sonra 15 dakika dinlenmesini sağlayın.
- l Karışımı 15 dakika dinlendirdikten sonra yine ocağa alıp kaynatın. Kahve taşmaya başladığı an ocaktan olarak servis edebilirsiniz.
- l İsteğe bağlı kahveyi ocaktan aldıktan sonrasında gül suyu ekleyerek servis edebilirsiniz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Günaydın mesajları ve sözleri 2024: Sevgiliye, arkadaşa, dosta romantik, güzel, duygusal günaydın mesajları...
Doğanın Gücü: Rüzgarlar, Oluşumları Ve Etkileri
Giresun’un asırlık lezzet mirası; susamsız pekmezli simit
Doğanın Hayat Kaynağı: Akarsuların Özellikleri Ve Önemleri
MASTERCHEF SOMER SİVRİOĞLU PÜF NOKTASINI VERDİ! Meğer yıllarca yanlış yapmışız! Bu yöntem böreğin lezzetini 2'ye katlıyor