hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Namaz İle İlgili Hadisler: Peygamber Efendimizin Namaz İle İlgili Sözleri...

    Namaz İle İlgili Hadisler: Peygamber Efendimizin Namaz İle İlgili Sözleri...
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    İslam'ın beş şartından biri olan namaz, Kuran'ı Kerim'de en çok zikredilen ibadetlerin başında gelir. Namaz kelimesi Farsça kökenli olduğu için, Kuran'da bu sözcüğün yerine salat kelimesi kullanılır. Salat kelimesinin sözlük anlamı, Allah'ı güzel isimleriyle birlikte zikretmektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Namaz İle İlgili Hadisler

    1- Bana dünyanızdan üç şey sevdirildi. Kadın, mis koku ve gözümün nuru namaz.

    Hz. Muhammed, bu hadisinde "dünyadan" değil "dünyanızdan" diyerek, kendisinin asıl yurdunun ahiret olduğunu vurgulamıştır. Ahirette sonsuza kadar kalacak olsak da, dünyada da belli başlı şeyleri sevip benimsememiz gerekir. Bunların başında her Müslümanın yapmakla mükellef olduğu ibadetler gelir. Çünkü ibadetler, kulun Allah'a yaklaşmasını sağlar. Bir mümin için bundan daha büyük bir ödül ve mutluluk olamaz.

    2- Namaz, dinin direğidir.

    Namaz ile ilgili en çok zikredilen hadislerden biri olan "namaz dinin direğidir." hadisinde, direk kelimesi temel anlamında kullanılmıştır. Çünkü namaz esnasında kul ile Allah'ın arasındaki perde kalkar. Kul, Allah'ın huzuruna çıkar ve onu hem ettiği dualarla hem de okuduğu ayetlerle tespih eder. Namazın Fatiha Suresi ile başlamasının nedeni de budur. Çünkü Fatiha Suresi, hem Kuran'ı Kerim'in hem de İslam'ın özeti niteliğindedir.

    Peygamber Efendimizin Namaz İle İlgili Sözleri

    1- Namaz, kıyamet gününde müminlerin kurtuluş vesilesi, kafirlerin ise azaba uğramasının nedeni olacaktır.

    Namaz, bir anlamda Allah'a, gönderdiği nebilere ve ahiret gününe imanı tasdik etmek demektir. Allah'ın, kendisine ibadet edilmesine ihtiyacı yoktur, bilakis kulun Allah'a ibadet etmeye ihtiyacı var. Çünkü ancak namaz, oruç ve zekat gibi ibadetlerle, maneviyatını güçlendirebilir ve haramdan uzak durabilir.

    Sürekli Allah'ı zikretmek kişinin günah işlemesine engel olur. Çünkü Allah'ı hatırlamak demek, kıyamet gününde sorguya çekileceğini, cennete ya da cehenneme gönderileceğini hatırlamak demektir. Bu gerçekleri unutan kişilerin ziyanda oldukları hem hadislerde hem de ayetlerde sık sık dile getirilir.

    2- Gece uykudan uyanıp kılınan nafile namazlar kişinin kalbini temizler.

    Bu hadiste "kalbin temizlenmesi" mecazi bir ifadedir. Beş vakit namazların dışında, farz değil vacip ve nafile namazlar da kişinin dünyevi zevklerden uzaklaşıp Allah'a yönelmesini sağlar. Bu ise hatalarını düzeltmesinin ve çok daha olgun biri olmasının önünü açar. Özellikle uykudan feragat edilerek kılınan namazlar, Allah katında ödüllendirilecektir.

    3- Namaz, müminlerin kalbindeki sönmeyen nurdur.

    Çünkü namaz, Allah'ın huzurunda onu tenzih ve tespih etmektir. Bu ise hiçbir kafirin ya da müşrikin söndürmeye gücünün yetmeyeceği bir ışıktır. Namazın kalplerde yaktığı ışık, ahirete giden yolu aydınlatır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow