Omega 3 Hangi Besinlerde Bulunur? En Çok Omega 3 İçeren Besinler Nelerdir?
Omega-3 yağı bağışıklık sistemini destekler ve vücudu hastalıklara karşı korur. Ayrıca kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini de azaltmaktadır. Diğer yağlardan ayrılan en önemli özelliği vücut sağlığı için faydalı olmasıdır.
Omega-3 Hangi Besinlerde Bulunur?
Omega-3 ihtiyacını besinlerden almak isteyen kişilerin sıklıkla ve düzenli olarak yağlı balık tüketmeleri gerekir. Omega-3 en çok somon balığında, uskumru ve tuna balığında vardır. Omega-3 ihtiyacını keten tohumundan, cevizden ya da kanola yağından karşılamak da mümkündür.
En Çok Omega-3 İçeren Besinler Nelerdir?
En çok Omega-3 içeren besinler arasında yağlı balıklar büyük önem taşımaktadır. Uskumru, tuna ve somon gibi yağlı balıkları tüketmek Omega-3 almak için yeterli olmaktadır. Bunun yanı sıra kanola yağı, keten tohumu ve ceviz de yüksek miktarda Omega-3 içerir. Keten yağında ortalama %50 oranında Omega yağ asidi bulunmaktadır.
Omega-3 Eksikliği Hangi Hastalıklara Neden Olur?
Omega-3 eksikliği kişilerde çeşitli sağlık problemlerine neden olabilir. Omega-3 eksik olan kişilerde cilt problemleri, kas ve eklem iltihabı, pıhtılaşma bozuklukları ve zihinsel fonksiyonlarda sorunlar ortaya çıkabilir. Görme problemleri, erkeklerde kısırlık, kalp ve damar hastalıklarında artış ile bağışıklık sistemi düşüklüğü de Omega-3 eksikliğinin bilinen sonuçlarındandır.
Kalp ve damar hastalığı olan kişilerin Omega-3 takviyelerinden mutlaka faydalanmaları gerekir. Yetişkin bir bireyin alması gereken Omega-3 miktarı 1,5 gram olarak karşımıza çıkar. 19-50 yaş arasındaki kadınların günlük 1 gram alması gerekirken erkeklerin 1,6 gram alması önerilir. Hamile kadınların günlük almaları gereken Omega-3 miktarı ise 1,4 gram olarak belirtilmektedir.
Omega-3 Yan Etkileri Nelerdir?
Günlük olarak alınması gerekenden daha az miktarda Omega-3 alınması farklı yan etkilere neden olmaz. ALA içeriği fazla olan keten tohumunun fazla tüketilmesi ise karın ağrısı, şişlik ya da ishal gibi durumlara neden olabilir. Diyabet hastalarının veya kan pıhtılaşması sorunu olan kişilerin Omega-3 tüketirken dikkatli olmaları önerilir.
Omega-3 kan pıhtılaşmasını engellediği için pıhtılaşma bozukluğu olan kişilerde kanama riskinin artmasına neden olabilir. Omega-3 bakımından eksik beslenen kişilerde genelde kardiyovasküler hastalıkların riski artar. Bununla beraber iltihap görülme ihtimalinde de artış olur.
Buna bağlı olarak bağışıklık sistemi düşebilir ve bu kişilerin daha fazla hasta olma ihtimalleri yüksektir. Yapılan bilimsel araştırmalara göre Omega-3 eksikliği olan kişilerde şizofreni ve depresyon gibi psikolojik sorunlar ortaya çıkabilir.
Çocuklar Omega-3 Kullanabilir mi?
Omega-3 çocukların zihinsel ve bedensel sağlığı açısından önemlidir. Anne sütü çok iyi bir Omega-3 kaynağı olduğundan bebekler anne sütü ile bu ihtiyacı karşılarlar. Anne yeterli miktarda balık ya da balık yağı tüketirse bebeğin ek olarak Omega-3 vitaminine ihtiyacı kalmaz. Bebeklerin günlük alması gereken Omega-3 miktarı 250 mg ile 500 mg arasındadır. Çocuklarda ise bu ihtiyaç 500 mg ile 1000 mg arasındadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
-
ÇITIR ÇITIR sarma böreğinin püf noktası! İşin sırrı yağda! Pişirirken bu adımlara dikkat...
Sağlıklı, Taze ve Ekonomik: Kış Aylarında Bağışıklığınızı Güçlendirecek 5 Doğal Çay Tarifi
120 tane yumurtadan 30 kilo çıkıyor! Çorba ve pilav olarak tüketiliyor! Aksekili kadınlardan erişte ve buğday çorbasının lezzet sırları
Günaydın mesajları ve sözleri 2024: Sevgiliye, arkadaşa, dosta romantik, güzel, duygusal günaydın mesajları...
Komşu şehirlerin tescilli lezzetleri aynı tabakta! Gaziantep baklavası ve Kahramanmaraş dondurmasının muhteşem buluşması