hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Oyun oynamayan çocuk öğrenemiyor

    Oyun oynamayan çocuk öğrenemiyor
    expand

    OMO, "Kirlenmek Güzeldir" çalışmaları kapsamında gerçekleştirdiği 10 ülkede 12 bin ebeveynle yürütülen Global Çocuk ve Oyun Araştırması Türkiye sonuçlarını açıkladı. Buna göre Türkiye'de her 10 çocuktan 6'sı bir günde 1 saatten daha az süre dışarıda oyun oynuyor. Bu süre, mahkumların açık havada geçirmeleri tavsiye edilen minimum sürenin de altında.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    OMO Global Çocuk ve Oyun araştırmasının sonuçlarına göre tüm dünyada çocukların açık havada oyun oynama süreleri giderek azalıyor ve oyun alışkanlıklarındaki dengesizlik artıyor. Kirlenmek Güzeldir Global Çocuk Gelişim Danışma Kurulu Başkanı Sir Ken Robinson ve Türkiye Danışmanı Prof. Dr. Yankı Yazgan çocukların gelecekteki başarısının oyundaki dengeye bağlı olduğunu belirtiyor.

    Çocukların dışarıda oyun oynama zamanları çarpıcı düşüşünü sürdürüyor

    Araştırma sonuçları, çocukların oyun zamanının çarpıcı bir düşüşte olduğunu ve günümüzde çocukların çoğunun dışarıda bir mahkum kadar az zaman geçirdiğini ortaya koyuyor. Amerika, Brezilya, İngiltere, Türkiye, Portekiz, Güney Afrika, Vietnam, Çin, Endonezya ve Hindistan olmak üzere toplam 10 ülkede yürütülen araştırma, çocukların oyun alışkanlıklarındaki artan dengesizliği ortaya koyuyor.

    ARAŞTIRMAYI AYRINTILI İNCELEMEK İÇİN TIKLAYIN

    Türkiye’deki ebeveynlerin %57'si, çocuklarının kendi çocukluk dönemlerine kıyasla daha az oyun oynama fırsatına sahip olduğuna inanıyor. Ülkemizdeki her 10 ebeveynden 9'u (%90) çocuklarının gerçek hayatta spor yapmak yerine sanal ortamda spor oyunları oynamayı tercih ettiğini belirtirken, her 2 ebeveynden 1'i (%50) çocukları ile açık havada oyun oynamak için zamanlarının olmadığını söylüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Oyun oynamayan çocuk öğrenemiyor

    "Aktif oyun çocuklar için öğrenme yolu"

    Dünyada eğitim, yaratıcılık ve insan gelişiminin önde gelen uzmanlarından ve Kirlenmek Güzeldir Global Çocuk Gelişim Danışma Kurulu Başkanı Sir Ken Robinson araştırmanın global sonuçlarıyla ilgili şunları ifade ediyor: “Modern hayatın baskıları nedeniyle ebeveynlerin yarısı dışarıda oynayan çocuklarını gözetmek ya da onlarla beraber dışarıda oyun oynamak için az zamanları olduğunu ya da hiç zamanları olmadığını belirtiyor. Türkiye’de ebeveynlerin yarısı yaşadıkları toplulukta çocuklarının güvenli bir şekilde oynamaları için uygun alanlar bulunmadığını belirtiyor.

    Spor Artık Sanal Ortamda

    Uzmanlar çocuklarının teknolojiyi kullanmalarının kendilerine bir çok farklı yarar sunduğu konusunda hem fikir olmakla beraber 'ekran başında geçirilen zamanı çocuklarını açık havaya çıkarmada bir engel olarak görülüyor. Türkiye’de yaklaşık her on ebeveynden dokuzu (%85) çocuklarının herhangi bir teknolojinin yer almadığı durumlarda oyun oynamaya itiraz ettiklerini itiraf ediyor. Benzer orandaki ebeveyn (%90) çocuklarının kapalı alandaki ekran başında sanal spor oynamayı dışarıda 'gerçek' spor oynamaya tercih ettiklerini belirtiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Oyun oynamayan çocuk öğrenemiyor

    "Ebeveynler çocuklara fırsat tanımalı"

    Prof. Dr. Yankı Yazgan araştırma sonuçlarının ortaya koyduğu oyun oynama alışkanlıklarındaki dengesizlikte etkin olan üç temel engele dikkat çekiyor:

    “Dengesizliğe en fazla etkisi olan 3 öge ebeveynlerin aşırı kontrolcü yaklaşımı, çocukların ekranlara olan aşırı ilgisi ve çocukların gündelik programlarının giderek yoğunlaşması. Çocukların gelişim dönemlerinde ihtiyaç duydukları oyun ve faaliyetler hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan ebeveynler, bilgi eksiklikleri nedeniyle risk almamak için kontrolcü davranıp ev ortamını çocuklar için daha güvenli bulabiliyor. Ev, onlar için dışarıda yaşanabilecek kazalara, soğuğa, sıcağa ve daha pek çok riske karşı bir kale. Ancak bu kale de yeterli uyaran olmadığı gibi çocukların karşılaşması gereken zorluklardan paylarına düşen dersleri alma şansı da yok. O yüzden ailelere çocuklarının oyunlarına ve aktivitelerine doğrudan müdahil olmadan ama elbette güvenliklerini gözeterek çocuklarına yaparak, yaşayıp anlamlandırarak, deneyimleyerek öğrenme fırsatı tanımalarını öneriyoruz.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Oyun oynamayan çocuk öğrenemiyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yazgan çocukların teknoloji ve ekranlara olan ilgisi konusunda da şunların altını çiziyor:

    “Dijital dünyaya doğan bir nesil yetiştirdiğimiz gerçeğini kabullenmeliyiz, çocukların dijital teknolojiyle içiçe büyümesine karşı çıkmak hayatın akışına aykırı. Burada dikkat edilmesi gereken teknolojiyi ve ekranları çocuk bakıcısı olarak ya da ilişkiyi, sahici deneyimi engelleyici biçimde kullanmamamak.. Ekran ile ilişki artıp ekran hem bir oyun yeri ve hem de oyun arkadaşı haline gelince oyun dengesizliği karşımıza çıkıyor. Ebeveynlere düşen sorumluluk içeride ve açık alanda oynanan oyunlar ile ekran başında ve ekran dışında oynanan oyunlar arasında bir zaman dengesi kurabilmeleri için çocuklarına rehber olmak”.

    Oyun oynamayan çocuk öğrenemiyor

    Ebeveynler Bilgi Almak İstiyor

    Açık hava oyunlarının eksikliğine dikkat çekmeyi ve ebeveynlerde farkındalık yaratmayı amaçlayan OMO, konuyla ilgili farklı iletişim çalışmalarını içeren bir yol haritasına sahip. Unilever Türkiye Ev ve Kişisel Bakım Kategorilerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Kamuran Uçar planladıkları çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:

    “Günümüzde çocukların dışarıda mahkumlar kadar az zaman geçirdiklerini tespit ettiğimizde çok şaşırdık. Araştırma verilerimizden biri de Türkiye’deki ebeveynlerin % 81’inin çocukların farklı yaş ve gelişim dönemlerinde ihtiyaç duydukları faaliyetler hakkında daha fazla bilgi almak isteğiydi. Onlara çocuklarıyla birlikte oynayabilecekleri faklı oyunlara ilişkin rehberler sunacağız.”

    ARAŞTIRMAYI AYRINTILI İNCELEMEK İÇİN TIKLAYIN

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow