Prens Charles'ın başındaki sikke

Prens Charlesın başındaki sikke
expand

Ünü ABD'ye kadar ulaşan Konyalı keçe ustası Mehmet Girgiç, aynı zamanda Prens Charles'a Konya'da armağan edilen sikkeyi de yapan kişi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Sözkonusu sikkeyi (Mevlevi dervişlerinin giydikleri yüksek ve tepesi düz keçe külah) üreten Mehmet Girgiç, dede mesleği olan keçeciliği, Konya'da Mevlana Müzesi yakınlarındaki atölyesinde sürdürüyor.
 
Girgiç, Prens Charles için yaptığı sikkenin hikâyesini şöyle anlattı:
 
"Bu sikkeyi de tiftiği keçe haline getirerek ürettik. Sipariş Prens Charles Konya'ya gelmeden birkaç gün önce verildi.
 
Konya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri sipariş verirken 'Prens Charles için bir sikke yap' demedi ancak, ona armağan edileceğini biliyordum, 'İngiltere Büyükelçiliği, üst düzey konuk' filan denilince konuğun Prens Charles olduğunu tahmin ettim.
 
Ben mezurayla ölçmeden kişinin başına kaç numara sikke olacağını bilirim. Prens Charles için 58.5 numara sikke yaptım.
 
Hatta Konya merkezdeki programın ardından Çatalhöyük'te kendisiyle konuştum. 'Bu sikke sizin başınıza uyar, kullanırsınız' dedim."

Prens Charles, Konya gezisinde Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Andrew Peacock'la
 
Girgiç, bu ziyarette İngiltere Veliaht Prensi Charles'a kumaş da kullanılarak ürettikleri yine keçeden Çatalhöyük'teki duvar resimlerinde görülen el motifli şal, eşi Cornwall Düşesi Camilla'ya ise keçeden yapılmış özel bir çanta armağan ettiklerini sözlerine ekledi.
 
Unutulmaya yüz tutmuş bir sanat: Keçecilik

Mehmet Girgiç, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatları arasındaki keçeciliğe, yeni bir soluk getirdi.Genelde tek renk (gri) olarak yapılan geleneksel keçe, işlenmeye hazır hale getirilmiş yün parçaların bir zemin üzerine serilerek, sadece eller ve kollar kullanılarak tezgahta sıkılaştırılmasıyla üretiliyor.
 
Yünlerin sıkılaşıp iç içe geçerek katılaşması süreci büyük zahmet gerektiren keçeyi farklı formlarda işleyen Girgiç, kök boyasıyla boyadığı yünleri bir zemin üzerine motif ve şekiller halinde işleyerek, çok farklı desenlere sahip, üzerine oturulmak, duvara asılmakta kullanılan parçalar ve atkı şeklinde şallar üretiyor.
 
Çatalhöyük'teki duvar resimlerini ve figürlerini de keçeye başarıyla yansıtan Mehmet Girgiç, her biri sanat değeri taşıdığı söylenebilecek ürünlerini ABD'de açtığı sergide de görücüye çıkardı.
 
İş yeri, dünyanın çeşitli yerlerinden Mevlana Müzesi'ni ziyaret etmek için gelen ve keçeye ilgi duyanların da uğrak yeri olan Girgiç, keçeyi sadece yaşlı bir kaç usta yerine, üniversite öğrencisi gençler için de bir meslek haline getirdiği için çok mutlu...
 
Mehmet Girgiç, kendi tarzını geliştirdiği bu işte teknik olarak keçenin yapım sürecinin değişmediğini, ancak kendisi ve birlikte çalıştığı ekibinin, keçeyi doğal boyayla renklendirerek kumaşla birleştirdiklerini anlattı.
 
"Mesleğimde en iyi olmak istiyorum, bunun için de çok çalışıyorum" diyen Girgiç, keçeden, semazenlerin başlarına giydikleri sikkelerden de ürettiklerini, dünyada kaşmirden (bir çeşit tiftik yünü) sikke üreten tek atölye durumunda olduklarını söyledi.
 
Doğal bir ürün olan keçenin en büyük özelliğinin, vücuda giyilerek veya sarılarak kullanılan çeşitlerinin, soğuğu geçirmediği halde hava sirkülasyonunu sağlayarak vücuda adeta nefes aldırdığını belirten Girgiç, anti stres özelliğe sahip keçe üzerinde çorapsız yürümenin ise insanı rahatlattığının bilindiğini dile getirdi.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow