hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şaban ayında oruç tutulması ve ibadet edilmesi tavsiye edilen günler! Şaban ayı önemi, anlamı, ibadetleri faziletleri neler?

    Şaban ayında oruç tutulması ve ibadet edilmesi tavsiye edilen günler Şaban ayı önemi, anlamı, ibadetleri faziletleri neler
    expand

    Üç ayların ikincisi olan Şaban ayında neler yapılır sorusu insanlar tarafından bugün yoğun bir şekilde araştırılmaya başladı. Hadise göre Şaban ayı, Peygamber Muhammed'in ayıdır, Ramazan da ümmeti'nin ayıdır.' denilmektedir. O nedenle bu aylarda ibadet etmek çok önemlidir. Peki, Şaban ayı ibadetleri neler? İşte Şaban ayı anlamı ve faziletleri...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mübarek üç aylardan ikincisi olan Şaban ayının başlayacağı tarih, İslam alemi tarafından merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaya başladı. İslam dini için en önemli zaman dilimlerinden olan üç ayların başlangıç ayı olan Recep ayı sona eriyor. 2023 yılı Şaban ayı, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dini günler takvimine göre 21 Şubat 2023 Salı günü başladı. Şaban ayının 15. gecesi yani 6 Mart 2023’te Berat Kandili idrak edilecek. Şaban ayının sona ermesinin ardından da 11 ayın sultanı Ramazan ayı başlayacak. 2023 Ramazan başlangıcı ise 23 Mart 2023 Perşembe günü olacak. 

    ŞABAN AYI NEDİR?

    Sözlükte "dağılmak, gruplara ayrılmak" anlamındaki şa'b kökünden türeyen şa'bân kamerî yılın recebden sonra, ramazandan önce gelen sekizinci ayının adıdır ve dinî gelenekte önemli bir yeri olan üç ayların ikincisidir. Bu ayın İslâm'dan önce Arab-ı bâide (Âd ve Semûd) döneminde mevhâ', Arab-ı âribe devrinde va'l, 'âdil ya da â?il diye adlandırıldığı, şâban isminin hicrî takvimde yer alan diğer ay adlarıyla birlikte Arab-ı müsta'ribe döneminde kullanılmaya başlandığı, İslâmiyet'in ortaya çıktığı devirde Araplar'ın bu isimleri kullanmakta olduğu nakledilir.

    ŞABAN AYININ ÖNEMİ VE ANLAMI NEDİR?

    Resul-i Ekrem Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselam diğer aylara göre bu ayda daha çok ibadet ve taatte bulunurlardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Şaban benim ayımdır.”

    “Şaban günahları temizleyendir” buyurarak kadrini yüceltirdi.

    Receb ayı geldiği zaman da “Allahım, Receb ve Şaban (ayını) bize mübarek ve bereketli kıl” buyururdu. Böylece dua ve niyazlarında bu ayların kudsiyetini dile getirmişlerdir.

    Peygamberimizin Şaban ayına gösterdiği bu hürmetin bir sebebi de devamında gelecek olan Kur'ân ayı olan Ramazan'dan dolayı idi. Hz. Enes'in rivayetine göre, Peygamberimizden sual ederler:

    “Ya Resulallah, Ramazan'dan başka en faziletli oruç ayı hangi aydadır?”

    Bu soruya Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam,

    “Ramazan'ı tazim için (Ramazan hürmetine) Şâban'da tutulan oruçtur” cevabını vermiştir.

    Şaban ayında oruç tutulması ve ibadet edilmesi tavsiye edilen günler Şaban ayı önemi, anlamı, ibadetleri faziletleri neler

    ŞABAN AYI İBADETLERİ NELERDİR?

    Müslüman alemi için mübarek günlerden biri olan Şaban ayında ibadet etmek oldukça önemli kabul ediliyor.

    -Recep ayında dini hayatta önemli yeri olan iki mübarek gece bulunuyor. Üç ayların ikincisi ise şaban ayıdır. Bugünlerin gündüzünde oruç tutulurken özel olarak bir ibadet şekli ise yoktur. Hz. Peygamber, bu ayı 'Ümmetimin ayı' olarak ifade etmiştir. Hz. Ayşe validemiz 'Peygamberimiz şaban ayında bazen o kadar oruç tutarlardı ki biz Peygamber şaban ayının tamamını oruçlu geçirecek zannederdik. Bazen de bu kadar tutmazlardı' derdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    -Din adamları, bu gecelerde kaza namazları kılınabileceğini, Kur'an okunabileceğini, tövbe edilebileceğini vurgulayarak Kadir Gecesi'nin ise bu aylardan ayrı olarak Kur'an-ı Kerim'de bildirildiğine işaret ediyor.

    -Bu aylarda, her ayın 13, 14, 15'i, ayın dolunay şekliyle olduğu günlerde oruç tutmak da Peygamberimizin sünnetleri arasındadır. Nafile ibadet olduğu için gücü yetenler oruç tutabilirler, Kur'an-ı Kerim'i daha çok okuyabilirler, çevrelerine, fakir fukarayı daha çok gözeterek yardımda bulunabilirler. Önemli olan bütün bu ibadetleri, Hz. Peygamber'in bize gösterdiği ölçüler içinde yapmak gerekir.

    -Resülullah bu gecelerde bol bol ibadet etmiş. Özel bir ibadet şekli yoktur, Peygamberimiz nasıl ihya ettiyse biz de öyle ihya edeceğiz. Peygamberimiz mümkün olduğu kadar oruçla, Kur'an-ı Kerim okuyarak bu ayları ihya etmiştir. Biz de Peygamberimizin yolunu takip etmeliyiz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ŞABAN AYI'NIN FAZİLETİ NEDİR?

    Peygamber (sav) şöyle buyururlar:

    “Bu Receb ve Ramazan ayları arasında öyle faziletli bir aydır ki, insanların çoğu bundan gafildir. Bu öyle bir aydır ki, ameller, Âlemlerin Rabbine bu ayda yükseltilir. Bu nedenle Ben de oruçlu iken amellerimin yükseltilmesini severim.” (Nesai, Savm, 70.)

    Allah Teala Hazretleri aylardan Receb, Şa'ban, Ramazan ve Muharrem aylarını ihtiyar etmiş ve bunlardan da Şaban ayı Efdali Enbiya sallallahü aleyhi ve sellem Efendimizin şehri olduğu için Şa'ban ayını faziletli kılmıştır. Şakkı Kamer Şa'ban ayında vuku bulmuştur. Aynı zamanda mübarek Berat Gecesi de Şaban ayı içindedir. Şaban ayının 15. gecesi Berat Gecesidir.

    ŞABAN AYI İLK GÜNÜ NELER YAPILMALIDIR?

    Oruç Tutulması Tavsiye Edilen Günler;

    1.gün

    13.gün (Eyyam-ı Biyz Orucu)

    14.gün (Eyyam-ı Biyz Orucu)

    15.gün (Eyyam-ı Biyz Orucu)

    30.gün

    İbadetle Geçirilmesi Tavsiye Edilen Geceler;

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1.gece

    15.gece (Berat Kandili)

    27.gece

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow