Sağlığınız İçin Bunları Asla Evinize Sokmayın!

Sağlıkla ilgili her fırsatta vurgulanan bir gerçek, beslenmenin hayati bir öneme sahip olduğudur. Doğru ve dengeli beslenmek, hastalıklardan korunmamıza yardımcı olurken, sağlıksız beslenme alışkanlıkları birçok olumsuz sonuca yol açabilir. Çoğumuz tarafından sevilerek tüketilen yiyeceklerin potansiyel zararları genellikle göz ardı edilir. Ancak, tükettiğimiz birçok gıda, zamanla sağlık sorunlarına yol açabilir. Hangi gıdaları tüketmememiz gerektiğini öğrenmek isterseniz, bu makale size rehberlik edebilir.
Yapılan araştırmalar, yanlış beslenmenin kanser, kalp ve damar hastalıkları, diyabet, böbrek hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarının oluşumunda büyük bir etken olduğunu göstermektedir. Tatları daha cazip olduğu için tercih ettiğimiz gıdalar aslında sağlığımızı tehlikeye atabilir. Üstelik, bu görünüşte masum gıdaların zararları genellikle yeterince bilinmemektedir. Özellikle pratiklikleri nedeniyle tercih edilen paketlenmiş ve hazır gıdalar, sağlık açısından büyük bir tehdit oluşturmakta.
ASLA YEMEMENİZ GEREKEN GIDALAR
TUZ
Standart sofra tuzu asla tüketmemeniz gereken besinler arasında listenin başında yer alıyor. Normal miktarlarda kullanılan sofra tuzu, deniz tuzu, kaya tuzu ve kristal tuz vücut için yararlıyken, aşırıya kaçıldığında zararlı hale gelebiliyor. Fazla tuz tüketimi kan basıncının artarak yüksek tansiyon, kalp ve damar sorunlarının ortaya çıkmasına neden oluyor.
MEYVE SUYU
Meyve suyu, bolca içtiğinizde en az gazlı içecekler kadar tehlikelidir ya da zararlıdır. Bunu şöyle düşünün: 230 ml’lik bir bardak portakal suyunu içmek için oturduğunuzda, kelimenin tam anlamıyla saniyeler içerisinde veya en fazla birkaç dakika içinde dört orta boy portakal tüketiyorsunuz. Bunu dört portakal yemenin ne kadar süreceği ile karşılaştırın ve meyvenin bütün formundayken daha sağlıklı olduğunu en hızlı şekilde görebilirsiniz.
LAVAŞ
Ekmek, ağır karbonhidrat yüklü bir besindir. Lavaş da, bir nevi ekmek türüdür. Çok aşırı tüketimlerde, metabolizmayı yavaşlatır ve de damar tıkanıklıklarına neden olur.
HAZIR ÇORBA
Bu besinlerin çok büyük bir kısmı çeşitli katkı ve koruyucu maddeler içerir. Ayrıca hazır paketli her gıdada olduğu gibi hazır çorbaların sodyum içeriği yüksektir. Sodyum içeriği özellikle hipertansiyonu olanlar için büyük bir risk oluştururken, sağlıklı kişilerde de kan basıncını olumsuz etkileyebilir aynı zamanda vücutta ödem oluşmasına neden olabilir.
TURŞU
Yüksek miktarda tuz alımı yüksek tansiyonun en önemli sebeplerinden biri olmuştur. Çok fazla sodyum alımı da vücudun susuz kalmasına neden olarak böbrek hasarı, kalp krizi ve inme riskini arttırabilir. Bu sağlık riskleri akılda tutulmalı ve turşu tüketiminde kesinlikle aşırıya kaçılmamalıdır.
YAĞSIZ VE AZ YAĞLI SÜT
Az yağlı sütten korkmanın zamanı geldi. Amerikan Beslenme Dergisi’nde yayınlanan 2016 araştırması, az yağlı süt benzerleri yerine onu yemek için güçlü bir örnek haline getiriyor. Araştırmacılar 18.000’den fazla kadın üzerinde çalışmış ve daha fazla tam yağlı süt tüketenlerin düşük yağlı süt grubuna kıyasla aşırı kilolu veya obez olma ihtimalinin yüzde 8 daha düşük olduğunu bulmuşlardır. Bunun yanı sıra, az yağlı ve yağsız süt ürünleri genellikle şeker ilave edilir, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve hatta kanser için güçlü bir risk faktörüdür.
HAZIR ET SULARI- BULYONLAR
Et bulyonların neden olduğu hastalıklar arasında Parkinson, sara, diyabet, obezite ve Alzheimer gibi önemli sağlık sorunları yer alıyor. Et ve tavuk bulyonların bu kadar çok zararlı olmasının sebebi ise içeriğinde yer alan mono sodyum gluatamat (MSG).
HAZIR PUDİNG
Hazır puding karışımında bol miktarda sodyum bulunmaktadır. Puding tüketimi bağırsakların da sağlığını bozabileceği için; metabolizmanıza zarar verebilir.
İŞLENMİŞ ET
Yüksek miktarda tuz alımı yüksek tansiyonun en önemli sebeplerinden biri olmuştur. Çok fazla sodyum alımı da vücudun susuz kalmasına neden olarak böbrek hasarı, kalp krizi ve inme riskini arttırabilir. Bu sağlık riskleri akılda tutulmalı ve turşu tüketiminde kesinlikle aşırıya kaçılmamalıdır.
MARGARİN
Margarin ham maddesi olan yağların bitkisel özellik taşımalarına karşın üretim süreci sentetik ve yapaydır. Sonuç olarak da zamanla kalp hastalığı gibi olumsuz durumlara neden olabilir. Kolesterol oranını yükseltmesi de bir başka olumsuz etkisidir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kim der ki 58 yaşında! Salma Hayek'in güzellik sırrı! Fit görünümünü ve pürüzsüz cildini buna borçlu
SIRRINI AÇIKLADI! Uzak Şehir'in Alya'sı Sinem Ünsal formunu bakın neye borçlu...
Damak Zevkine Göre Türk Kahvesi Tarifi! Sade, Orta, Az Şekerli, Şekerli, Sütlü... Bol Köpüklü Türk Kahvesi Nasıl Hazırlanır? İşte Sırrı
Dağdan toplanıyor, kilosu 10 bin TL'ye satılıyor! "Bir çok hastalığa iyi geldiğini biliyoruz"
Salep Nasıl Yetişir? Türkiye'de Salep En İyi Nerede Yetişir?