hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sayıştayın Görevleri Nelerdir? Maddeler Halinde Sayıştay Ne İş Yapar?

    Sayıştayın Görevleri Nelerdir Maddeler Halinde Sayıştay Ne İş Yapar
    expand

    Sayıştay, kamu idarelerindeki mali faaliyet işlemlerini denetler, sonuçlar hakkında TBMM'ye doğru, yeterli ve zamanlı bir şekilde rapor sunar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sayıştay’ın Görevleri Nelerdir?

    Sayıştay’ın görevleri arasında kamu idarelerindeki mali faaliyetleri, kararları ve işlemleri denetlemek vardır. Bu denetlemeler sonucunda ulaşılan bilgileri Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunmak ve raporlamak da Sayıştayların görevlerindendir. Genel uygunluğun bildirimini de Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne Sayıştaylar sunar. Aynı zamanda kanunlar ile ilgili verilen incelemeler, denetlemeler ve hükümler de Sayıştaylar tarafından verilir.

    Maddeler Halinde Sayıştay Ne İş Yapar?

    Katma bütçeli ya da genel bütçeli daireler ile kuruluşları denetlemek,

    Sabit ya da döner sermayeli, fon şeklinde kurulan kurumları denetlemek, 

    Devlete ait olan istikraz, ikraz ve taahhütler ile bağış olarak elde edilmiş kredi ve tüm avansları denetlemek, 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gerektiğinde hesap usulleri ile ilgili gelir tahakkuk sistemleri hakkında Bakanlar Kurulu'na ve Meclise rapor sunmak,

    Denetime giren kuruluşların işlemlerinin incelenmesi sonucunda gerekli görülen bilgileri Bakanlar Kurulu ile Meclise sunmak,

    Maliye Bakanlığı tarafından istenen konularda görüş bildirmek,

    Yasalar ile kendisine verilen diğer tüm görevleri yapmak.

    Sayıştay’ın Yetkileri Nelerdir?

    Sayıştaylar Sayıştay Kanunu ya da diğer kanunlar ile yüklenen görevleri yerine getirmek için kamu idareleri ile ya da görevlilerle doğrudan yazışmaya, gerekli gördüğü belgeleri ve kayıtları isteme yetkisine sahiptir. Denetimine giren işlemler ile ilgili her türlü bilgi, belge ve banka raporlarını gerçek ya da tüzel kişilerden isteme yetkisine sahiplerdir. Sayıştaylar kamu idarelerindeki malları, hesap ya da faaliyet dönemine bağlı olmaksızın inceleme hakkına sahiplerdir. Aynı zamanda denetimler esnasında gerekli görüldüğünde Sayıştay’dan başka uzmanlar alınması da mümkündür. Bu uzmanların görevleri yönetmelik ile belirlenir. 

    Sayıştay Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

    Sayıştay olmak için siyasal bilgiler, hukuk, işletme, iktisat ya da iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden mezun olmak gerekir. Aynı zamanda bu bölümlere denkliği olan ve Yükseköğretim Kurulu tarafından da kabul görmüş yurtiçi ya da yurtdışı bölümleri de Sayıştay olmak için yeterlidir. Sayıştay olmak için sınava girmek ve KPSSP8 puanını etkileyen soruları çözerek gerekli başarıyı elde etmek gerekir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow