hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şevval orucu ne zaman, kaç gün tutulur? 6 gün orucu tarihi 2024!

    Şevval orucu ne zaman, kaç gün tutulur 6 gün orucu tarihi 2024
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Ramazan ayının bitmesi ve Şevval ayının başlamasıyla birlikte bu soruların cevabı merak ediliyor. Şevval ayı, Müslüman alemi için önemli aylardan biridir ve bu dönemde dileyenler oruç tutarak ibadetlerini yerine getirmiş olur. Peki, Şevval orucu ne zaman, kaç gün tutulur? İşte 6 gün orucu tarihi 2024…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şevval orucu, Ramazan Bayramı'nın ardından gelen Şevval ayında tutulan 6 günlük nafile oruçtur. İslam dininde büyük öneme sahip olan bu oruç, Ramazan ayı boyunca tutulan farz oruçların ardından gelen bir ibadettir. Hadislerde belirtildiği üzere, Ramazan orucunu tutup ardından Şevval ayında 6 gün oruç tutan bir Müslüman, sanki tüm yılı oruç tutmuş gibi sevap kazanır. Bu, Ramazan ayının getirdiği manevi disiplini sürdürme ve kişisel ibadet pratiğini zenginleştirme fırsatı olarak görülür.

    Şevval orucunun tutulmasında belirli bir sıra veya ardışık günler olması şartı yoktur; bayramın birinci gününden itibaren Şevval ayı içinde istenilen günlerde bu oruç tutulabilir. Müslümanlar, bu 6 günlük orucu Şevval ayının herhangi altı gününde tutarak, Ramazan'ın ruhani iklimini sürdürmeye ve Allah'ın rızasını kazanmaya çalışırlar. Şevval orucu, kaza oruçlarından farklı bir niyetle tutulur.Şevval orucu ne zaman, kaç gün tutulur 6 gün orucu tarihi 20242024 ŞEVVAL ORUCU TARİHİ

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şevval ayı bu sene 10 Nisan 2024 tarihinde başlıyor. 8 Mayıs’ta ise son buluyor.

    ŞEVVAL ORUCU KAÇ GÜN TUTULUR? DİYANET DETAYI

    Ramazan’dan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Sıyâm, 204 buyurmuştur. Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 2/435).

    Şevval ayında nâfile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nâfile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olarak tutulmuş olur.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow