Tanık Gösterme Nedir, Nasıl Bulunur? Tanık Gösterme Örnekleri Nelerdir?
Türkçe de ve edebiyat dersleri içerisinde sık sık ortaya çıkan yazım türleri bulunmaktadır. Yazılış ve anlatım yönünden değişiklik gösteren bu türler kendisine has olan üslupları birlikte ile ifade edilmektedir. Bahsedilen yazım türlerinden veya anlatım biçimlerinden bir tanesi olan tanık gösterme örnekleme şekli ile çok sık karıştırılmaktadır.
Tanık gösterme, anlatılan düşünceyi çok daha iyi hale getirmek, inandırıcılığı artırabilmek, söyleneni ikinci kişiye ispatlayabilmek amacı ile üçüncü kişilerinden alıntı yapma işlemine denilmektedir. Paragraflarda yazar, kimi zaman yazısında savunduğu tezin doğruluğunu ispatlamak için o konuyla ilgili söz sahibi ve kendisi ile aynı düşüncede olan uzman bir kişinin görüşüne yer vermektedir. Buna tanık gösterme adı verilmektedir.
Tanık Gösterme Nedir?
Tanık gösterme kısa bir tanım ile paragraflarda yazarın, kimi yazısında savunmuş olduğu tezin doğruluğunu ispatlamak için o konu hakkında söz sahibi olan ve kendisiyle aynı fikirde bulunan bir uzmanın görüşüne yer vermesi durumuna tanık gösterme adı verilmektedir.
İleri sürülen düşüncenin ya da fikrin doğruluğunu kanıtlayıp bu düşünceyi somut hale getirebilmek amaç olarak kabul edilmektedir. Yazar, düşüncelerini çok daha inandırıcı bir hale getirmek amacı ile o konuda uzman olan şahsın sözlerini alıntılamaktadır. Sözlerini bir kanıt vasıtası ile onaylamış olmaktadır. Tanıklığına başvurulan şahsın sözleri genel olarak tırnak içine alınmaktadır.
Tanık Gösterme İle Alıntı Yapmanın Arasındaki Fark Nedir?
Alıntı yapmak; herhangi bir yazının bir bölümünü ya da kısmını almaktır. Tanık gösterme; bir şahıs ya da bir yazar düşüncesiyle aynı fikirde olan bir şahsı tanık göstermesidir. Sonuç olarak iki ayrı kavramlardır. Ancak tanık gösterme gerçekleştirilirken, savunulan tezi güçlendirebilmek için alıntılara başvurulabilmektedir.
Tanık Göstermek Örnekleri Nelerdir?
Tanık gösterme konusu ile ilgili çok sayıda örnek verebilmek mümkündür. Bu örneklerden birkaç tanesi şu şekilde ifade edilmektedir:
Nurullah Ataç Bir yazısında "Deneme Benin Ülkesidir." şeklinde söylemiştir.
Mustafa Kemal Atatürk "Yurtta Sulh Cihanda Sulh " sözü ile barışın önemini ifade etmektedir.
Küçük prens “Çölü güzelleştiren, bir yerlerde bir kuyu saklıyor olmasıdır.” Demiştir.
Mustafa Kemal Atatürk "öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır." diyerek öğretmenlik mesleğinin kutsallığını dile getirmiştir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Huzura kavuşan Midyat kırsalı 'barut' değil, 'Süryani pizzası' kokuyor
Doğanın Gizemli Canlıları: Damla Balığının Yaşamı Ve Özellikleri
Günaydın mesajları ve sözleri 2024: Sevgiliye, arkadaşa, dosta romantik, güzel, duygusal günaydın mesajları...
Doğanın Gücü: Rüzgarlar, Oluşumları Ve Etkileri
Giresun’un asırlık lezzet mirası; susamsız pekmezli simit