Tarihte bugün: 10 nisan
İşadamı Sakıp Sabancı, 2004'te hayata veda etti. 7 nisan 1933'te Hacı Ömer Sabancı ve Sadıka Sabancı'nın ikinci çocuğu olarak Kayseri'nin Akçakaya köyünde doğan Sakıp Sabancı, iş hayatına 1948'de Akbank'ta stajyer memur olarak başladı.
Üç yılını zatürree hastalığıyla geçirmek zorunda kalan Sabancı, hastalığı nedeniyle liseyi bitiremeden okulu bıraktı ve BosSa Un Fabrikası'nda veznedar olarak çalışmaya başladı.
1955 yılında fabrikanın ticaret müdürü oldu. İki yıl sonra Türkan Civelek ile evlendi ve BosSa Tekstil Fabrikası'nda Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmaya başladı.
1964'te Adana Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı oldu. 1966'da babası Hacı Ömer Sabancı'yı kaybetti, bir yıl sonra kardeşleriyle Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş'yi kurdu ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi.
İkinci çocuğu Metin'in zihinsel özürlü olarak doğmasıyla diğer insanlara yardım amacıyla, 1976'da Erol Sabancı Spastik Çocuklar Tedavi ve Eğitim Merkezi ile 1996'da Metin Sabancı Spastik Çocuklar ve Gençler Eğitim Üretim ve Rehabilitasyon Merkezi'ni kurdu.
1974'te Hacı Ömer Sabancı Vakfı'nı kurdu. 1981'de Londra'da, Türk sermayesi ile yurtdışındaki ilk banka olan Ak International Bank'ı (Sabancı Bank Plc.) kurdu. Yine aynı yıl ABD'de Houston'da ilk kez kalp kapakçığı ameliyatı oldu.
Üç yıl sonra, Eskişehir Anadolu Üniversitesi tarafından ilk onursal doktorasını aldı. 1986'da Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı oldu.
1989'da babası Hacı Ömer Sabancı zamanında toplanmaya başlanan resim ve hat koleksiyonlarının sergilenmesi için SSCB Kültür Bakanlığı'nın daveti üzerine Moskova'da bir sergi açıldı.
Bu sergi, daha sonra dünyanın en önemli müzelerinde sergilenecek 'Altın Harfler: Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'nden Osmanlı Hat-Resim Koleksiyonu Sergisi' için başlangıç oldu. Aynı yıl ikinci kez kalp ameliyatı oldu.
1992'de Japon hükümetinden Kutsal Hazine Altın ve Gümüş Yıldız Nişanı'nı aldı. 1994'te ToyotaSa fabrikasını açtı. 1996'da kardeşi Özdemir Sabancı işyerinde uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybetti.
1997'de Devlet Üstün Hizmet Madalyası ile onurlandırıldı. Fransız gıda devi Danone ile yüzde 50 ortaklıkla DanoneSa'yı kurdu. Yine aynı yıl Fransız hipermarket zinciri Carrefour ortaklığı ile CarrefourSa hipermarket zinciri kuruldu.
1998'de 'Altın Harfler' sergisi New York'ta Metropolitan Müzesi'nde sergilenerek bu müzede sergilenen ilk özel koleksiyon unvanını aldı. Aynı yıl kardeşi Hacı Sabancı vefat etti.
1999'da İstanbul'da, Sabancı Üniversitesi'ni açtı. 2001'de DuPont'un yüzde 50 ortaklığıyla dört kıtada toplam 16 fabrika ile faaliyet gösteren DuuPontSa ve DuSa International şirketlerini kurdu.
Fransız hükümeti, 'Altın Harfler' sergisinin Louvre Müzesi'nde sergilenmesini gerçekleştirerek, Fransız-Türk kültür ilişkilerine yaptığı katkılar ve Fransa'nın önde gelen şirketlerinden Danone, Carrefour ve BNP ile sürdürdüğü başarılı ortaklıklarından dolayı, Elysee Sarayı'nda yapılan törenle Sabancı'ya Onur Nişanı verdi.
Doğum gününden 71 yıl ve üç gün sonra, 10 nisan 2004 sabası saat 05.55 civarında, tedavi gördüğü hastanede şiddetli akciger enfeksiyonu nedenyile vefat etti.
Günün diğer önemli olayları
1845: Emniyet teşkilatı kuruldu.
1919: Meksikalı devrimci lider Emiliano Zapata, hükümet güçlerince öldürüldü.
1926: Türk uyruğunda bulunan her türlü şirket ve müesseselerde işlemlerin ve kayıtların Türkçe tutulması zorunluluğuna ilişkin yasa benimsendi.
1927: Binaların numaralandırılmasına ve sokakların adlandırılmasına ilişkin yasa kabul edildi.
1928: 'Türkiye devletinin dini İslamdır' cümlesi, Anayasa metninden çıkarıldı. Milletvekilleri ve Cumhurbaşkanı, yemin ederken 'vallahi' yerine 'namusum üzerine söz veririm' diyecek.
1931: Ankara'da toplanan Türk Ocakları Olağanüstü Kurultayı, Türk Ocakları'nın feshine ve mallarının CHP'ye devredilmesine karar verdi.
1950: Kurtuluş Savaşı komutanlarından Mareşal Fevzi Çakmak vefat etti. TBMM'nin ilk Milli Savunma Bakanı Çakmak, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra 1944'e kadar 21 yıllık Genelkurmay Başkanlığı sırasında orduyu yeni baştan teşkilatlandırdı ve 1944'te emekliye ayrıldı.
1950: Bursa Cezaevi'nde açlık grevine başlayan Nazım Hikmet, sağlık durumu bozulunca gizlice İstanbul'a getirildi. Şair açlık
grevini erteledi.
1972: İran'da, 7 şiddetinde deprem meydan geldi. 5 bin kişinin öldüğü depremde Firuzabat ve Cehrum kentlerinde binalar yerle bir oldu.
1974: Genel af yasa önerisi, TBMM'de kabul edildi.
1982: Kapatılan CHP'nin eski Genel Başkanı Bülent Ecevit, Norveç'te yayımlanan bir gazeteye verdiği demeç gerekçesiyle gözaltına alındı. Ecevit 16 nisanda tutuklandı.
1998: Kuzey İrlanda'da 29 yıllık savaşı bitiren anlaşma Belfast'ta imzalandı. Anlaşma, 22 mayısta referandumla kabul edildi.
1999: Yedi TİP'linin ve DİSK genel başkanlarından Kemal Türkler'in öldürülmesi davalarında gıyabi tutuklu olarak yargılanan Ünal Osmanağaoğlu yakalandı.
2002: Danıştay 10'uncu Dairesi, 'devlet sanatçılığı' unvanı verilmesine ilişkin düzenleme içeren yönetmeliği iptal etti.
Tarihte bugün arşivi
Ekim ayı arşivi
Kasım ayı arşivi
Aralık ayı arşivi
Ocak ayı arşivi
Şubat ayı arşivi
Mart ayı arşivi
1 nisan
2 nisan
3 nisan
4 nisan
5 nisan
6 nisan
7 nisan
8 nisan
9 nisan
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kilosu 200 lira, kapış kapış satılıyor
Lezzetli Sulu Anne Köftesi Yapmanın Püf Noktası! Köfteler Dağılmadan, Lokum Gibi Olacak
Afili Aşk'ın Ayşe'si Burcu Özberk kışlık domates hazırladı! Konserve hazırlarken bu hatayı yapmayın! 'ASLA KÜF YAPMIYOR'
Kars'ta gün batımı kartpostallık görüntüler ortaya çıkardı
Posof’ta sonbahar güzelliği bir başka