Tarihte bugün: 14 ağustos

Tarihte bugün: 14 ağustos
expand

Alman film yönetmeni Wim Wenders 1945 yılında hayata merhaba dedi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Wim Wenders 1945 yılında Düsseldorf'ta doğdu. 1960'ların sonunda Paris'te güzel sanatlar okudu. Resimle uğraşırken sinemaya da ilgi duymaya ve izlediği filmler hakkında yazılar notlar tutmaya başladı.
 
Aynı dönemde müzik zevkleri de gelişti. Özellikle rock'n roll hayatında önemli bir yer edinmeye başladı. Müzikle görselliği bir araya getirme arzusu ile film çekmeye yöneldi.
 
'Summer in the City', 'The Goalkeeper's Fear of the Penalty', 'The Scarlet Letter', Alice in the Cities' gibi ilk dönem filmleriyle özgün tarzını ortaya koydu.
 
Kent gezginliği tutkusuyla Lizbon'dan Texas'a dünyanın pek çok çarpıcı kentini dolaştı. Şiirleri, düzyazıları yayımlandı. Çektiği fotoğraflar Türkiye'de Goethe Enstitüsü dahil birçok yerde sergilendi.
 
Volkswagen minibüs kullanan ve kendisi gibi sanat zevkleri çok gelişmiş eşi Donata Wenders'den çalışmalarından büyük destek alan Wim Wenders, aynı zamanda çizgi roman koleksiyoncusu ve Tom Sawyer hayranı.
 
1968'lerin özgürlük, toplumsal eleştiri, yeni bir yaşam biçimi arama ruhunun sinemadaki temsilcisi Wim Wenders, genç kuşak yönetmenlerinin en önemlilerinden biridir.
 
'Paris Texas', 'Buena Vista Social Club', 'The Million Dollar Hotel', 'Land of Plenty', 'Don't Come Knocking' gibi filmleriyle de tanınan Wenders'in sinemaya bakışı şu sözleriyle özetlenebilir: "Easy Rider'ın politik bir film olmasının nedeni, yalnızca Peter Fonda ve Dennis Hopper'ın uyuşturcu sattıklarını göstermesi, bir hiç yüzünden hapse atılmaları, Jack Nicholson'ın bir bekçi tarafından ölderesiye dövülmesi ya da bir şerifin nasıl davranabildiğini göstermesi nedeniyle değildir. Güzel olduğu için politiktir; filmde bu ülkeden çekilen fotoğraflar güzel ve sakin olduğu için, Dennis Hopper'ın yalnızca oynamadığı aynı zamanda Los Angele ve New Orleans arasında bir film yaptığının anlaşıldığı için politiktir."
 
Los Angeles'ta 1997'de yaptığı bir konuşmada ise şunları söylemişti: "Bir film çektiğinizde her zaman birçok insanla uğraşırsınız. Kameranızın önünde her zaman oyuncular olur. Anlatacağınız bir hikaye vardır. Uymanız gereken bir program vardır. Kısıtlı bir bütçeniz olur. Seyahat ettiğimde ve fotoğraf çektiğimde farklı bir ritmim vardır. Aniden, ufuk, gökyüzü, binalar, ağaçlar ve çevredeki her şey önem kazanır. Ah, evet, insanlar da, fakat onlar çevreleri içinde buharlaşırlar. Fotoğraf adaleti yeniden kurar: Manzara artık sadece hikayenin içinde geçtiği arkaplan değildir. Filmlerde, manzaraların ve mekanların gittikçe artan bir şekilde oyun dışı bırakıldıklarını hissediyorum. Televizyon üslubuna, odaklanmamış arkaplanlara karşı yakın çekimlerin hakimiyetine kurban oldular."
 
Günün diğer önemli olayları
 
1893: Dünyada ilk kez Fransa'da otomobillere plaka takıldı.
1908: Türk Basın Birliği kuruldu.
1908: Dünyanın ilk uluslararası güzellik yarışması İngiltere'nin Folkstone kentinde düzenlendi.
1934: Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları Genel Müdürlüğü (SEKA) kuruldu. Paşabahçe Cam Fabrikası'nın temeli atıldı.
1941: ABD Başkanı Franklin Roosevelt ve İngiltere Başbakanı Winston Churchill, Atlantik Sözleşmesi'ni yayımladılar.
1945: Japonya'nın müttefiklere kayıtsız şartsız teslim olmasıyla İkinci Dünya Savaşı sona erdi.
1947: İngiltere, Hindistan'a bağımsızlık verdi. Hindistan'daki Müslüman Birliği Lideri Muhammed Ali Cinnah ve Kongre Partisi Lideri Pandit Nehru'nun Hindistan'ın paylaşımına ilişkin İngiliz planını kabul etmesinin ardından ülke ikiye ayrıldı ve bağımsız Pakistan devleti kuruldu.
1953: Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği hidrojen bombası yaptığını ilan etti.
1956: Alman yazar Bertolt Brecht hayata veda etti.
1959: NBA'in gelmiş geçmiş en iyi basketbolcularından Earvin 'Magic' Johnson doğdu.
1974: İkinci Kıbrıs Barış Harekatı başladı.
1974: Edebiyat tarihçisi Nihat Sami Banarlı İstanbul'da yaşamını yitirdi.
1979: Senaryosunu Yılmaz Güney'in cezaevinde yazdığı ve Zeki Ökten'in yönettiği 'Sürü' adlı film Locarno Film Şenliği'nde dört ödül aldı.
2000: Uğur Mumcu ve Ahmet Taner Kışlalı suikastlarının da aralarında bulunduğu bazı siyasal cinayetlerin failleri olduğu belirtilen kişilerin yargılanmasına Ankara İki Numaralı DGM'de başlandı. Dokuz sanık hakkında idam istendi.
 
Tarihte bugün arşivi

Ekim ayı arşivi
Kasım ayı arşivi
Aralık ayı arşivi
Ocak ayı arşivi
Şubat ayı arşivi
Mart ayı arşivi
Nisan ayı arşivi
Mayıs ayı arşivi
Haziran ayı arşivi
Temmuz ayı arşivi
1 ağustos
2 ağustos
3 ağustos
4 ağustos
5 ağustos
6 ağustos
7 ağustos
8 ağustos
9 ağustos
10 ağustos
11 ağustos
12 ağustos
13 ağustos

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow