hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarihte bugün: 4 nisan

    Tarihte bugün: 4 nisan
    expand

    Deniz Kuvvetleri'ne bağlı Dumlupınar denizaltısı, 1953 yılında NATO tatbikatından dönerken Çanakkale Boğazı'nda İsveç gemisi Naboland'la çarpışarak battı; 81 denizci şehit oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3 nisanı 4 nisana bağlayan gece, Dumlupınar denizaltısı Ege'de katıldığı NATO tatbikatından geri dönüş yolunda, Çanakkale Boğazı'na giriyordu. Denizaltının rotası Gölcük'teki Denizaltı Komutanlığı ana üssüydü.
     
    Dumlupınar, tatbikat sırasında iki gün sualtında kalmış, üstün başarı gösteren gemi personeli yerli yabancı tüm komutanların takdirini kazanmıştı. Yorgun, ama bir o kadar da gururlu 86 denizci eve dönüyordu.
     
    Ne var ki, saatler 02.15'i gösterdiği sırada, Çanakkale Boğazı'ndaki Nara Burnu dönülürken, Türk denizaltıcılık tarihinin en acı kazası yaşandı. Dumlupınar, İsveç bandıralı yük gemisi Naboland ile çarpıştı.
     
    Dumlupınar'ın parçalanan baş bodoslamasından hücum eden sular, baş üstü dikilen koca denizaltıyı 81 denizciyle birlikte birkaç dakika içinde yutuverdi.
     
    Zıpkın yemiş bir balina gibi acı dolu sesler çıkaran Dumlupınar son dalışını yaparken, çarpışma sırasında nöbet tuttukları köprü üstünden denize düşen beş denizci hayatta kalmaya çalışıyordu.
     
    Günün ilk ışıkları etrafı aydınlattığında, Boğaz'ın 90 metre derinliğindeki soğuk karanlıkta korkunç bir can pazarı yaşanıyordu.
     
    Aldığı yara sonucu batan ve manevra dairesinde yangın çıkan Dumlupınar'ın kıç torpido bölümündeki 22 denizci sağ kalmayı başarmış, kurtarılmayı bekliyordu.
     
    Facianın üzerinden yaklaşık dört saat geçmişti. Denizaltının yerini belli eden ve kazazedelerle telefon irtibatı sağlamak üzere yüzeye bırakılan denizaltı battı şamandırası balıkçılar tarafından bulunmuştu.
     
    İlk telefon bağlantısında komutanının, "oğlum merak etmeyin. Sizi kurtaracağız" sözlerine astsubay Selami'nin cevabı göz yaşartıcıydı: "Sağ olun... Vatan sağ olsun."
     
    Üç Dumlupınar kazası
     
    Aslında Deniz Kuvvetleri'ne çeşitli dönemlerde Dumlupınar isimli üç denizaltı hizmet etti. 1931'de hizmete giren birinci Dumlupınar, Karadeniz'deki bir tatbikattan dönerken dümeni arızalandı ve Haydarpaşa'da bir gaz tankeriyle çarpıştı.
     
    1950'de hizmete giren ikinci Dumlupınar S-329 (Ex USS Blower, SS 325) 4 nisan 1953'te NATO tatbikatından dönerken, Nara Burnu'nda İsveç bandıralı Naboland gemisiyle çarpıştı ve 81 denizcinin çelik mezarı oldu.
     
    1972'de hizmete giren üçüncü Dumlupınar S-339 (Ex USS Cayman, SS 323) 1 eylül 1976'da Çanakkale Boğazı'na gireceği sırada SSCB bandıralı Sızik Vavilov gemisiyle çarpıştı. Denizaltı batmaktan kurtuldu, ancak tersanede tamirdeyken yandı.
     
    Günün diğer önemli olayları
     
    1929: İstanbul'da düzenlenen Yerli Malı Kullanma ve Koruma Toplantısı'nda gençlik, yerli malı kullanmaya yemin etti.
    1949: ABD, Belçika, Danimarka, Fransa, Lüksemburg, Norveç ve Portekiz, NATO'nun kuruluşunu onaylayan anlaşmayı imzaladılar.
    1966: Fransa'da NATO üslerine karşı çıkılınca Türkiye'deki üslerin durumu gündeme getirildi. Başbakan Süleyman Demirel, "Türkiye'de ABD üssü yoktur, tesisi vardır" dedi.
    1968: ABD'li sivil haklar savunucusu Martin Luther King, Memphis'te düzenlenen suikast sonucu öldü.
    1974: Türk Hükümeti, Yunan karasularının 12 mile çıkarılmasını kabul etmeyeceğini, Ege'nin bir Yunan gölü haline getirilmesinin söz konusu olamayacağını, diplomatik kanallarla Yunanistan'a bildirdi.
    1979: Pakistan devrik Başbakanı Zülfikar Ali Butto idam edildi.
    1985: Balıkesir'de eğitim uçuşu yapan bir uçak, marangozlar sitesine düştü. Uçağın iki pilotu ile 14 kişi öldü, 21 kişi yaralandı.
    1991: Özel üniversitelere şartlı izin verildi.
    1997: Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Alparslan Türkeş vefat etti.
    2001: Yargıtay Altıncı Ceza Dairesi, İtalya'dan Türkiye'ye iade terörist Mehmet Ali Ağca'nın gasp suçundan 7 yıl 2 ay ağır hapis cezasına mahkum edildiği kararı onadı.
    2002: Terör Örgütü PKK, birçok Avrupa ülkesinde yasaklanmasının ardından adını KADEK (Kürdistan Demokrasi ve Özgürlük Kongresi) olarak değiştirdi.
    2003: Yargıtay Sekizinci Ceza Dairesi, Manisalı gençler davasında biri başkomiser 10 polisin, 60 ile 130 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmalarına ilişkin kararı onadı.
    2004: Konyaspor Teknik Direktörü Tevfik Lav, Manisa yakınlarında geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti.
     
    Tarihte bugün arşivi

    Ekim ayı arşivi
    Kasım ayı arşivi
    Aralık ayı arşivi
    Ocak ayı arşivi
    Şubat ayı arşivi
    Mart ayı arşivi
    1 nisan
    2 nisan
    3 nisan

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow