Tarihte bugün: 6 eylül

Tarihte bugün: 6 eylül
expand

Kanuni Sultan Süleyman, Zigetvar yakınlarında 1566'da yaşamını yitirdi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Osmanlı padişahlarının 10'uncusu Kanuni Sultan Süleyman, 1495'te Yavuz Sultan Selim ve Hafsa Hatun'un oğlu olarak Trabzon'da doğdu.
 
Bilim, tarih, edebiyat, din ve askerlik eğitimi alan Kanuni, 1509'da Kırım'da Kefe sancakbeyliğine atandı.
 
Babasının ölümünün ardından Süleyman, Sadrazam Piri Paşa'nın çağrısı üzerine İstanbul'a gelerek 1 ekim 1520 tarihinde 25 yaşında tahta çıktı.
 
Kanuni Sultan Süleyman, tahta çıktığı sırada Osmanlı Devleti dünyanın en zengin ve güçlü devleti konumundaydı.
 
Anadolu'daki iç isyanlar ve Doğu'da İran Devleti ile uğraşan Kanuni'nin zamanında Belgrad kuşatıldı ve Macaristan, Osmanlı Devletine bağlı bir krallık haline geldi.
 
Osmanlı-Macaristan, Almanya, Avusturya ilişkileri Kanuni'nin ölümüne kadar devam etti. Kuzey Afrika, Orta Doğu ve İran'dan geniş bölgeler Osmanlı egemenliğine alındı.

Zigetvar kuşatmasını idare ederken, 7 eylül 1566 yılında 71 yaşında vefat eden padişaha, 'Kanuni' denmesi, yeni kanunlar icad etmesinden değil, mevcut kanunları yazdırtıp çok sıkı bir şekilde tatbik etmesinden kaynaklanıyor.
 
Kanuni Sultan Süleyman'ın cenazesi Mimar Sinan'a yaptırtmış olduğu Süleymaniye Camii'nin avlusundaki türbede gömülü.
 
Günün diğer önemli gelişmeleri:
 
1422: İkinci Murat, İstanbul kuşatmasını sona erdirdi.
1938: Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu kuruldu.
1955: Atatürk'ün Selanik'te doğduğu evin bombalandığı yolundaki haber gerekçe gösterilerek başlatılan ve iki gün süren İstanbul ve İzmir'deki gösteriler, Rumlarayönelik bir tahrip ve yağma hareketine dönüştü. İstanbul ve İzmir'de sıkıyönetim ilan edildi.
1960: Türk Milli Güreş Takımı, Roma Olimpiyatları'nda serbest güreşte 4 altın, 2 gümüş madalya aldı.
1962: Iğdır'daki depremde  5 bin ev yıkıldı, 25 bin kişi evsiz kaldı.
1966: 'Yıldız Savaşları' dizisi, NBC'de gösterilmeye başladı.
1975: Diyarbakır Lice'de deprem oldu, 2 bin 385 kişi öldü.
1977: Yumurtalık'tan dış ülkelere ilk petrol sevkıyatı başladı.
1980: Sovyetler Birliği, Güney Kore Havayolları'na ait Boeing 747 uçağını düşürdü, 249 kişi öldü.
1980: Spor spikeri ve yazarı Eşref Şefik öldü.
1982: Yazar Azra Erhat, 67 yaşında öldü.
1986: İstanbul'daki Neva Şalom Sinagogu'na düzenlenen terörist saldırıda 21 Musevi öldü, 4 kişi yaralandı.
1987: Cumhuriyet tarihinin üçüncü referandumunda, 1982 Anayasası ile eski siyasetçilere konulan yasak oya sunuldu. YSK, sonuçları yüzde 50.16 ''evet'', yüzde 49.84 ''hayır'' olarak, yasağın kaldırılması yönünde açıkladı.
1991: Ressam Fahrünnisa Zeyd Amman'da öldü.
1992: Sinema sanatçısı Cevat Kurtuluş vefat etti.
1998: Japon sinemasının büyük ustası Akira Kurosawa, 88 yaşında Tokyo'da öldü.
2004: İskenderun Körfezi'nde 4 yılı aşkın süredir bekletilen 'MV Ulla' adlı gemi, taşıdığı 2 bin 200 ton 'toksik atık' yüküyle battı.
2005: Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Ayaş beldesinde (Elausa Sebaste) kazı çalışması yapan Roma La Sapienza Üniversitesi ekibi, milattan sonra I yüzyılda Romalılarca yaptırıldığı sanılan, bölgenin en büyük tapınağını buldu.
 
Tarihte bugün arşivi

Ekim ayı arşivi
Kasım ayı arşivi
Aralık ayı arşivi
Ocak ayı arşivi
Şubat ayı arşivi
Mart ayı arşivi
Nisan ayı arşivi
Mayıs ayı arşivi
Haziran ayı arşivi
Temmuz ayı arşivi
Ağustos ayı arşivi 
1 eylül
2 eylül
3 eylül
4 eylül
5 eylül

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow