Tarihte bugün: 9 ağustos

Tarihte bugün: 9 ağustos
expand

Alman asıllı İsviçreli yazar Hermann Hesse 1962 yılında yaşama veda etti.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

1877'de Almanya'nın Calw kasabasında doğdu. Eğitim sistemindeki kısıtlamalara ve misyoner babasının baskılarına karşın Maulbronn İlahiyat Okulu'ndan ayrıldı. Bir süre kitapçılık yaptıktan sonra 1904'te serbest yazarlığa başladı.
 
Birinci Dünya Savaşı'nda tarafsız kalan İsviçre'ye yerleşerek Alman militarizmi ve milliyetçiliğini yeren yazılar yazdı. Savaş tutsakları ve gözaltına alınanlar için bir dergi çıkardı. 1923'te İsviçre uyruğuna geçti.
 
Savaş ortamının ve kişisel sorunlarının etkisiyle ağır bir bunalım geçiren Hesse, Jung'un öğrencisi Lang'dan psikanaliz tedavisi gördü. Lang ile dostluğu ruhbilime ve Jung'a duyduğu ilgiyi körükleyerek iç dünyasını zenginleştirdi.
 
1911'de yaptığı Hindistan yolculuğunda Doğu kültüründen etkilendi. Yapıtlarında, kişinin uygarlığın yerleşik kalıplarından kurtularak özbenliğini bulmaya çalışmasını işledi, insanları kendi yaşamlarını kurtarmaya çağırdı ve Doğu gizemciliğini yüceltti.
 
Hesse, Doğu kültürüne yakınlığıyla, özellikle 1960'larda ABD'de canlanan Budizm ve Zen Budizmi akımları sırasında en çok okunan yazarlar arasına girdi.
 
Romanları, öyküleri, denemeleri, şiirleri, politik makaleleri ve kültür alanındaki eleştirel yazılarıyla tüm dünyada 100 milyonu aşkın okura ulaşan, 1946'da Nobel Edebiyat Ödülü alan Hesse, 1962'de İsviçre'nin Montagnola kasabasında öldü.
 
Hermann Hesse'nin en önemli eserlerinden birisi olan 'Bozkırkurdu', toplumun sığ değer yargılarına ve kişiliksiz, yüzeysel yaşamına uyum sağlayamayan bir insanı anlatır.
 
Bu romanı için, "...okurlarımın çoğu öykünün insanı kemiren bir hastalıktan ve bunalımdan söz ettiğini ama tüm bunların ölüme ve yok olmaya değil, tersine iyileşmeye yönelik olduğunu anlarsa kendimi mutlu hissedeceğim" demişti.
 
Başlıca yapıtları
 
'Peter Camenzind' , 'Çarklar Arasında' (Unterm Rad), 'Gertrud', 'Rosshalde', 'İlk Gençlik Yıllarım' (Demian), 'Siddharta', 'Bozkırkurdu' (Der Steppenwolf), 'Narziss ve Goldmund', 'Boncuk Oyunu' (Das Glasperlenspiel)
 
Günün diğer önemli olayları
 
1543: Osmanlı orduları Estergon Kalesi'ni feth etti.
1828: Rus yazar Lev Nikolayeviç Tolstoy doğdu.
1915: Anafartalar Grubu Komutanı Miralay Mustafa Kemal Paşa komutasındaki ordu, Conkbayırı'nda İtilaf Devletleri ordularını yenerek Birinci Anafartalar Zaferi'ni kazandı.
1915: Barbaros Hayrettin zırhlısı, Bolayır önlerinde E-11 düşman denizaltısı tarafından batırıldı.
1928: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal, Latin esasına dayanan yeni Türk alfabesini tanıttı.
1934: İstanbul'da halkın deniz hamamları ve plajlar dışında denize girmesi yasaklandı.
1936: Berlin Olimpiyatları'nda Yaşar Erkan 62 kiloda şampiyon oldu.
1936: Jesse Owens, Berlin Olimpiyatları'nda dördüncü altın madalyasını kazandı.
1945: ABD, ikinci atom bombasını Nagazaki'ye attı: 100 bin kişi öldü.
1954: Türkiye, Yunanistan ve Yugoslavya arasında, Balkan Paktı adı verilen ittifak kuruldu.
1970: Cumhuriyet tarihinin üçüncü devalüasyonu yapıldı: Dolar 9 liradan 15 liraya çıktı.
1976: Çin Halk Cumhuriyeti lideri Mao hayata veda etti.
1990: ABD Dışişleri Bakanı James Baker, Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile görüştü. Baker, Türkiye'deki ABD üslerini Irak'a karşı kullanma izni istedi.
1992: 25'inci Olimpiyat Oyunları Barcelona'da başladı.
1993: Fatih Cumhuriyet Savcılığı, eski İSKİ (İstanbul Su ve Kanalizasyon İşletmesi) Genel Müdürü Ergun Göknel hakkında soruşturma başlattı.
1994: Ankara DGM Başsavcılığı, Sivas olaylarının tahrikçisi olduğu gerekçesiyle Aziz Nesin'in idamla yargılanması gerektiğini öne sürdü.
1994: Aydın Doğan, Hürriyet grubunu satın aldı.
2000: Prof. Alim Şerif Onaran İstanbul'da vefat etti.
 
Tarihte bugün arşivi
 
Ekim ayı arşivi
Kasım ayı arşivi
Aralık ayı arşivi
Ocak ayı arşivi
Şubat ayı arşivi
Mart ayı arşivi
Nisan ayı arşivi
Mayıs ayı arşivi
Haziran ayı arşivi
Temmuz ayı arşivi
1 ağustos
2 ağustos
3 ağustos
4 ağustos
5 ağustos
6 ağustos
7 ağustos
8 ağustos

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow