hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Vali Nasıl Olunur? Vali Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? Vali Olma Şartları Nelerdir?

    Vali Nasıl Olunur Vali Olmak İçin Gerekenler Nelerdir Vali Olma Şartları Nelerdir
    expand

    Bir ilin devlet tüzel kişisini temsil etmek için yöneten en üst düzeydeki idari amir validir. Vali olarak görev yapan kişiler, yürütme erkinin önemli bir organı olup, devlet hiyerarşisinde de devlet başkanından hemen sonra gelir. Valiler ise, direkt olarak Cumhurbaşkanı tarafından, Cumhurbaşkanı kararı ile atanır. Peki, vali nasıl olunur, şartları nelerdir? İşte vali olmak için gerekenler...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Vali Nasıl Olunur? 

     Vali, illeri yönetmek ve idare etmek için görevlendirilmiş olan en yetkili kişidir. Valiler ise, illerin başında cumhurbaşkanlarını temsil etmek üzere bulunur. İl içinde bulunan ve bakanlıklar tarafından görevlendirilen bütün kişiler, valinin emri altında görev yapar.

     Hakim ve yargıç sınıfında bulunan yargı mensupları ile askeri personelin bir bölümü valinin emri altında yer almaz. Aynı zamanda valiler, kolluk kuvvetlerinin başında yer alır ve il içinde de teşkilatın bir en başında yer alır.

     Vali Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? 

     Vali olabilmek için ilk olarak, üniversitelerde 4 yıllık eğitim veren İktisadi ve İdari Bilimler, İşletme ya da Hukuk gibi çeşitli fakültelerinden mezun olmaları gerekir. Bunun dışında üniversiteden mezun olduktan sonra İçişleri Bakanlığı, Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavına da girerek başarılı olunması gerekir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Gerekli tecrübeyi kazanmış olan İçişleri Bakanlığı çalışanları ya da kaymakam, yine İçişleri Bakanlığı tarafından vali olarak önerilir. Cumhurbaşkanının onaylaması ve Bakanlar Kurulu kararı ile atama gerçekleşir. Aynı zamanda İçişleri Bakanlığına bağlı olarak hizmet veren Emniyet Genel Müdürlüğü çalışanları da vali olarak diğer illere atanabilir. 

     Vali Olma Şartları Nelerdir?

     Üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler, İşletme ya da Hukuk bölümlerinden mezun olarak Kaymakam Adaylığı Sınavına girilmesi ve bu sınavdan başarılı olunması gerekir.

     Gerekli tecrübeyi kazanan diğer İçişleri Bakanlığı çalışanları ya da kaymakam, İçişleri Bakanlığı tarafından vali olarak bilinir. Daha sonra da bu öneri Bakanlar Kurulu kararıyla ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması gerekir. Onaylanmadan sonra da ataması yapılır. Bunlar dışında ise, İçişleri Bakanlığına bağlı olarak hizmet veren Emniyet Genel Müdürlüğü çalışanlarının da vali olarak atanabilmesi mümkündür.

     Valinin Görevleri Nelerdir?

     Kanun, cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle mevzuat ve kanun hükmünde kararnameyle yayınlayarak uygulanmasını sağlamak valinin en önemli görevleri arasında yer alır. Valinin sahip olduğu görev ve sorumlulukları ise şunlardır:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    • İlin idaresi ile ilgilenmek,
    • Kolluk kuvvetlerinin vereceği emirler ile suç işlenmesini önlemek ve illerdeki düzen ile huzuru sağlamak,
    • Devlete bağlı işletme, müessese ve iş yerlerinin denetimini gerçekleştirmek,
    • İl halkının bütün ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalar yapmak,
    • Jandarma, polis ya da kolluk kuvvetlerinin il içinde yerini gereken bazı durumlarda değiştirmek,
    • İl özel idaresinin bütçesini dikkatli bir şekilde hazırlamak,
    • İl özel idaresini denetlemek, valilerin en önemli görev ve sorumlulukları arasında yer alır.

    Vali Maaşları Ne Kadar?

     Valilerin aldığı maaşlar, genellikle çalıştıkları yerlerin küçük yerleşim birimi olup olmamasına göre değişiklik gösterir. Bu nedenle de valilerin maaşı, çalıştıkları illere göre değişiklik gösterir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow