hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yüzdeki lekeler kanserin habercisi olabilir

    Yüzdeki lekeler kanserin habercisi olabilir
    expand
    KAYNAK DHA

    Cildinizdeki bazı lekeler kanserin habercisi olabilir. Dermatoloji uzmanı Prof.Dr. Şemsettin Karaca, özellikle yüzde, çenede ve alında yerleşen kahverengi bazı lekelerin deri kanserinin işareti olabileceği uyarısında bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hera Derma Polikliniği’nde görevli Dermatoloji Uzmanı Prof.Dr. Şemsettin Karaca, ciltte yer alan melanosit hücrelerinin ürettiği pigmentlerin, doğal rengin oluşumunda en önemli etken olduğunu belirtti. Prof. Dr. Karaca, şunları söyledi:

    Cilt leke tedavisi nasıl yapılır?

    "Bu rengin tonu, başta güneş ışınlarına karşı korunmamızı sağlar. Güneşe maruziyet ani veya kontrolsüz olduğunda lekeler, çiller ve de sonunda deri kanserleri gelişimi söz konusu olur. Diğer bir pigmentasyon nedeni kızarıklık sonrası oluşan lekelerdir ki akne, ekzema, travma, peeling ve lazer uygulamaları da buna zemin hazırlarlar. Halka arasında gebelik maskesi olarak bilinen melazma da en sık karşılaşılan yüzde pigmentasyon nedenidir. Bu hastalık gebelik nedenli olabileceği gibi çoğu zaman göz ardı edilen doğum kontrol haplarının kullanımına bağlı da gelişir. Alında yanakta ve çenede yüzeysel yerleşebileceği gibi derin (dermis) yerleşiminde tedavisi oldukça zordur."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cilt çatlakları neden oluşur?

    Tüm bu nedenlere ek olarak; bazı sistemik hastalıklar, kronik hastalıklar için kullanılan sistemik ilaçlar ve kozmetik ürünler de yüzde istenmeyen lekelenmelerin önemli nedenleri arasında sayılabileceğini anlatan Karaca, "Bu nedenle yüzde yerleşim gösteren pigmentasyonların tedavisinde ilk basamak; nedenleri tespit için ayrıntılı muayene ve değerlendirmeden geçer. Çünkü her leke aynı değildir. En etkin ve güvenli tedavi nedenleri ortadan kaldırmaktır. Tedavide hidrokinon, A vitamini, kojik asit, arbutin, AHA içeren kremler daha çok pigment oluşumunu azaltan etkileri nedeniyle kullanılırlar. Ancak en uygun hastada bile tedaviye cevap aylar alabilir.  Tedaviye cevapsız hastalar veya daha hızlı cevap almak talebinde bulunan hastalar için depigmentasyon maskeleri ve peelingler kullanılabilir. Dirençli hastalarda IPL, Alexandrite, Qs Nd YAG, fraksiyonel lazerler birkaç seansta lekelere çözüm olabilir. Çeşitli antioksidan moleküller ve pigment azaltıcı ürünlerin bulunduğu karışımlarla yapılan mezoterapi de başarıyla uygulanmaktadır. Tahrişe neden olmayan bu tedavi yaz aylarında etkili ve güvenli tedavi alternatifidir. Unutulmamalıdır ki yüzdeki pigment içeren lekelerin tipleri, nedenleri, derinlikleri ve tüm bunlara göre belirlenecek tedavi alternatifleri farklıdır. Ancak uzman hekimlerin ayrıntılı değerlendirmeleriyle sorular aydınlanabilir ve etkin güvenli çözüm önerisi sunulabilir. Böyle lekelerle mustarip hastaların uygun tedavi planı için mutlaka bir dermatolog tarafından muayene edilmelerinin önemini vurguluyoruz" diye konuştu.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow