hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Deniz Alphan Deniz Alphan

    Köfte diyarı Trakya

    25.09.2017 Pazartesi | 14:43Son Güncelleme:

    “Kırklarelili önce 200 gr. rakı (oralarda ölçü gram, duble değil) ısmarlar. 8 köftelik porsiyonun önce 4 köftesi ile rakının yarısını içer, sonra diğer 4 köfteyi yoğurt ile rakısına meze eder.” Kırklareli Üniversitesi'nden Trakya Yemekleri Araştırmacısı Ali Çakır, Trakyalının köfte ile muhabbetini bu sözler ile anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçtiğimiz haftasonu Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi'nin düzenlediği Trakya Lezzet Şenliği'nde -bence köfte şenliği de diyebiliriz- çok bilgilendirici bir panelden sonra Trakya'nın değişik yörelerinden gelen beş köftecinin müthiş bir gövde gösterisi yer aldı. Kendi ızgaraları ile er meydanına gelen köfteciler etrafı dumana boğarak hem lezzetleri hem de şekilleri farklı köftelerine imzalarını attılar.

    İsmet Usta (Tekirdağ Sardunya Köfte) zincir dükkanlar sayesinde çok popürlerleşen ve gerçek tadını artık unutmaya başladığımız Tekirdağ köftesinin gerçek lezzetini hatırlattı. Köftelerinin özelliği dananın döş ve kol kısımlarındaki etin kullanılması. Köfteler bildiğimiz gibi minik ve uzun.

    Köfte diyarı Trakya

    Fazıl Usta (Kırklareli Ahmetbey Köftecisi) dededen kalan üsul ile hazırlıyor köftelerini. Günlük ihtiyacı kadar dananın kol ve kaburga kısmından tek çekim et kullanıyor. But eti kullanmıyor. Püf noktaları kıymaya soğan eklememesi ve etin el ile yoğrulması. Köfteleri önceden yapmıyor. Siparişi aldığı an kıymadan gerektiği kadar bir parça koparıp hazırlıyor. Porsiyonu tane ile değil gram ile satılıyor. Köfteleri büyük ve şişman.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Köfte diyarı Trakya

    Özgür Usta o akşam Keşan'ın satırla kıyılmış köftesini tattırdı (Yenimuhacir Özen Et Lokantası). “Köftemizin özelliği eti satır ile meşe kütüğünde kıymamız” diyor Özgür Usta. Kuzu etine çok az dana karıştırılarak yapılan köftenin eti, et mercimek tanesi haline gelene kadar kıyılıyor. Bu köftelerin bir başka özelliği de hiç baharat kullanılmaması. Köftelerinin şekli de bildiğimiz yuvarlak veya uzun değil. Kare, büyük ve yassı.

    Köfte diyarı Trakya

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    81 yıldır hizmet veren Uzunköprü Köftecisi'den Mustafa Usta “Etin taze ama yeterince dinlenmiş olması gerekir”diyor. Kendi baharat karışımlarını ekledikleri köftelerinin eti dananın üst kol ve kaburgasından. Bu mesleği sürdüren üçüncü nesil “Bu tatlar, bu bilgiler kaybolmasın“ diyerek şubeleşme kararı aldı.

    Edirne köftesini ise Osman Usta temsil etti. Kırk yılı aşkın bir süredir köftecilik yapan Osman Usta köftelerinin özelliğini “Etlerimizi kendi yetiştirdiğimiz hayvanlardan, 200 ile 300 kilogramı geçmeyen danalardan elde ediyoruz. Bu köfteler kıymasına ekmek,tuz, karabiber, kimyon ve soğan katılarak yapılıyor. Lezzet sırrını ise şöyle açıklıyor Osman Usta: “Köftenin ateş ile olan mesafesini iyi ayarlamak gerekir”.

    Köfte diyarı Trakya

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tekirdağ'dan sonra köftenin izini Kırklareli'ye doğru sürdük. Ertesi gün akşam yemeğini ünlü Küçük Mustafa Köftecisi'nde yedik. 1939 yılından beri aynı dükkanda hizmet veren bu köfteci dükkanı içkili olduğu için biraz meyhane gibi de anılıyor. Bütün köftecilerde olduğu gibi köfteye piyaz eşlik ediyor burada da ama nefis bir de yoğurt var. Ağzıma attığım ilk köfteden sonra gözümü kırpmadan, hızım kesilmeden ikinci porsiyonu ısmarladım. Rakının da köfteye bu kadar çok yakıştığını itiraf etmeliyim ki bilmiyordum. Kırklarelililer haklıymış köfte ile yoğurt rakıya şahane meze oluyormuş.

    Sabah artık İstanbul'a dönüş havasına girdik. Önerilen peynircileri dolaşarak birkaç farklı yerden kaşar peynirinin yanı sıra yöreye has olan ekşimik de aldık. Lor peynirine benzeyen ama sütten değil yoğurttan yapılan bir peynir türü ekşimik. Kahvaltılık olarak da hazırlanınca içine yeşil biber ekleniyor. Sade veya biberli olarak da almak mümkün. Peynir alışverişinden sonra sucuklarımızı da alıp ve dönüşe geçtik.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gönül tabii öğle vakti değişik bir köftecide bir fasıl köfte daha tatmak isterdi. Vaktimiz olmadığından bu kez Ayan Kardeşler Köftecisi'ne uğrayıp evde kendimiz pişirmek üzere köfteler aldık.

    Kıssadan hisse Trakya şuracıkta, bir hafta sonunuzu bu köfte diyarına ayırın. Arada bağlara dalıp güzel şaraplarını da tadıverin. Sonbahar tam zamanı...