hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Fatoş Karahasan Fatoş Karahasan

    Geçtiğimiz bir yıl içinde siber zorbalık yüzde 68 arttı

    16.11.2022 Çarşamba | 09:45Son Güncelleme:

    Son yıllarda okullardaki akran zorbalığı önemli bir sorun haline gelmiş durumda. Sözlü veya fiziki saldırılar, sıklıkla siber zorbalıkla birleşiyor. Zorbalık, hedef seçilen çocuklarda derin travmalar yaratarak, ilerdeki yaşamlarını etkileyecek kalıcı sorunları tetikleyebiliyor.  

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cartoon Network, akran zorbalığına dikkat çekmek için 2016 yılında başlattığı “Zorba Olma Kanka Ol” projesiyle bu sorunun çözümüne katkıda bulunmaya çalışıyor. Kuruluş, farklı alanlarda yürüttüğü projelerle sadece çocuklara değil, ebeveynlere ve eğitimcilere de ulaşmayı hedefliyor. Akran zorbalığı ile ilgili algıyı ölçümlemek için araştırmalara kaynak ayırıyor. Cartoon Network geçtiğimiz günlerde, Türkiye genelinde 6-12 yaş aralığındaki çocuğu olan 1014 ebeveynle yürüttüğü araştırmanın sonuçlarını açıkladı. 

    Öne çıkan önemli bulguları kısaca özetlemek gerekirse; 

    - Covid-19 salgını süresinde araştırmaya katılan her 2 kişiden biri siber zorbalığın arttığını belirtiyor.  

    - Ebeveynlerin üçte ikisi çocukların akran zorbalığına uğradığını söylüyor.

    - Katılımcılara göre zorbalığına uğrayan çocuklarda uzun vadede ‘aşırı saldırganlık” gözlemleniyor. 

    - Çocukların zorbalık yapma nedenleri incelendiğinde Türkiye'de “güven eksikliği/güvensizlik” ve “kendi ebeveynlerinin davranışlarını taklit etme” eğilimi ön plana çıkıyor.  Bununla birlikte veliler arkadaş baskısı ve ön yargının en büyük zorbalık tetikleyicisi olduğunu ifade ediyor. 

    - Ebeveynler zorbalığı bildirme konusunda en büyük endişelerinin, kendilerinin duruma dahil olduktan sonra zorbalığın artması yani ‘misilleme korkusu’ olduğunu söylüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Aileler zorbalığın en çok okullarda yaşandığını ve okul dışında da bu davranışlara devam edildiğini ifade ediyor. 

    - Her yüz ebeveynden 40’ı zorbalığın önüne geçme konusunda okullarına güvenirken, 53’ü ise bu alanda önlem alındığını düşünüyor.

     - Çocukların zorbalığa uğrama nedenlerinin başında arkadaş baskısı ve ön yargı geliyor. 

    - Çocuklar zorbalığa uğradıklarında ‘utanmış hissediyor’ bu yüzden de ebeveynleri ve öğretmenleri ile bu durumu paylaşmadıklarını söylüyor. 

    - Aileler, çocuklarının zorbalığa uğraması durumunda sorunu kendilerinin halletmesi için destekte bulunmayı seçtiklerini söylerken konu siber zorbalığa geldiğinde tercihlerini kolluk kuvvetlerine başvurmaktan yana kullanacaklarını belirtiyorlar.

     - Aileler akran zorbalığının özgüven eksikliğini takiben depresyon ve anksiyeteye sebep olduğunu düşünüyor. Ayrıca ebeveynler akran zorbalığının en uzun vadeli etkisini 'aşırı saldırganlığa yol açması’ olarak ifade ediyor.

    - Ebeveynler akran zorbalığı önlemede ‘ebeveyn iletişimi’nin en önemli adım olduğunu dile getirirken sosyal medyada farkındalığın artırılmasına yönelik çalışmaların, çocukların daha az şiddet içerikli video oyunlar oynamasının ve okullarda çocukların kolayca iletişim kurabileceği danışmanların olmasının etkili olacağına inanıyor. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Okullarda danışman görevlendirilmesi ve çocukların şiddet içermeyen oyunlar oynaması da ebeveynlere göre akran zorbalığını önlemek açısından büyük fayda taşıyor.  Çocukları konuşmaya ve paylaşmaya davet Warner Bros. Discovery Türkiye, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Yunanistan ve Kıbrıs Çocuk Kanalları Programlar ve Yayın Direktörü Zümrüt Pakoy; zorbalığın dünya çapında çok ciddi bir sorun olmaya devam ettiğine dikkat çekerek şu yorumu yapıyor;  Cartoon Network olarak bu durumun önüne geçmek için yıllardır çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

    Çocuklara; TV kanalımızdan, sosyal medya hesaplarımızdan, öğretmenler, psikologlar, sevdikleri çizgi film karakterleri, başarılı sporcular, sosyal medya içerikleri, en önemlisi ebeveynleri ve öğretmenleri aracılığıyla ulaşmaya çalışıyoruz. Çocukları akran zorbalığı konusunda konuşmaya, yaşadıklarını paylaşmaya davet ediyor ve sorunları çözmek için yanlarında yer almaya odaklanıyoruz”