hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Fatoş Karahasan Fatoş Karahasan

    Katma değerli turizme büyük katkı: İncili Gastronomi Rehberi

    31.07.2023 Pazartesi | 14:28Son Güncelleme:

    Pandemi sonrasında canlanan turizm sektöründe küresel çapta büyük bir rekabet yaşanıyor. Dünyanın her yanında kentler ve ülkeler üst gelir grubu ziyaretçilere çekici gelecek “deneyimler” sunmak için yarışıyorlar. Deniz, güneş, kumsal ve “her şey dahil” benzeri tatil programlarının yanı sıra, kültür ve özellikle de gastronomi turlarına olan talepte de büyük bir artış gözlemleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Deneyim ekonomisi” eko-sisteminde yiyecek-içecek sektörü çok önemli bir çekim merkezi oluşturuyor. Televizyonlarda ve sosyal medyada ünlü şeflerin yaptıkları yayınlar, gurmelerin yorumları, yemek yarışmaları, Instagram ve Pinterest benzeri fotoğraf ağırlıklı sitelerde yayınlanan cazip görseller, gastronomi sektörünü gündemde tutuyor. Araştırmalar 65 yaş üstü ziyaretçilerin yanı sıra genç kuşakların da gezi programlarında yiyecek içecek konusuna önem verdiklerini ve özgün restoran deneyimleri için harcama yapmaya hazır olduklarını ortaya koyuyor.

    Türkiye son yıllarda küresel rekabette önemli bir oyuncu olmak için başta Kültür ve Turizm Bakanlığı ve yerel yönetimlerin desteğiyle gastronomi alanına büyük yatırım yapıyor. Gastronomi festivalleri, eğitimler, seminerler, konferanslar düzenleniyor. Artan bu ilgi ve talep arzda da kendisini gösteriyor, İstanbul başta olmak üzere önemli merkezlerimizde başarılı şefler ve sabırlı yatırımcılar sayesinde özgün deneyimler ve lezzetler sunan mekanların sayısı çoğalıyor.

    Katma değerli turizme büyük katkı: İncili Gastronomi Rehberi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yılların emeğiyle klasikleşen bir kaynak

    Her yıl büyük bir titizlik ve şeffaflıkla yapılan değerlendirmeler sonucu hazırlanan, ‘İncili Gastronomi Rehberi’ restoranları tüketicilerle buluşturan bir köprü görevi üstleniyor. Sadece gastronomi sektörü için değil, ülkemiz turizmi için de son değerli bir kaynak sunan İncili Rehber işletmeleri ön plana çıkararak, onlara marka yolculuklarında büyük destek oluyor.

    İncili Gastronomi rehberi 2016 yılından beri, Hürriyet Gazetesi ve Karaca iş birliğiyle hayata geçiriliyor. 300’ü aşkın uzmanın katkıda bulunduğu, büyük bir şeffaflık ve titizlikle hazırlanan rehberin bu yılki versiyonu İstanbul, Ankara, İzmir, Bodrum, Antalya ve Bursa, Gaziantep ve Adana’daki 699 restoran ve 482 lezzet noktası hakkındaki tarafsız değerlendirmeleri içeriyor. Kategoriler arasında restoranlar, balık lokantaları, et kebap sokak yemekleri restoranları, meyhaneler, lezzet durakları, yeni açılan mekanlar yer alıyor.

    Katma değerli turizme büyük katkı: İncili Gastronomi Rehberi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2023 Rehberi yaz sezonuna yetiştirildi

    İncili Gastronomi Rehberi 2023’ün lansmanı Temmuz ayı Swissôtel The Bosphorus Istanbul’da yapıldı. Düzenlenen törende, rehberde yer alan 5 İncili 8 restorana ve 4 İncili 61 restorana ödülleri sunuldu.

    Projenin koordinatörü, Hürriyet yazarı Müge Akgün’ün verdiği bilgiye göre, İzmir, Bodrum, Antalya gibi yazlık bölgelerde bulunan restoranların yaz sezonundaki tanıtımına destek olunması amacıyla, Rehber Temmuz ayında piyasaya sunuldu.

    Akgün lansman toplantısında, bu yılın yeniliklerinden birinin proje ortağı olarak katılan Jumbo’nun katkılarıyla 100 yılı geride bırakmış restoran ve lezzet noktalarının da rehberde yer aldığını duyurdu. Gecede bu markalara ‘Asırlık Mekanlar’ ödüllerini takdim edildi.

    Katma değerli turizme büyük katkı: İncili Gastronomi Rehberi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rehbere ilk günden itibaren destek veren Karaca Grup CEO’su Fatih Karaca gecede yaptığı konuşmada, projeyi şu cümlelerle özetledi: “Binlerce yıllık gelenekten beslenen zengin bir mutfak kültürüne sahip ülkemizde restoran kültürünün gelişmesi hedefiyle başladığımız İncili Gastronomi Rehberi’yle çok yol katettik. Yolun başından bu yana dünya çapında restoranlarımız, yıldız şeflerimiz, damaklarda yer eden lezzet duraklarımızın sayısında gözle görülür bir artış oldu. Rehberimiz her yıl yeni kentlerimizin eklenmesiyle büyüyor.. Türkiye’nin en güçlü yeme-içme yazarları, danışma kurulu üyelerinin katkılarıyla hazırlanan İncili Gastronomi Rehberi’nin ülkemizin yemek kültürünü tüm dünyaya tanıtacağına inanıyoruz”.

     

    Sekiz 5 İncili restoran

    İncili Rehber’in 300 gizli müfettişinin değerlendirmeleri sonucunda bu yıl Antalya’dan 7 Mehmet ve Bodrum’dan ENT 4 İnci kategorisinden, 5 İncili restoranlar kategorisinde geçtiler. 2023 İncili Gastronomi Rehberi’nde Maça Kızı, Mikla, Neo Lokal, OD Urla, Sunset Grill & Bar ve Turk Fatih Tutak olmak üzere sekiz 5 İncili restoran yer aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    4 İnci Sahibi Mekanlar

    16 Roof
    Aheste
    Alaf
    Amavi
    Antica Locanda
    Apartıman Yeniköy
    Araka

    Arkestra
    Avlu Retaurant
    Banyan Restaurant
    Basta Neo Bistro
    Beyti
    Casa Lavanda
    Dragon
    Efendy İstanbul
    Fauna
    Frankie İstanbul
    Gram
    Grey Topağacı
    Hakkasan Bodrum
    Hiç Lokanta
    Hışvahan
    Hodan
    Horasan Balık
    Hünkar
    İskender Tarihi Ahşap Dükkan
    Karaköy Lokantası
    Kebapçı İskender Yavuz İskenderoğlu
    Kitchen Bodrum by Osman Sezener
    Kıyı
    Lokanta by Divan
    Lucca
    Malva Restaurant
    Mitu Lokanta
    Mutfak Sanatları Merkezi
    Muutto Anatolian Tapas Bar
    Mürver
    MYK Restoran by Mehmet Yalçınkaya
    Nicole
    Ocak
    Olea Bosphorus & The Bar
    Onbaşılar Kebap
    Orfoz Restaurant
    Orkide Pastane & Restoran
    Pandeli
    Paper Moon
    Roka İstanbul
    Seraf
    Seraser
    Shang Palace
    Spago
    Sushi Manga
    Şans Restaurant
    Terrazza Italia
    Teruar Urla
    Topaz İstanbul
    Trilye
    Tuti Restaurant
    Ulus 29
    Urla Vino Locale
    Zuma Restaurant

    Asırlık Mekanlar

    Beyaz Fırın 1836 – 187 Yıl
    Cemilzade 1883 -137 Yıl
    Develi 1912 -111 Yıl
    Güllüoğlu Almacı Pazarı 1871- 152 Yıl
    Hacı Abdullah 1888- 135 Yıl
    Kebapçı İskender Tarihi Ahşap Dükan 1867- 156 Yıl
    Hacıbekir (Ali Muhiddin Hacıbekir) 1777 -246 Yıl
    Kuru Kahveci Mehmet Efendi 1871- 152 Yıl