hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Fatoş Karahasan Fatoş Karahasan

    Öze’e Dönüş Sergisini izlemek için son iki gün

    07.02.2022 Pazartesi | 09:25Son Güncelleme:

    Soğuk hava ve yoğun kar yağışı nedeniyle gecikerek ziyaret edebildiğim “Öz’e Dönüş” sergisi genç, yaşlı herkesin görmesi gereken bir çalışma olmuş. Türkiye’nin bilinç dışı dünyasına bir yolculuğa çıkaran sergiyi FutureBright Group kurucularından Akan Abdula’yla birlikte gezdik.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öz’e Dönüş Türkiye araştırma dünyası için çok önemli bir yeniliğe imza atıyor. Sergi öncesindeki çalışmalar dünyanın en prestijli araştırma yöntemlerinden biri olan ZMET’le yürütülmüş. ZMET insanların bilinç dışındaki derin duygularına, tutum, talep, baskı ve korkularına zihin imgeleri ve metaforlar üzerinden ulaşıyor. *

    Türkiye’nin bilinç dışındaki derin duygularını deşifre edebilmek için, FutureBright Group son iki yılın ZMET verisini tek bir havuzda toplamış. Bu süreçte 1.200 ZMET görüşmesinden elde edilen 10 binin üzerinde bilinç dışı zihin imgesi analiz edilmiş.

    “Türkiye’nin İlk Bilinç Dışı İmgeleri Sergisi: Öz’e Dönüş”te, ZMET araştırmalarına katılmış kişilerin oluşturdukları kolajlardan seçkilere yer veriliyor. Akan Abdula metaforlar hakkında şu bilgiyi paylaşıyor:
    “Sergide kolektif bilinç dışımızdaki ortak duygularımız metaforlar üzerinden en gerçek haliyle izleyiciyle buluşuyor. Türkiye’de kendimizi ifade etmek için günde ortalama 360 metafor kullanıyoruz ve bu durum, metaforların Türkiye’nin bilinç dışını anlamak için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.”

    Geleceğe Olumlu Bakış

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öz’e Dönüş, çok etkileyici ve ufuk açıcı bir sergi. Gençler, kadınlar ve toplumun farklı kesimleri hakkında çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor.

    “Herkesin bilinç dışında bir sanatçı gizli. Mantığa odaklandığımızda bu sanatçıyı göremiyoruz ama beynimizin derinliklerine inince ortaya çıkıyor” diyen Akan Abdula, sergi ziyareti sonrasında tüm olumsuzluklara rağmen ülkemizin geleceğine güvendiğini vurgulayarak şu özet yorumu paylaşıyor:

    “Türkiye hala makul çoğunluğun ülkesi. Sosyal mecradaki kargaşaya kulak asmayın. Türkiye dünyanın parçası olmak ve dünyaya iyiliği getirmek istiyor. Türkiye hikayeleriyle gurur duyacağı global markalar çıkaracağına inanıyor.”

    - (ZMET Institute Türkiye ofisi, Türkiye ve bölge ülkelere hizmet verme amacıyla 2016 yılında kuruldu. ZMET modeli, Türkiye ve bölgedeki 13 ülkede FutureBright Group çatısı altındaki ZMET Institute tarafından kullanılıyor.)

    - Türkiye’de toplumun bilinç dışı dünyasına dair çok çarpıcı tabloları gün yüzüne çıkaran Türkiye’nin İlk Bilinç Dışı İmgeleri Sergisi 8 2022 tarihinde sona eriyor. Nişantaşı Maji Art Gallery’de ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor