hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Fatoş Karahasan Fatoş Karahasan

    TEGV Yarının Türkiye’si için Van’a benzersiz bir eğitim parkı armağan etti

    31.10.2022 Pazartesi | 12:22Son Güncelleme:

    23 Ocak 1995’te başta rahmetli Suna Kıraç olmak üzere, bir grup sanayici, yönetici ve akademisyenin girişimi ile devlet tarafından verilen temel eğitime destek olmak amacıyla kurulan TEGV, 27 yıldır çocuklarımıza ve gençlerimize tesisler kazandırıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye genelinde, 24 ilde 8 Eğitim Parkı, 29 Öğrenim Birimi ve 18 Ateşböceği ile toplam 55 etkinlik noktasında çocuklara eğitim desteği veren kuruluş, son olarak Van’daki eğitim parkını hizmete sundu. Eğitim parkı, 2008’de hayatını kaybeden TEGV miras bağışçısı merhum Nirun Şahingiray’ın adını taşıyor.

    Temeli 27 Mayıs’ta atılan Van Nirun Şahingiray Eğitim Parkı beş ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. Açılış törenine; Van Valisi Dr. Ozan Balcı, Edremit Kaymakamı Yücel Erdem, Millî Eğitim Bakanlığı Program ve Eğitim Materyalleri Daire Başkanı Serdar Arhan, Edremit Belediye Başkanı Yardımcısı İmadettin Çiçek, Van İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke, Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bakır Bedevioğlu, Edremit İlçe MEM’den Elif Yörük, İpekyolu İlçe MEM’den İsa Şipal, Nirun Şahingiray’ın ailesi, TEGV Yönetim Kurulu, çalışanları, gönüllüleri, çocukları, eğitim dostları ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
    90 bin gönüllüyle birlikte 3 milyon çocuğa eğitim desteği

    TEGV, kamuyla ve yerel yönetimlerle birlikte hareket ediyor. Devletin verdiği eğitime katkı sağlamak amacıyla, çocuklarımıza 21’inci yüzyılın becerilerini kazandırmaya çalışıyor.TEGV Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Özinci’nin verdiği bilgiye göre, TEGV bugüne kadar Türkiye çapında 90 binin üzerinde gönüllü ile 3 milyonu aşkın çocuğa eğitim desteği sağladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Van Valisi Dr. Ozan Balcı, açılış konuşmasında ekip çalışmasına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Bizim amacımız yılmadan yorulmadan, bana ne demeden mazeret üretmeden bezginlik göstermeden aşkla, şevkle, canla başla, memleketimizin ve milletimizin özellikle de Van’ımızın- biz Van’dan sorumluyuz, imarı, ihyası ve inşası için Vanlı hemşerilerimizin özellikle gelecek kuşaklarımız olan sevgili çocuklarımızın yükselmesi ve yücelmesi. Onların hayallerinin gerçekleşmesi için büyük bir ekip ruhuyla çalışıyoruz.”

    “Bir çocuk değişir, Türkiye gelişir”

    Millî Eğitim Bakanlığı Program ve Eğitim Materyalleri Daire Başkanı Serdar Arhan, Milli Eğitim Bakanlığı ve Temel Eğitim Müdürlüğü olarak TEGV ile protokolleri olduğunun ve çalışmaların koordinasyon içinde yürütüldüğünün altımı çizerek “Vakfın bir motto sözü var ‘Bir çocuk değişir, Türkiye gelişir’. Gerçekten bu çok önemli. Her bir bireye, her bir çocuğa etki etmek çok önemli” yorumunda bulundu.

    Çok yönlü ve bol imkanlı bir yapı

    Van Nirun Şahingiray Eğitim Parkı, 5 milyon TL’lik bir yatırımla inşa edildi. Nakit desteği veren bağışçıların yanında pek çok kuruluş tesise ayni yardımda bulundu. 1.850 m2’lik kapalı ve 12.900 m² açık alana sahip olan eğitim parkında, 120 kişilik çok amaçlı salon, yüksek tavanlı geniş oturumlu tasarlanmış kütüphane, 2 Tasarım ve Beceri Atölyesi, Bilgi ve Teknoloji Odası ile 7 etkinlik odasının yanı sıra fiziksel etkinliklere olanak sağlayacak şekilde; futbol sahası, basketbol sahası, tenis kortu ve çok amaçlı spor sahası yer alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çocukların tarım deneyimini yaşayabilecekleri bir tarım alanı da bulunan eğitim parkı, tasarım süreci boyunca ilgili diğer disiplinlerle birlikte çalışılarak sürdürülebilir bir ‘yeşil’ kampüs elde etme hedefiyle geliştirildi.

    TEGV Yarının Türkiye’si için Van’a benzersiz bir eğitim parkı armağan etti

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sürdürülebilir yeşil bir kampüs

    Van Nirun Şahingiray Eğitim Parkı, ‘yeşil’ bir kampüs olarak inşa edildi. Yapının çatısında toplanan yağmur suyu depolanarak bahçe sulamasında tekrar kullanılacak. Gri su arıtma sistemiyle atık sular ıslak hacimlerde tekrar değerlendirilecek. Yıllık elektrik tüketiminin neredeyse tamamı güneş panellerinden elde edilen enerjiyle sağlanacak. Tüm mekânlarda doğal aydınlatma, doğal ve çoğu zaman çift yönlü havalandırma imkânı bulunuyor..

    TEGV Yarının Türkiye’si için Van’a benzersiz bir eğitim parkı armağan etti

    Tesisin her yanı bitkilerle dolu. Açık alanlar, söğüt, akasya, çam ve çeşitli meyve ağaçlarından oluşan zengin ve bakımlı ağaç dokusu gözetilerek kalan boşluklara yerleştirilmiş. Mevcut ağaçların hiçbirinin kesilmemiş.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Güvenlik tedbirlerinde son teknoloji

    Eğitim parkında en yeni teknolojilerle donatılmış güvenlik tedbirleri mevcut. Tesisin parkının tamamına yayılan ve merkezi olarak kumanda edilebilen dahili anons sistemi var. 24 saat çevrim içi ve çevrim dışı izlenebilen iç ve dış alan kamera sistemi, yangın söndürme sistemleri, otomatik olarak devreye giren jeneratör, güvenlik algılama ve bildirme sisteminin yanı sıra acil çıkış senaryosu benzeri çalışmalar da en üst düzeyde yapılmış durumda.

    Umut kaynağı

    Van Nirun Şahingiray Eğitim Parkı , Van’lı çocuklara pırıl pırıl bir Cumhuriyet Bayramı armağanı oldu. Kim bilir kaç çocuğumuz ve gencimiz orada öğrendikleriyle ve kazandıkları özgüvenle neler yapacak... Hangi özel projelere imza atacak ve hayallerini gerçekleştirerek bölgeye ve ülkemize umut kaynağı olacak...

    Van Nirun Şahingiray Eğitim Parkı’na emeği geçen herkese tebrikler, teşekkürler.