hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Fatoş Karahasan Fatoş Karahasan

    Teknoloji alanında çalışmak isteyen gençler bu eğitim programlarını kaçırmayın

    29.10.2021 Cuma | 15:11Son Güncelleme:

    TÜİK 2020 verilerine göre Türkiye nüfusunun yüzde 15’ini 15-24 yaş arası gençler oluşturuyor. Z kuşağı olarak adlandırılan bu grubu daha derinlemesine anlamak için, Twentify, 2021 yılı mayıs ayında Bounty mobil uygulaması üzerinden 1.998 gençle görüşmüştü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sonuçlara göre, gençlerimizin aylık ortalama geliri 752 TL civarında. Gün içerisinde sosyal mecradaki içeriklere kısa süreler halinde vakit ayırıyorlar. Bunun haricinde, bir oturuşta ortalama 2.5 saat ekran başında kalıyorlar. Önümüzdeki 5 sene içerisinde hayattan en önemli beklentilerininse iyi bir kariyer yapmak olduğunu dile getiriyorlar.

    Verilerin de ortaya koyduğu gibi, gençlerimizin işe ihtiyacı var. Onlara dijital platformda erişerek onlara kariyerlerinde ilerlemelerine yardımcı olacak beceriler kazandırmamız gerekiyor. Bu bağlamda, özel sektöre gençlerin mesleki uzmanlaşmalarına destek olacak eğitim programları hazırlama konusunda büyük bir görev düşüyor.

    Dünyadaki en büyük ikinci Ar-Ge Merkezi Türkiye’de

    Teknoloji alanında 170 ülkede 197 bin çalışama sahip bir dünya devi olan Huawei, uzun bir süredir ülkemizdeki gençlere yönelik destek projeleriyle ön plana çıkıyor. Sertifika programları sunuyor, yarışmalarda yetenekli gençlerimize ödüller kazanma imkanı sunuyor.

    Telekomünikasyon ve altyapı hizmetleri ile farklı sektörlerden kurumlara teknolojik çözümler sunan Huawe’in en önemli Ar-Ge merkezlerinden birisi ülkemizde bulunuyor. Türkiye’deki Ar-Ge Merkezinde, Türk mühendislerle bilişim ve iletişim teknolojilerine yönelik ürün ve servisler geliştiriliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şirketin dünya genelinde kurduğu toplam 21 Ar-Ge Merkezi içinde, Türkiye’deki merkez Çin’in dışındaki ikinci büyük teknoloji üssü konumunda. 850’den fazla çalışana sahip merkeze bugüne kadar toplam 520 milyon TL yatırım yapıldı. Bu yatırımlar çerçevesinde 10 yılı aşkın süredir çok sayıda bilişim uzmanı yetiştirildi.

    Dünya çapında geçerli ücretsiz sertifika programları

    27 Ekim’de Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen Huawei Avrupa İnovasyon Günü’nde, kuruluşun gençlere yönelik projeleri hakkında bilgi verildi. Lise ve üniversiteli gençlerimizin yer alabileceği bu projelerle ilgili ayrıntıları aşağıda paylaşıyorum. Dilerim, daha çok sayıdaki gencimiz programlarda yer alarak, hayallerine ulaşma imkanı bulur.

    • Gelecek için Tohumlar

    “Gelecek için Tohumlar”, 2008'den bu yana düzenlenen üniversite öğrencilerine özel bir eğitim ve kültür programı. 10 gün süren bu program için farklı ülkelerden seçilen üniversite öğrencileri Çin’de bir araya geliyorlar. Öğrencilere teknolojideki gelişmeler ve Çin kültürü ile ilgili kapsamlı bir eğitim veriliyor. Gelecek için Tohumlar, 130 ülkeyi kapsıyor. 2021 yılı itibarıyla programdan 8.774 öğrenci faydalanmış durumda.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’de 2015’den beri düzenlenen program, pandemi nedeniyle iki yıldır çevrimiçi olarak gerçekleştiriliyor, ancak salgının seyrine göre yeniden fiziksel katılıma açılacağı ifade ediliyor.
    Ülkemizden programa, 2020 yılında 40 üniversite öğrencisi katılmıştı. Bu yıl sayı yaklaşık iki katına çıktı. Çalışmaya 50 üniversite ve 20 lise öğrencisi dahil oldu. Başarılı öğrencilerimiz program sonunda dünya çapında geçerli bir “Huawei Sertifikası” elde ettiler.

    Bilgi ve İletişim Teknolojileri Akademisi

    “Huawei Bilgi ve İletişim Teknolojileri Akademisi”.(ICT Academy), 2020 yılından bu yana uygulanan bir program. Anaç, yeni yeteneklerin eğitimi ve geliştirilmesi kapsamında, endüstri-akademi işbirliği ile bir köprü oluşturmak. 2021 yılında, çalışmaların ülkemizdeki kapsamı genişletilerek 21 üniversitemiz projeye dahil edildi.

    Bugün itibarıyla 1000 öğrencimiz aktif eğitim alıyor. Programa dahil olan üniversitelerdeki akademisyenler, 5G, yapay zeka, nesnelerin interneti ve bulut bilişim teknolojileri hakkında ön eğitime tabi tutuluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sonrasında ise akademisyenler, bu eğitimlerle elde ettikleri bilgileri kuruluşun çevrimiçi öğrenme platformu aracılığıyla öğrencilere aktarıyor. Eğitimlerini tamamlayan öğrenciler Huawei sertifikası elde ediyor.

    Ar-Ge Kodlama Maratonu

    Huawei, yetenekli gençleri teşvik etmek üzere içinde özel eğitim programları da barındıran, küresel ve yerel ödüllü yarışmalar da düzenliyor. Bu yıl Mayıs – Ağustos ayları arasında organize edilen “Ar-Ge Kodlama Maratonu” da bu önemli organizasyonlardan biri.

    Şirketin, “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)” ile bilişim alanında yetenekli yazılımcıların gelişimine yönelik ortak bir proje olarak hayata geçirdiği Huawei Ar-Ge Kodlama Maratonu, “Yapay Zeka” ve "Huawei Mobil Servisleri (HMS)" olmak üzere iki kategoride gerçekleştirilen bir yazılım geliştirme yarışması.

    Bu yıl, üniversitelerimizin mühendislik ve fen fakültelerinden toplam 2.368 adayın başvurduğu yarışmada öğrenciler, BTK Akademi eğitim portalı üzerinden, Huawei Mobil Servisleri kategorisinde 25 saat, Yapay Zeka kategorisinde ise 30 saatten fazla süren özel eğitim aldılar. Sonrasında ise projelerini jüriye sunarak süreci tamamladılar. Programdaki başarılı katılımcılar ödüller kazandılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Küresel yazılım yarışmaları

    Şirketin küresel katılıma açık organizasyonlarına da dönemsel olarak katılmak mümkün. Örneğin, Eylül ayında başlayan Huawei APPS-UP yarışması, uygulama geliştiricilerin yeteneklerini AppGallery ve Huawei Mobil Servisleri ekosistemi için gösterebilecekleri bir organizasyon.

    Yarışma, “En İyi Uygulama”, “En İyi Oyun”, “En Popüler Uygulama” gibi farklı kategorilerde düzenleniyor. Yarışmanın toplam para ödülü ise 1 milyon doları buluyor.

    Kuruluşun dünya çapındaki yarışmalarından DIGIX Yapay Zeka Yarışması, yetenekli yazılımcıların bu alandaki uygulamalarını değerlendiriyor. Eylül ayında başlayan yarışmada dereceye giren genç yetenekler, cazip maddi ödüller kazanma şansı bulunuyor.