hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Uzman Psikolog Irmak Atak
    Uzman Psikolog Irmak Atak

    Uzman Psikolog Irmak Atak

    cnnturk.com yazarı

    tüm yazıları

    Bilinçli farkındalıkla yemek

    Bilinçli farkındalığı, en basit haliyle, anda kalabilme sanatı olarak tanımlayabiliriz. Zihnimizin geçmiş ya da gelecekle değil, içinde bulunduğumuz anda olması anlamına gelmektedir. “Keşke öyle yapmasaydım” ya da “istediğim gibi bir iş bulabilecek miyim” diye düşünürken, yaşadığımız an elimizden akıp gider; hakkını vererek yaşamayı unutmuş oluruz. Bu durumun bir sürü olumsuz sonucu vardır. Biz şu an için yemek yeme alışkanlığımıza odaklanalım. Ne yediğimizin, ne kadar yediğimizin farkına bile varmadığımız onca öğünü şöyle bir değerlendirelim.

    Devamını Oku15.05.2021

    Sevgiyi göstermek

    İlişkiler, genellikle başlarda heyecanın, duygu yoğunluğunun ve romantik sürprizlerin en yüksek noktasından başlar, zamanla bu eğri aşağılara iner. Uzun süredir birlikte olan çiftler arasında “Seni seviyorum, dememe gerek yok. Zaten biliyorsun.” gibi ifadeleri duymak daha olası bir hal alır. Aynı kişilerin, ilişkide heyecan kalmamasından yakınması aslında bir tutarsızlıktır. Duygularımızı göstermek, karşımızdaki kişiye hissettirmek, iki tarafa da iyi gelen, ilişkiyi besleyen ve heyecanı arttıran şeylerdir. Sevgimizi göstermek için neler yapabiliriz? Uzun ilişkiler için umut yok mu? Gelin bakalım.

    Devamını Oku10.05.2021

    Kilo yönetiminde psikolojik etkenler

    Obezite, çağımız için ciddi bir sorun oluşturmaktadır. Obeziteye bağlı fiziksel ve ruhsal hastalıkların maliyeti günden güne artmaktadır. Çeşitli yeme programlarının, diyet uzmanlarının popülerliği de bu sebeple şaşırtıcı değildir. Diyet seçenekleri sonsuz gibi... Sonuç alma garantili! Ancak asıl önemli olan, sizin için doğru ve sağlıklı kiloyu hedeflemeniz ve o kiloya ulaştığınızda da bunu koruyabilmenizdir.

    Devamını Oku03.05.2021

    Çocuklar ve merak

    Bir çocuk için dünya yeni şeylerle doludur: tadılacak yemekler, tanışılacak insanlar, oynanacak oyunlar, görülecek yerler ve daha neler neler! Çocuk, hayatının kalan dönemlerinde olmayacak bir yoğunlukta dokunur, tadar, koklar, izler, dinler. Öğrenme macerası böylece sürer gider. Bu sürecin kalbinde ise merak vardır. Dünyayı keşfetmek için çocuğun tek ihtiyacı meraktır. Merak doğuştan gelir. Araştırmalar merak düzeyi yüksek çocukların öğrenme, öğrendiğini unutmama ve okulda başarı oranları açısından diğerlerinden daha ileride olduklarını göstermektedir. Peki çocuktaki merakı desteklemek için neler yapabiliriz?

    Devamını Oku25.04.2021

    Sağlık anksiyetesi

    Sağlık anksiyetesi, aşırı derecede ve mantık dışı bir şekilde, ciddi bir sağlık sorununa sahip olunduğuna dair duyulan endişedir. Halk arasında “hastalık hastası” olarak nitelendirilen insanlar, sağlık anksiyetesi yüksek insanlardır. Kişi sürekli olarak hastalık belirtileri gösterdiğine inanır ve bu konuda endişelenir. Bazı durumlarda ise kişi, gösterdiği sıradan fiziksel belirtileri ciddi hastalık belirtileri olarak yorumlar ve doktorlar aksini söylese de ikna olamaz.

    Devamını Oku18.04.2021

    Psikolojik sağlamlık

    Günümüz şartlarında travma, hayatımızın ne yazık ki bir parçası. Stres, zorluklar veya olumsuz yaşantılarla karşılaşmayan insan herhalde yoktur. Psikolojik sağlamlık, zorlukların üstesinden gelebilmek, yaşanılanların ardından güçlenerek yola devam etmektir. Zorlu şartlara uyum sağlama yetisidir. Peki bunu nasıl yapabiliyoruz? Psikolojik sağlamlık neden önemli?

    Devamını Oku11.04.2021

    Birlikte ayrı yaşayanlar ve diğerleri

    İlişkiler, hayatımızın büyük bir parçası. Aile, dost, arkadaş, tanıdık, sevgili, online ilişki, yüz yüze ilişki, uzak mesafeli ya da burada saymadığımız türde çok çeşitli ilişki türleri hayatımızın her anında bizimle. İnsanların cinsiyet tanımları (kadın, erkek, diğer), cinsel yönelimleri ve romantik ilişki tercihleri (bekar, evli, tek eşli, açık ilişki, vb.) çeşitlilik göstermektedir. Belki de insan sayısı kadar ilişki türü vardır.

    Devamını Oku04.04.2021

    Öfkeyi anlamada psikologların rolü

    Herkes zaman zaman sevdiklerine, gündelik hayatta karşısına çıkan bir yabancıya veya bir duruma öfkelenebilir (örn. işyerinde yaşadığınız bir haksızlık; markette uzayıp giden alışveriş sırası, vb.). Öfke son derece insani bir duygudur. Ancak yanlış yere yönlendirilen veya kontrolden çıkan öfke; ilişkilerimizi, sağlığımızı ve kariyerimizi olumsuz etkileyebilir.

    Devamını Oku29.03.2021