hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Uzman Psikolog Irmak Atak Uzman Psikolog Irmak Atak

    Öfkeyi anlamada psikologların rolü

    29.03.2021 Pazartesi | 09:00Son Güncelleme:

    Herkes zaman zaman sevdiklerine, gündelik hayatta karşısına çıkan bir yabancıya veya bir duruma öfkelenebilir (örn. işyerinde yaşadığınız bir haksızlık; markette uzayıp giden alışveriş sırası, vb.). Öfke son derece insani bir duygudur. Ancak yanlış yere yönlendirilen veya kontrolden çıkan öfke; ilişkilerimizi, sağlığımızı ve kariyerimizi olumsuz etkileyebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kişinin duyguları hakkındaki farkındalığı son derece önemlidir. Kolay öfkelendiğinizi veya öfkenizin ilişkilerinizi olumsuz etkilediğini öncelikle fark etmesi gereken kişi, yine sizsiniz. Ancak öfke gibi yoğun bir duyguyu yönetebilmek için, bazen fark etmek yeterli olmayabilir. Çevremizde, öfke duygusunu tetikleyen çeşitli faktörler bulunur. Psikologlar, kişiye bu tetikleyicileri fark etmek ve öfkelenmeden önce bunlardan uzaklaşabilmek konusunda yardımcı olur. Ayrıca, kaçınılmaz olan öfke hallerinde, durumu yönetebilmek adına çeşitli seçenekler sunar.

    Kontrolden Çıkan Öfke

    Kontrolden çıkan öfke, her insanda farklı görünebilir. Bazı insanlar sessiz sessiz tüm dünyaya bilenirken bazıları öfkelendikleri konuya takılıp kalır. Bazen de kişinin her şeye aşırı tepki verdiği, hatta saldırgan davranışlarda bulunduğu bir noktaya geldiğini görebiliriz.

    Böyle bir öfke, kişinin hayatını olumsuz etkileyen, büyük bir problemdir. Üstelik çoğunlukla sorunların kaynağının öfkesi olduğunu kişi fark etmekte zorlanır. Kontrolsüz öfke size uzun süre eşlik ederse; kalp krizi riski, yüksek tansiyon gibi fiziksel sorunlar ve sosyal hayatta ve iş hayatında kayıplar yaşama olasılığınız artar.

    Terapiste ne zaman gitmeli?

    Eğer son dönemlerde;

    • Arkadaşlarınız, partneriniz veya aileniz öfke probleminiz olduğuna dair geribildirimlerde bulunuyorsa ya da davranışlarınız sebebiyle sizden uzaklaştılarsa,
    • İş hayatınızda diğer çalışanlarla uyumsuzluk içerisindeyseniz,
    • Zamanın çoğunda öfkeli hissediyorsanız,
    • Agresif davranışlarınız sebebiyle herhangi bir işletmede (örn, kafede, restoranda) uyarı aldıysanız,
    • Kin güdüyor veya intikam planları yapıyorsanız,
    • Öfkeliyken saldırgan davranışlarda bulunduysanız veya bulunmayı istediyseniz zamanı gelmiş olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Unutmamak gerekir ki öfke problemleri genellikle başka problemlerle birlikte görülür. Travma sonrası stres bozukluğu, depresyon ya da alkol bunlardan sadece birkaçı. Terapi sürecinizi başlattığınızda tüm bunlar birlikte ele alınabilir.

    Terapiden Ne Beklemelisiniz?

    Eğer öfke sorunlarınız sebebiyle psikoterapiye başlarsanız, terapistinizle birlikte sizi tetikleyen unsurları değerlendirip tespit edersiniz. Öfkeliyken verdiğiniz tepkileri gözden geçirir ve bunların uzun ve kısa vadede ne gibi sonuçlar doğurduğuna bakarsınız. Bu tepkilerin faydaları oldu mu, size zarar verdiği noktalar nelerdi?

    Öfkeliyken zihninizden geçen düşünceleri değerlendirebilir, gerçekliklerini birlikte sorgulayabilirsiniz. Ayrıca terapistiniz size çatışma çözüm becerileri konusunda da yol gösterici olabilir. Öfkeniz sebebiyle zarar görmüş ilişkilerinizi yeniden yapılandırabilirsiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Elbette ki her insan farklıdır. Öfke konusunda çalışan bir psikolog, sizinle birlikte size özel bir terapi planı oluşturacaktır. İhtiyacınıza göre bir zaman çizelgesinde hareket edecektir. Kuracağınız güven ilişkisi içerisinde sizin hayatınızın gerçekliğiyle ilerleyecektir. Yeter ki yardıma ihtiyaç duyduğunuz anda bunu fark edin ve destek almaktan çekinmeyin!